Oturma İzniTürkiye'de Eğitim

Eğitimini Tamamlayan Lisans Mezunları Nasıl Oturma İzni Alabilir?

Türkiye eğitim alanında son yıllarda gelişen ve birçok ülkeden gelen öğrenciye ev sahipliği yapan önemli bir eğitim limanı olarak karşımıza çıkıyor. Üniversite eğitim sisteminin gelişmiş olması ve yabancı öğrenciler için birçok farklı avantajı bir arada bulundurması, Türkiye’nin eğitim alanında daha fazla öğrenciye ev sahipliği yapacağı anlamına geliyor.

Her gelişmiş ülkede olduğu gibi Türkiye’de de oturma, çalışma, öğrenim görme gibi durumlarda yasal mevzuata uygun hareket edilir ve kişilere belli süreleri kapsayan, ülke içinde rahatça dolaşmalarını sağlayacak izinler verilir. Öğrencilik süresince devam edecek ‘’yabancı öğrenci ikamet izni’’ öğrenciliğin bitmesi ile birlikte sonlanacak ve kişiler için yeni prosedürler devreye girecektir. Peki, eğitimini tamamlayan lisans mezunları nasıl oturma izni alabilir?

Türkiye’de Oturma İzni Nasıl Alınır?

Öğrencilik hakkı biten ve mezun olan yabancılar; iş ve oturma izinleri, diğer ikamet izin türlerinin hükümleri kapsamına girer. Mezun olan yabancı uyruklu öğrenciler; ikamet bitim tarihinden itibaren 10 gün içerisinde şartlarını yerine getirdiği ikamet izin türüne başvuruda bulunabilir.

Türkiye’de İkamet İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

  • İkamet izni için yapılacak başvurular; goc.gov.tr adresinden e-ikamet sistemine giriş yapılarak internet üzerinden gerçekleştirilir.
  • E-ikamet sisteminde istenen tüm bilgiler eksiksiz olarak doldurulur ve bu işlemin ardından randevu tarihi alınır.
  • Başvuru sırasında sistemde belirtilen evraklar randevu tarihine kadar tamamlanmalı ve tam randevu saatinde belirtilen adreste olunmalıdır.
  • Randevu saatine geç kalınması durumunda randevu iptal edilir ve tekrardan internet üzerinden yeni bir gün için randevu alınması gerekir.

Yabancılar İçin Türkiye’de Oturma İzni Şartları Nelerdir?

Yabancı uyruklu öğrencilerin üniversite eğitimi bittikten sonra Türkiye’de oturma izinleri; kısa dönem ve uzun dönem oturma izni olarak iki farklı şekilde verilmektedir.

Kısa Dönem Oturma İzni

Kısa dönem oturma izinleri; yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de ticari bağlantı kurmaları, iş yapmaları veya Türkiye’de taşınmazları bulunması durumunda başvurabilecekleri oturma izni türünü oluşturuyor. Kısa dönem oturma izinleri en fazla iki yıllık süreleri kapsar. Kısa dönem oturma izni için İl Göç İdaresi Müdürlüğü yetkili kurumdur.

Uzun Dönem Oturma İzni

Türkiye’de uzun dönem oturma izni alınabilmesi için yabanı uyruklu kişilerin kesintisiz şekilde en az sekiz yıl Türkiye’de ikamet etmesi gerekir. İl Göç İdaresi Müdürlüğü internet sitesindeki e-ikamet bölümünden yapılan başvuruların ardından gerekli belgeler hazırlanarak bizzat Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvurularda bulunulur.

Türkiye’de Oturma İzni almak İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

  • Oturma izni başvuru formu; İl Göç İdaresi Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden temin edilebilir.
  • Pasaport veya pasaport yerine kullanılan belgelerin aslı ve fotokopileri
  • 4 adet vesikalık fotoğraf; yakın zamanda çekilmiş ve kılık kıyafet yönetmeliğine uygun olmalıdır.
  • Kişilerin Türkiye’de kalacağı süre içerisinde geçimlerini nasıl sağlayacakları ve sahip olduğu maddi imkanları gösteren belgeler beyan edilmelidir.
  • Konutun başvuru sahibine ait olduğunu gösteren tapu veya kira sözleşmesi belgelerinin aslı veya onaylı suretleri…
  • Türkiye’de geçerli olan ve kişinin tüm sağlık giderlerini kapsayan sağlık sigortası

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu