Türkiye'de Yaşam

Evli Yabancılar Türkiye’de Boşanabilir Mi ?

Evet, evli yabancıların ilgili süreçleri izlemeleri halinde Türkiye’de boşanmaları mümkündür. Türkiye’de boşanma işlemlerine başlamak için evliliğin öncelikle Nüfus Müdürlüğünde kayıtlı olması gerekir. Yabancı bir vatandaşın boşanma davası açabilmek için ilgili dava başvurusu prosedürünü izlemesi ve boşanma kararını verecek bir hukuk mahkemesine başvurması zorunludur. Türkiye’de yabancılar boşanma sürecini kararı verecek bir sivil mahkemede tamamlaması gerekmektedir. Türkiye’de geçerli olan boşanma gerekçeleri, boşanma türleri ve koşulları ile yabancıların boşanma işlemleri hakkında bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Türkiye’de Boşanma Gerekçeleri

 

Türkiye’de Boşanma Gerekçeleri

 

Eşler, iki kişinin artık aynı fikir ve duyguları paylaşmadığı bir durum olarak anlaşılan uyumsuzluk açısından boşanabilirler. Bu, Türkiye’de boşanmanın yaygın bir nedenidir, ancak başka durumlar da mümkündür. Türk Medeni Kanunu’nda belirtildiği üzere, Türkiye’de bir mahkemede kabul edilen boşanma gerekçeleri aşağıda verilmiştir.

  • Zina,
  • Mantıksız davranış,
  • Kötü muamele, fiziksel şiddet veya öldürme girişimi,
  • Eşlerden birinin bir suç işlemesi,
  • Firar: eşler en az altı ay boyunca ayrıldıysa ve ayrılık devam ederse, terk edilmiş olan eş boşanma davası açabilir,
  • Akıl hastalığı,
  • Evliliğin onarılması imkânsız hale gelmesi.

Türk boşanma prosedürü, İsviçre Aile Kanunu’na dayandığı için uzun veya karmaşık değildir. Bu yasa, aile hukukunun modern ilkelerine dayanarak İslami kurallara son vermiştir.

Türkiye’de Boşanma Türleri

 

Türkiye'de Boşanma Türleri

 

Türkiye’de iki ana boşanma türü vardır. Bunlar çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanmadır. İlk prosedür, eşlerden birinin diğer taraf ile zina veya akıl hastalığı gibi nedenlerle çatışmaları nedeniyle boşanma davası açtığı durumdur. Anlaşmalı boşanma ise eşlerden birinin evliliği bitirmeye karar vermesi, mahkemeye gitmesi ve ayrılıkla ilgili karşı tarafın herhangi bir itirazı olmaması halindeki boşanma davalarıdır.

Türkiye’de Çekişmeli Boşanmalar Halinde Mahkeme İşlemleri

Çekişmeli ve anlaşmalı boşanmalarla ilgili mahkeme işlemlerinde yer alan prosedürler farklıdır. Çekişmeli boşanmalar durumunda, aşağıdaki prosedür uygulanır:

  • Boşanmak isteyen tarafın mahkemeye dilekçe vermesi gerekir,
  • Mahkeme her iki eşten de kanıt kabul edecek ve her iki tarafı da dinleyecektir,
  • Mahkeme ayrıca her iki tarafın tanıklarını dinleyecek ve karar verecektir,
  • Mahkeme, karardan sonraki 16 gün içinde boşanma ile ilgili nihai kararını verecektir.

Türkiye’de Anlaşmalı Boşanma Koşulları

Yeni mevzuatın etkinleştirilmesinden sonra, basitleştirilen anlaşmalı boşanma prosedürü ancak aşağıdaki durumlarda gerçekleşebilir:

  • Eşler en az bir yıldır evli olmalıdır,
  • Boşanmak isteyen iki tarafça bir anlaşma hazırlanmış ve imzalanmıştır,
  • Her iki eş de hâkimin önüne gelir ve boşanma kararlarını açıklar.

Bu durumda, avukatın bulunması gerekli değildir; ancak, bazı zorluklar ortaya çıkabilir, bu yüzden yasal hizmet almak tavsiye edilmektedir.

Türkiye’de Anlaşmalı Boşanmalar Halinde Mahkeme İşlemleri

Anlaşmalı bir boşanma prosedürü söz konusu olduğunda en önemli adım, aşağıdakileri içermesi gereken her iki tarafça kabul edilmiş bir boşanma sözleşmesi hazırlamaktır:

  • Çiftin çocukları ve varsa velayetleri hakkında bilgi,
  • Çocuk ve eş destek ve bakımı hakkında bilgi,
  • Evlilik sırasında elde edilen varlıkların bölünmesi hakkında bilgi,
  • Davaya ve eşlerin mutabakatına bağlı olarak diğer ilgili bilgiler.

Anlaşma, nihai kararı 16 gün içinde verecek olan mahkemeye dilekçe ile birlikte sunulmalıdır.

Türkiye’deki Yabancıların Boşanma İşlemleri

Türk vatandaşlığı alarak ülkeye yerleştikten bir süre sonra boşanma davası başvurusunda bulunan yabancı vatandaşlar için karşılaşılabilecek iki tip senaryo mevcuttur.

  1. Eşlerden birinin Türk vatandaşı, diğerinin yabancı vatandaş olması
  2. Her iki eşin de Türkiye’de yaşayan yabancı vatandaş olması

İlk durumda, yabancı eşin kendi ülkesinde boşanma davası açması halinde Türk vatandaşının da Türkiye’de boşanma başvurusunda bulunması gerekmektedir.

İkinci durumda ise, yabancı uyruklu vatandaşların ikamet ettikleri Türk şehrinde boşanma başvurusu yapma hakkı bulunmaktadır. Bu durumda, aşağıdaki yasalardan biri geçerli olacaktır:

  • İsterse, her iki yabancının da mukim olarak kayıtlı olduğu ülke kanunu,
  • Kendi ülkesi olmasa bile, ikisinin de ikamet ettiği ülkenin kanunu,
  • Yukarıdaki seçeneklerden hiçbiri seçilmezse Türk kanunları

Yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye’de boşanma davası kararı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku’na göre verilecektir. Aynı prensipler, boşanmadan sonraki mal paylaşımı ve çocuk velayeti için de geçerlidir.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

33 Yorum

  1. Merhaba ben Türkmenistan vatandaşıyım 4senedir Türkiyedeyim eşim Türkmenistan da ben boşanmak istiyorum fakat ikamet izinin yok burada süresi bitti ve sonra alamadım ben boşanbilirmiyim buradan

  2. 3 yildır evliyiz eşimle…. eşim türk vatandaşı ben kazakistan vatandaşı.. anlaşamadık…şiddette bulunuyordum…. şimdi de ben gittim eşımden…. ve o beni arayıp tehdit ediyor…. bana geri dönmezsen seni deport ettiririm diye… bana bir cevap verseniz sevinirim…teşekkürler

    1. Merhaba, tam olarak sormak istediğiniz şeyi anlayamadık fakat yasal olarak yani resmi nikahlı evliyseniz ve geçerli bir ikamet izniniz varsa siz bir suç işlemedikten sonra eşiniz bile olsa sizi sınırdışı ettiremez.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  3. Merhaba ben Özbekistan vatandaşıyım türk vatandaşı ile geçen yıl kasım da resmi nikah yaptık iki ay sonra adam bana sahip çıkmadı şiddet yaptı çalışmadı için ben kendim memleketime döndüm gittim den sonra bile sahip çıkmadı. Şimdi boşanma davası açmak istiyorum. Nasıl yapsam doğru olur? Boşanma davası açtım anda kaç günde proses bitecek? Ve kendim memleketim den dava açabilir miyim? Yoksa illaki Türkiye gelmem lazım mı?

    1. Merhaba, boşanma davanızı Türkiye’de bir avukata vekalet vererek açtırabilirsiniz, eşiniz de boşanmak isterse ilk mahkemede boşanırsınız, eşiniz boşanmak istemez veya mahkemelere katılmaz ise süreç 2 sene kadar sürebilir, boşanma avukatı ihtiyacınız olursa bize ulaşabilirsiniz.

    1. Merhaba, evet boşanabilirsiniz, bir avukat tutarak işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  4. merhaba, bir konuda danışmak istiyorum cevaplama şansınız varsa sevinirim. Eşim ve ben mavi kartlıyiz eşim almanyada ben ise turkiyede bir süredir yaşıyorum. Turkiyede boşanma davası açabilir miyim. Yoksa alman hukukuna göre almanyada mi açacağım davayı. Aynı zamanda tanıma için nasıl olacak 3 çocuğum var .

  5. Merhba 17 senedir turkiyedeyim,8 senedir turk ile evliyim,2 çocuklarım var, oturma iznim yok bişanirsam vatandaş olurmiyim

  6. Merhaba 3 buçuk senedir evliyim türk vatandaşıyla vatandaş olmadım daha eşim boşanma davası açmış 1 çocuğum var ne gibi haklara sahibim

    1. Merhaba, boşanmama hakkına veya nafaka hakkına sahipsiniz fakat mahkeme açıldığı için maalesef ki eşiniz davasını geri çekmeden Türk vatandaşı olamazsınız.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  7. Merhaba, ben yabanciyim, 8 aydır türk vetendasiyla evliyim, eşim ayrılmak istiyor, ben vetendaş olmadigim halde esimden magdur kalmamak için ne gıbı taleblerim ola bilir,cevab verirseniz sevinirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu