Kısa Dönem İkamet İzni Nedir? Nasıl Alınır?

Kısa Dönem İkamet İzni Nedir? Nasıl Alınır?

Kısa dönem ikamet izni, yabancı uyruklu kişilere belli bir süreliğine Türkiye’de kalma hakkı veren, yasal merciler tarafından onaylanmış bir izin türüdür. Kısa dönem izinlerin büyük çoğunluğunu turistik amaçlarla verilen oturma izinleri oluşturur. 1 yıl süreyle verilen bu izinler, İstanbul için 2 yıla kadar çıkabilir.

Hangi Yabancılar Kısa Dönem İkamet İzni Alabilir?

Aşağıda belirtilen geliş amaçlarına göre uygun konaklama şartlarına sahip yabancılar kısa dönem ikamet izni başvurusu yapabilir.

 

  1. Bilimsel Araştırma Amacıyla Gelecek Olan Yabancılar

Bilimsel araştırma amacıyla ikamet izni talebinde bulunan yabancılar, araştırmanın izne tabi olması durumunda ilgili kurum ya da kuruluşlardan izin belgesi almalıdır. Eğer araştırma izne tabi değilse, araştırma konusu hakkında yazılı belge sunulmalıdır.

 

  1. Türkiye’de Taşınmaz Malı Bulunan Yabancılar
    Türkiye’de taşınmazı bulunan yabancıların ikamet izni talebinde bulunabilmeleri için taşınmazın konut olması ve bu amaçla kullanılması gerekir. Buna ek olarak aile üyelerinin konut üzerinde paylı veya elbirliği mülkiyet hakkına sahip olmaları durumunda aile üyeleri de bu kapsamda kısa süreli ikamet izni başvurusu yapabilir.

 

  1. Ticari Bağlantısı Bulunan veya İş Kuracak Olan Yabancılar

Ticari bağlantısı bulunan ya da iş kuracak yabancıların 3 ayın üzerinde ikamet izni talep etmesi halinde ilgili şirketlerden davet mektubu veya benzer nitelikle belgeler istenebilir.

  1. Hizmet İçi Eğitim Programına Katılacak Olan Yabancılar

Hizmet içi eğitim programına katılacak olan yabancılar, ilgili kurum ya da kuruluştan belge sunmaları halinde kısa dönem ikamet izni alabilirler.

 

  1. Öğrenci Değişim Programıyla Gelecek Yabancı Öğrenciler,

Bu amaçla ikamet izni talebinde bulunan yabancı öğrencilerin ilgili kurumdan alınacak bilgi ve belgeyi sunması istenir. İkamet izni süresi, eğitim veya benzeri amacın süresini geçemez.
Öğrenci değişim programları (Erasmus, Mevlana, Farabi vb.) kapsamında gelen öğrencilerden; ilk kayıt tarihlerinden itibaren 3 ay içinde genel sağlık sigortalısı olmak için talepte bulunanlardan ayrıca özel sağlık sigortası istenmez. Ancak, kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde başvuruda bulunmayarak genel sağlık sigortalısı olma hakkını kaybedenlerden özel sağlık sigortası yaptırmaları istenir.

 

  1. Türkçe Dil Kurslarına Katılacak Olan Yabancılar

Bu amaçla ikamet izni talebinde bulunan ve Türkçe kursu vermeye yetkili kuruma kayıt yaptıran yabancıya en fazla iki defa kısa dönem ikamet izni verilir. Ayrıca ilgili Türkçe kursu, Milli Eğitim Bakanlığından izinli olmalıdır.

 

  1. Turist Olarak Gelecek Olan Yabancılar

Turizm amacıyla ikamet izni talebinde bulunan yabancıların seyahat planlarına ilişkin hususlardaki (ülkede nerede, ne zaman ve ne süreyle kalacağı gibi) beyanı değerlendirilir. Gerekli görülmesi halinde bilgi veya belge sunması istenebilir.

 

  1. Tedavi Amaçlı Gelecek Olan Yabancılar

Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşımamak kaydıyla tedavi görecek olan yabancılardan devlet ya da özel hastanelerin kabul yazısı istenir. Tüm tedavi masraflarını önceden ödediklerini belgeleyenlerden sağlık sigortası şartı aranmaz.

 

Tedavi süresince barınma, yeme-içme veya sağlığa ilişkin giderleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanan yabancılardan maddi imkânın tespiti ile geçerli sağlık sigortası şartı aranmaz.
Gerektiğinde ilgili hastaneden veya kamu kurum ve kuruluşundan yabancının tedavisine ilişkin bilgi veya belge istenebilir.

  1. Eğitim ve Araştırma İçin Gelecek Olan Yabancı Devlet Görevlileri

Eğitim, araştırma, staj gibi nedenlerle Türkiye’ye gelecek olan yabancı memurlara en fazla 1 yıl ikamet izni verilir.

 

  1. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşları

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları en fazla 5 yıllık ikamet izni alabilir.

11. Aile İkamet İzni Şartlarını Kaybetmesi Durumunda Kısa Dönem İkamet İznine Geçirilecek Olan Yabancılar

 

  1. Türkiye’de Yükseköğrenimini Tamamlayanlardan Mezuniyet Tarihinden İtibaren Altı Ay İçinde Müracaat Eden Yabancılar13. Türkiye’de Çalışmayan Ancak Bakanlar Kurulunca Belirtilecek Kapsam Ve Tutarda Yatırım Yapacaklar İle Bunların Yabancı Eşi, Kendisinin Ve Eşinin Ergin Olmayan Veya Bağımlı Yabancı Çocukları

 

  1. Adli Veya İdari Makamların Talep Veya Kararlarına Bağlı Olarak Türkiye’de Kalması Gereken Yabancılar.

Kısa Dönem İkamet İzni Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Yukarıda belirtilen 14 farklı geliş amacı için şu belgelerin sunulması zorunludur:

  • İkamet İzni Başvuru Formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Dört (4) adet fotoğraf
  • Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan (Her ay için en az 500 USD-EURO tutarında birikiminin bulunduğunu gösterir Banka Hesap Cüzdanı.)
  • Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):
    • İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
    • Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış provizyon belgesi
    • Sosyal Güvenlik Kurumuna genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge
    • Hazine Müsteşarlığı 06.06.2014 tarih ve 9/2014 sayılı genelgesi ile uyumlu Özel sağlık sigortası

Buna ek olarak geliş amacını ispatlayan belgelerin sunulması da zorunludur. Örneğin ticari bağlantı ya da iş kuracak yabancıların temas kuracağı kişi ya da şirketlerden davet mektubu sunması istenebilir. Ya da Türkiye’de taşınmaz malı bulunan kişilerin kısa dönem ikamet izni alabilmek için konutun kendilerine ait olduğunu gösteren resmi belgeleri sunması gerekir. Hizmet içi eğitim programlarına katılacak yabancılardan, eğitim görüleceği kamu kurum ya da kuruşlarından alınacak eğitim süresi ve yerini gösteren belge sunması da istenir.

Kısa Dönem İkamet İzni Kaç Yıllık Sürelerle Düzenlenebilir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye’de çalışmayan ancak Bakanlar Kurulunca belirtilecek kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocukları için kısa dönem ikamet izni en fazla 5 yıldır.

Diğer başvuru sahipleri için kısa dönem ikamet izni ise ilk başvuruda en fazla 2 yıldır.

Kısa Dönem İkamet İzni Red, İptal veya Uzatılmama Nedenleri Nelerdir?

  • Kısa dönem ikamet izni için aranan koşullardan birinin veya birkaçının yerine getirilmemesi,
  • İkamet izninin veriliş amacı dışında kullanıldığının tespit edilmesi,
  • Hakkında geçerli sınır dışı etme veya ülkeye giriş yasağı kararının bulunması,
  • Yurt dışında kalış süresi bakımından ihlale düşülmesi.

Bu durumlarda hallerinde kısa dönem ikamet izni verilmez, verilmişse iptal edilir, süresi bitenler uzatılmaz. 

http://www.goc.gov.tr/icerik3/ikamet-izni-cesitleri_409_414_4664

https://www.atakurumsal.com/kisa-donem-ikamet-izni/

Bir cevap yazın