Türkiye'de Yatırım

İstanbul’un Aidat Haritası Hakkında Bilinmeyenler

Günümüzde konut satın alırken sadece satın alınacak konutun maddi değeri ve fiziksel özelliklerini bilmek yeterli değil. Satın aldığınız konutun apartman aidatı gibi aylık giderlerini de bilmek konut satın alma sürecinde önemli bir hal alıyor. Özellikle lüks konut projelerine ait sitelerde çok yüksek olan ortalama konut aidatları korona virüs pandemisi sürecinde azalış gösterse de gayrimenkul değeri yüksek olan bazı bölgelerde herhangi bir değişim yaşanmadığı görülüyor. Yakın bir zaman önce yapılan bir araştırma verilerine göre, Kadıköy, Beykoz, Sarıyer, Başakşehir ve Esenyurt gibi İstanbul ilçelerinde en yüksek konut aidatları tespit edilirken, en düşük ortalama aidat ücretinin ise Fatih ilçesinde olduğu saptandı.

 

İstanbul'un aidat haritası

 

Küreselleşen dünyaya tam anlamıyla nüfuz ederek büyük bir hızla yayılan Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler kapsamında virüsün bulaşma hızının düşürülmesi ve salgının durdurulabilmesi amacıyla spor salonu, sauna, oyun alanları, kafeler ve restoranlar başta olmak üzere insanların toplu olarak vakit geçirdiği birçok alan idarenin kararıyla geçici olarak hizmete kapatıldı. Bahsi geçen toplu yaşam alanlarına sahip olan sitelerde yaşayan ev sahibi ve kiracılar bu alanların kullanımı ve giderleri karşılığında belirli tutarlarda aidat ödemek zorunda kalıyor. Pandemi nedeniyle ortak alanların geçici olarak kapatılmasıyla birlikte site aidatlarını oluşturan personel ve sigorta gibi giderler sabit kalsa da, ortak alan harcamaları doğal olarak azalınca konut sahiplerinin aidat yükümlülüklerinde yüzde 10 ile 15 oranında mecburi bir indirime gidildi. Sitelerdeki ticari alanların ve sosyal tesislerin kapatılmasıyla beraber elektrik, doğalgaz ve su kullanımına bağlı masraf kalemlerinde de tasarruf sağlanmış oldu. Site yönetimleri de bu durumun sonucunu site sakinlerinin aidatlarına yansıtarak daha adil bir anlayış sergiliyor.

En Yüksek Site Aidatları Hangi İlçelerde Ödeniyor?

Şehrin tüm ilçelerini kapsayan araştırma sonuçlarına göre, İstanbul’da ortalama en yüksek konut aidatlarının Sarıyer, Esenyurt, Beykoz, Kadıköy, Küçükçekmece ve Bağcılar gibi ilçelerde ödendiği görülüyor.Nüfus miktarı oldukça yüksek olan Esenyurt, Pendik, Bağcılar gibi ilçelerde ödenen toplam aidat miktarlarının yüksek olması normal olarak karşılanıyor. Bu ilçelerin dışında Sarıyer, Kadıköy, Beykoz gibi ilçelerde ise aidat birim fiyatının yüksek olmasından kaynaklı olarak yüksek meblağlarda aidat kazancı elde edildiği çıkarımı yapılıyor. Diğer yandan, İstanbul’da ortalama en düşük konut aidatı ödenen ilçenin ise Fatih olduğu görülüyor. Bunun dışında yüksek site aidatları sırasıyla Beykoz, Sarıyer ve Başakşehir ilçelerinde ödeniyor.

En Yüksek ve En Düşük Site Aidatları Ne Kadar?

İstanbul’un birçok bölgesinde son dönemde sayıları giderek artan ve özellikle yabancı yatırımcılar tarafından da yüksek bir talep gören lüks konut projelerinde ortalama 100 metrekarelik kullanım alanına sahip daireler için ödenen ortalama aylık aidat ücreti 320 lira olarak hesaplandı. Konut projelerinin sunduğu imkânlar ve sağladığı diğer olanaklara göre 125 liradan başlayan aidat ücretleri bazı yerlerde 2 bin 200 lirayı gören rakamları bulabiliyor. Ortalama 100 metrekarelik kullanım alanına sahip standart daire başına ödenen ortalama aylık aidat ücreti en yüksek olarak 950 lira ile İstanbul’un gözde ilçelerinden Şişli’de görülüyor. Şişli ilçesini 920 liralık ortalama aidat ücreti ile bir başka önemli İstanbul ilçesi Beşiktaş izlerken ardından 525 liralık ortalama aidat ücreti ile Kâğıthane takip ediyor. Söz konusu aidat ücretlerinin en düşük olduğu ilçeler ise sırasıyla 125 lira ile Silivri, 190 lira ile Beylikdüzü, 200 lira ile Büyükçekmece olarak karşımıza çıkıyor.

Sonuç olarak, konut yatırımı yaparken yatırımcıların dikkat etmesi gereken birçok nüans bulunuyor. İrdelenmesi gereken onca ayrıntının yanında ev sahibi olduktan sonra her ay düzenli olarak ödenmek zorunda olunan site aidatlarının göz ardı edilmemesi önem arz ediyor.Gayrimenkul yatırım uzmanlarının verdiği tavsiyeler doğrultusunda konut satın almadan önce site ve müstakil apartman aidatlarının mutlaka araştırılması gerekiyor. Burada dikkat edilmesi en önemli nokta ise, özellikle marka değeri taşıyan lüks yeni konut projelerinde site aidat ücretleri müstakil apartmanlara göre çok daha yüksek değerlerde görülebiliyor. Bu sebeple, satılık veya kiralık daireler incelenirken hangi konut projesinde olduğu fark etmeksizin aidat ücretinin kişinin bütçesine uygun olup olmadığı araştırılmalı ve karar sürecinde değerlendirmeye dâhil edilmelidir.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu