Öğrenci ikamet izni.

Öğrenci ikamet izni; Türkiye’de Yüksek Öğrenin Kurumuna bağlı Lisans, Yüksek lisans, Doktora ve Ön lisans programlarına kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrencilerin alması gerekli olan ikamet izni çeşididir.

Yabancı öğrenci statüsünde öğrenci ikamet iznine başvuracak yabancıların, Türkiye’ye Türk Konsolosluklarından alınmış öğrenim/eğitim vizesi ile giriş yapmaları gerekmektedir. Yabancı öğrencilerin, Türkiye’ye gelişlerini müteakip bir ay içerisinde Öğrenci İkamet İznine başvurmaları gerekmektedir.
Üniversitelere kayıt yaptıran yabancı öğrenciler eğitim süresinin tamamını kapsayacak şekilde öğrenci ikamet izni alabilmektedirler. İlk ve Orta öğretim kurumlarında eğitim gören öğrenciler de, her başvurularında en fazla bir sene olmak üzere öğrenci ikamet izni başvurusu yapabilirler. Öğrenci İkamet İzni süresi, ikamet İzni Başvurusu yapan Yabancı Öğrencinin öğrenim süresinden çok olamamaktadır. Öğrenci İkamet İzni sahibi Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri doğrudan çalışma izni alarak çalışabilmektedir(6735 Sayılı kanun) Ön Lisans programlarına kayıt yaptıran yabancı öğrenciler haftada 24 saati geçmeyecek şekilde çalışma izni alarak çalışabilmektedir.

ÖĞRENCİ OTURMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER

* İkamet İzni Başvuru Formu
* Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
* Dört (4) adet fotoğraf
* Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan (Başvuru Formunda beyan edilir. İdare destekleyici belge isteyebilir. Belirtilen program süresince yabancının masrafları kamu kurumunca karşılanıyorsa bu durum başvuruda idareye bildirilir.)
* Öğrenci Belgesi
* Şahsın on sekiz yaşından küçük olması durumunda; yurt dışında bulunan annesi/babası veya yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ile muvafakatnamede belirtilmek kaydıyla Türkiye’deki gerçek ya da tüzel kişiler tarafından verilecek taahhütname
* Geçerli sağlık sigortası (Öğrenciler talep etmeleri halinde kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde genel sağlık sigortalısı kapsamına girdiklerinden geçerli sağlık sigortası talep edilmez, ancak üç ay içinde genel sağlık sigortası yaptırdıktan sonra idareye bildirmeleri gerekmektedir)

ÖĞRENCİ OTURMA İZNİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR İZLE

ÖĞRENCİ İKAMET İZNİ UZATMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR İZLE

Student residence permit is required for foreign students enrolled in undergraduate, graduate, doctorate and associate degree programs affiliated to the Higher Education Institutions in Turkey.

Foreigners who will apply for a student residence permit are required to enter Turkey with a study / training visa obtained from the Turkish Consulates. Following this, it is necessary for the foreigner to apply for a student residence permit within one month of his arrival in Turkey.

Foreign students who are enrolled in universities can get a student residence permit that covers the entire duration of the course. Students who are studying at primary and secondary schools may also apply for a student residence permit for up to one year on each application. The period of student residence permit can not be much longer than the duration of study of Foreign Student who is applying for residence permit. Student residence permit holder Undergraduate, Masters and Ph.D. students are allowed to work directly with work permit (6735 numbered law). But foreign students enrolled in Associate’s Degree programs can work for a maximum of 24 hours per week with a work permit.

DOCUMENTS REQUIRED FOR STUDENT RESIDENCE PERMIT

  • Four (4) pcs photos
  • Residence permit application form
  • Passport or original and photocopy of passport substitude document
  • Declaration which states that financial capacity is to be provided sufficiently and regularly throughout the stay ($ 500 bank account for each month of stay- During the requested residence permit period, if expenses are covered by public authorities, the applicant need to notify the authority concerned.)
  • Student certificate
  • In the case of being under 18 years of age, the person must be given consent by the parents or legal representatives living away from him, and the document must be issued and administered by the real and legal persons.
  • Private Health Insurance Policy (If students request, they will be covered by general health insurance within three months of the registration date. After the general health insurance has been issued within three months, notification of the administration is required. Therefore, health insurance is not required in this application.)

اذن إقامة الطالب: وهو نوع من تصاريح الإقامة المطلوبة للطلاب الأجانب المسجلين في الدراسات الجامعية والدراسات العليا والدكتوراه وشهادة الزمالة التابعة لمؤسسات التعليم العالي في تركيا.

يطلب من الأجانب الذين يتقدمون بطلب للحصول على اذن إقامة طالب دخول تركيا بتأشيرة الدراسة / التدريب يتم الحصول عليها من القنصليات التركية .وبعد ذلك من الضروري أن يقدم الأجنبي طلبا للحصول على اذن إقامة الطالب خلال شهر واحد من وصوله إلى تركيا.

يمكن للطلاب الأجانب المسجلين في الجامعات الحصول على اذن إقامة طالب لتغطية كامل مدة الدراسة. يمكن للطلاب الذين يدرسون في المدارس الابتدائية والثانوية أيضا التقدم بطلب للحصول على اذن إقامة طالب لمدة تصل إلى سنة واحدة على كل طلب. ولا يجوز أن تكون مدة اذن الإقامة أطول بكثير من مدة دراسة الطالب الأجنبي الذي يتقدم بطلب للحصول على اذن إقامة. ويمكن للطلاب الذين يحملون تصاريح إقامة العمل الحصول على اذن عمل مباشرة من طلاب المرحلة الجامعية والدراسات العليا والدكتوراه (القانون رقم 6735)، ويمكن للطلاب الأجانب الملتحقين ببرامج الدرجات الجامعية أن يحصلوا على اذن عمل لا يتجاوز 24 ساعة في الأسبوع.

الوثائق المطلوبة للحصول على اذن إقامة الطلاب

  •  استمارة طلب اذن الإقامة
  •  نسخة أصلية ونسخة مصورة من جواز سفر أو وثيقة بديلة لجواز السفر
  •  4 صور شخصية
  •  الإعلان عن إمكانيات مالية كافية ومنتظمة خلال فترة الإقامة (المعلنة في استمارة الطلب، يجوز للإدارة أن تطلب وثيقة دعم، إذا كانت نفقات الاجانب مشمولة من قبل المؤسسة العامة خلال البرنامج المحدد)
  •  وثيقة طالب
  •  إذا كان الشخص دون سن 18 سنة ، يجب أن يمنح الشخص موافقة الوالدين أو الممثلين القانونيين ، ويجب أن يصدر المستند ويديره الأشخاص الحقيقيون والاعتباريون.
  •  التأمين الصحي الساري (في حالة طلب الطلاب، لا يطلب التأمين الصحي الساري لأنهم مشمولون بالتأمين الصحي الشامل في غضون ثلاثة أشهر من تاريخ التسجيل، ولكن بعد التأمين الصحي الشامل بعد ثلاثة أشهر، يحتاجون إلى إخطار من الإدارة)

58 yorum

  • Muhammed Fuad

    Merhaba,
    1- Üniversite kazanara Türkiyeye gelmiş bir kişi kısa dönem oturma izni alabilir mi ?
    2- Öğrenci oturma izni aldığı takdirde, kısa dönem oturma iznine geçebilir mi ?

    Teşekkürler

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, oturma izni şartlarını yerine getirebilen yabancılar kısa dönem ikamet izni alabilirler, öğrenci ikameti almış ve okulunu bitirmiş yabancılar ise bir sefere mahsus olmak üzere kısa dönem oturma izni alabilirler.

  • Khatiza

    Merhaba. Ben İstanbulda öğrenciyim. Bu Eylül ayında okul harcımı yatıramadığımdan okul kaydım yenilenmedi ve ekim itibari ile de 4 senelik oturumum bitiyordu randevu da almadım. Bu durumda Yurtdışı yasağı almadan nasıl bir yol izleyebilirim bilgi verirseniz çok sevinirim.

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, kendi isteğiniz ile Türkiye’den çıkış yaparsanız ve çıkarken fazla kaldığınız günlerin cezasını ödemeniz durumunda giriş yasağı almazsınız.

      • Khatiza

        Cevap için teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak izninizle, Ocak ayında kayıt yenileme oluyor ya hani üniversitede yapıp öyle giriş çıkış yapsam daha mı iyi olur yoksa kayıt yenileme öncesi mi halletmeliyim bu giriş çıkış olayını?

  • Inci

    Merhaba.benim yabanci vatandasim.benim cocugumun Turkiyede ikamet eden turk vatandasi egitimini ustlenmek istiyor.cocugum orta okul ogrencisidi.bunun icin hangi evraklar gerekmekdedi?kendi ulkemden hangi evraklari getirmem gerek?lutfen yardim edermisiniz?

  • muratali

    merhaba ıyı gunler.ben 4 sene lıse 3 senedır de unversıte okuyorum turkyede vatandaslık basvrusu yapsam kabul ederlermı

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, öğrenciliğiniz bitmeden arada kesinti olmadan kendinize çalışma izni alacak bir iş bulabilirseniz vatandaşlık başvurusu yapabilirsiniz.

  • ali

    merhaba
    ben 3 yıldır üniversite okuyorum 4.sınıf öğrencisiyim mavi kartlı olduğum için öğrenci ikamet izni almama gerek yok yalnız vatandaşı olduğum ülkeden bi burs programından yararlanabilmek için benden mavi kart(süresiz ikamet) değilde öğrenci ikamet izni istediler, mavi kartlılarda öğrenci ikamet iznine başvurabilirler mi?

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, dediğiniz gibi mavi kart sahipleri için oturma iznine gerek yok, fakat böylesi bir durum daha önce başımıza gelmediği için sorunuza maalesef ki cevap veremiyoruz, GÖÇ idaresine ikamet tezkeresi için başvurmanızı ve sonucuna göre hareket etmenizi öneririz.

  • Sonya

    Merhaba sizden bi ricada bulunucam istiniye unversitesine kayit oldum 3senedir ikamet ettim turistik olarak bu sene 4senem 5aydir kacak kaldim sebebide zagran pasaportumu kaybettigimden simdi bana yardamci olabilirmisiniz eski pasaport le yoksada zagran pasaprtumuñ kopiyasiyle okuldan verilcek ogrenci belgeyle ogrenci kimlik almaya yardamci olabilirmisiniz

  • ASLI

    Merhaba yabanci uyrukluyum.Turkiyede Ankarada TUS egitimi almaya baslamisim.Ikametimde ogrenci yaziyor tus egitim oldugu icin ama bilginiz uzere tus egitiminde yabanci uyruklular da belli bir para aliyorlar 3500-4500 tl gibi.yani sabit gelir oluyor her ay icin.Ailem, yani eshim ve cocugum icin ben destekleyici ola bilirmiyim ikamet izni ichin? aile ikameti almamiz mumkunmu? ogrenci destekleyici olamaz diye yaziliyor ama bir cok yerde de tus egitimi alanlar icin sanki farkli gibi yazilar cikti karsima.sonucta tus egitimi ogrenci yazilsa da belli bir maash var chalishma gibi yani.

  • Ayan

    Merhaba. Azerbaycandanim. Tukriye sinav kazandim. Iki cocugum var 1 ve 7 yaslarinda. Ogrenci izni alirsam Cocuklar ve kendim icin vize olmalimi?baba cocuklar icin izn var.

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, öğrenci ikameti ile sadece siz ikamet edebilirsiniz, aileniz maalesef ki bu ikamet üzerinden sizinle beraber kalamazlar.

  • Zülfiyye

    Merhaba.
    Azerbaycan vatandaşıyım, İstanbulda yaşıyorum. Kasım ayının sonunda fen lisesi 1ci sınıf ve ortaokul 6cı sınıf öğrencisi olan 2 çocuğumu Türkiyeye getireceğim. Denklik yapmam gerektiğini biliyorum. Anlayamadığım bir konu var. Denklik prosedurları için öğrencinin ya ikamet izni ya da okul vizesi gerekmektedir diye yazıyor. İkamet izni başvurusu şartlarında ise diyor ki, öğrencinin ikamet iznine başvura bilmesi için öğrenim amacına uygun vize ile gelmeleri gerekmektedir. Burada kastedilen vize nereden alınıyor? Çocukları getirmeden önce burada okul bularak o okuldan vize aldıktan sonra mı ikamet iznine başvuruyoruz? Çocukları Türkiyeye getirdikten sonra okul seçme hakkımız yok mu? Siz yukarıda “öğrenci belgesi” diye yazmışsınız. Bu, Azerbaycandakı okulun vereceği belge mi, buradakı okuldan almamız gereken belge mi?
    2-ci soru. Boşanma halinde baba çocukları yurtdışına çıkarabilmem için muvafakatname verecektir. Bu belgenin tercüme ve/ ya apostil edilmesine gerek var mı?
    Cevaplarınız için önceden teşekkür ederim.

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, Türkiye’ye giriş yapmadan Türk konsolosluğundan çocuklarınız için öğrenci vizesi almanız gerekmektedir, ardından çocuklarınızı kabul edecek istediğiniz okula kaydını yaptırabilir ve ikamet izni alabilirsiniz. Muvafakatname Türkçe tercümeli ve noter onaylı olmalıdır, apostil onayına gerek yoktur.

Bir cevap yazın

how can we help you?

Our team knows English, Arabic, Russian and Francais languages.