Türkiye'de Yatırım

Kanal İstanbul Projesi Nedir? Proje Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Resmi adıyla “Kanal İstanbul” Türkiye’nin, İstanbul Boğazı’nda yaşanan yoğun gemi trafiğini rahatlatmak için Karadeniz ve Ege Denizi arasında alternatif bir geçit inşa etmeyi planladığı yapay bir su yolu görevinde bulunacak olan kanal projesidir. 2023 yılına kadar kentin Avrupa yakasında hayata geçirilmesi planlanan bu dev projeyle birlikte kanalın Marmara Denizi ile buluştuğu noktada yeni bir şehir de inşa edilecektir. Bununla birlikte Kanal İstanbul Projesi, hükümetin üstlendiği en büyük inşaat projesi olma özelliğine de sahiptir.

Kanal İstanbul Projesi

 

kanal İstanbul projesi

 

Kanalın uzunluğunun ve genişliğinin 25 m derinlikte sırasıyla 45 km ve 145-150 m olması beklenmektedir. Kanal hizmete girdikten sonra İstanbul Boğazı tankerlere tamamen kapatılacak ve proje ayrıca demiryollarına ve 3. havalimanına da bağlanacaktır. Ayrıca bu proje İstanbul’un batı yakasını bir adaya dönüştürerek Avrupa’nın en büyük şehirlerinden birinin haritasının yeniden çizilmesine sebep olacaktır.

Kanal İstanbul Projesi’nin gerekliliği, maliyeti ve çevre üzerindeki etkisi konusunda uzun süredir devam eden tartışmalar söz konusu olmakla birlikte, hükümet tarafından yapılan açıklamalar projenin İstanbul için bir gereklilik olduğu görüşünü dile getirdi ve savundu:

“Dünyadaki ekonomik faaliyetlerin artışına paralel olarak Boğaz’dan geçen gemi sayısı da her yıl artmaya devam etmiştir. Yılda ortalama 50 bin gemiye geçiş imkânı sağlayan İstanbul Boğaz’ı 698 metrelik en dar noktaya sahip doğal bir suyoludur ve ticari gemiler Montreux Boğazlar Sözleşmesi kapsamında İstanbul Boğazı’nı geçmektedir. Bununla birlikte, Montrö Sözleşmesi’nin imzalandığı 1930’larda, Türk Boğazlarından geçen gemi sayısı yılda yaklaşık 3.000 idi, ancak bugün teknolojik gelişmelerin sonucu olarak gemi trafiğindeki artış ve boyutlar ve özellikle de yakıt ve diğer tehlikeli / toksik maddeler taşıyan sevkiyatlar İstanbul şehri üzerinde büyük bir baskı ve tehdit yaratmaktadır. Bu da İstanbul Boğazı’na alternatif bir geçiş rotasının planlanmasını gerekli kılmıştır.”

Dünyadaki ve yakın bölgede yer alan komşu ülkelerdeki gelişmeler göz önüne alındığında, şu anda 50 bin civarında olan Boğaz’ın trafik yükünün 2070’lerde 86 bine ulaşacağı tahmin edilmektedir. Boğaz’ın güvenliğinin sağlanması Türk Boğazlarını kullanan tüm ülkeler için aynı derecede öneme sahiptir.

Boğazdaki Gemi Trafiği

 

Boğazdaki Gemi Trafiği

 

Genel olarak planlanan proje, Boğaz’daki yaşamı ve kültürel varlıkları tehdit eden gemi trafiğini en aza indirmeyi ve her iki girişte de ağır trafiğe maruz kalan gemilere alternatif erişim olanağı sağlamayı amaçlıyor. Kanal projesinin önerilen amaçlarından biri de boğaz üzerindeki baskıyı azaltırken Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaktır. Hükümet, kısmen transit hizmet bedeli sayesinde Kanal İstanbul’dan yılda yaklaşık 8 milyar dolar gelir elde etmeyi bekliyor. Kanal, bu önemli gelire ek olarak uluslararası arenada büyük bir prestiji de yanında getirecektir.

Kanalın yapım aşamasında yaklaşık 10 bin kişinin istihdam edileceği tahmin edilmektedir. Proje kapsamında, kanal içinde acil durum bağlantı alanları, giriş ve çıkış yapıları, gemi trafik sistemleri, limanlar, lojistik merkezi, marina, kanal boyunca ulaşım sağlayacak kıyı yapıları, gerekli noktalarda tahkimat ve dolgu gibi altyapı ve üst yapılar gibi tesislerin de inşa edilmesi planlanmaktadır. Bunun yanında, projenin yaklaşık 15 milyar dolara mal olması bekleniyor. Projenin planlanması, uygulanması ve bütçelendirilmesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ön planda olacaktır.

Yabancı Yatırımcılar & Kanal İstanbul

 

Yabancı Yatırımcılar & Kanal İstanbul

 

Kanal çevresinde gayrimenkul ve diğer konut projelerine büyük yatırım yapılması bekleniyor. Çevredeki arazinin şu anda Türkiye’de en çok ilgi gören emtia haline geldiği ve birçok yöre sakininin mülkünü bölgeyi geliştirmek isteyen firmalara satmak için beklediği bildirildi. Emlak ajanslarına göre, bazı bölgelerde metrekare başına tahmini fiyatlar en az yüzde 50 artış gösterdi. Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancıların da bölgeye büyük rağbet gösterdiği gelen haberler arasında yer alıyor.

Proje, Karadeniz’deki oksijen seviyesini artırarak yaban hayatı popülasyonunu ve deniz hayvanları için çok hayati olan doğal ekosistemi de olumlu yönde etkileyecektir.

Kanal İstanbul inşaatı, yapılan fizibilite ve mühendislik çalışmalarının derlenmesinden sonra başlayacak ve bu süreçte atılan her adım uluslararası hukuka uygun olacaktır. Türkiye’nin şimdiye kadar imza attığı geleceğe yönelik en büyük projesinde inşaat için geri sayım başladı.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu