Türkiye'de Sağlık

Bir Hasta Refakatçisinin Dikkat Etmesi Gereken 8 Şey

Refakatçilik kavramı kimilerine göre sadece hastaya eşlik etmek, onunla ilgilenmek anlamına gelse de, bundan çok daha fazlası olduğu çok açıktır. Bazı küçük detaylara özen gösterilerek hem hastanın hastane deneyimi hem de refakatçinin bu süreçte sağladığı desteğin kalitesi arttırılabilir.

Sizler için bir hasta refakatçisinin dikkat etmesi gereken şeyleri 8 başlık altında topladık.

1.Sağlık Çalışanlarını Her Adımda Bilgilendirin ve Her Adımda Bilgilenin

İyi bir refakatçi olmanın en temel kuralı hastayla ilgilenen doktorlar ve hemşirelerle her zaman iletişim halinde olmaktır. İlk olarak doktor ve hemşirelerin isimlerini öğrenin. Ardından yapılacak işlemler, hastanın alacağı ilaçlar, dikkat edilmesi gereken konular ve sağlık çalışanlarının uyarılması gereken durumlarla ilgili detaylı bilgi alın. Gerekirse yanınızda bir not defteri bulundurun ve not almaktan çekinmeyin. Elbette hastanın yatış süresi boyunca hastane personelleri tüm ihtiyaçlarınızı karşılıyor olacaktır, ancak hastanın 24 saat boyunca yanında olacak kişi siz olduğunuz için başkalarının fark edemeyeceği şeyler konusunda daha dikkatli olabilirsiniz.

Hastaların operasyon öncesi ve sonrasında birbirinden farklı kişisel ihtiyaçları ve sorunları olabilir. Mutlaka bunlarla ilgili sizinle ilgilenen sağlık personellerini bilgilendirin.

2.Soru Sormaktan Çekinmeyin

Bir refakatçinin en büyük hatası soru sormaktan çekinmektir. Sağlık personelinin açıkladığı süreçlerle ilgili aklınıza takılan veya anlamadığınız noktalar olursa bu konularda soru sormaktan çekinmeyin. Eğer daha önce size bilgi verilen bir konuda  (örneğin hastanın yatakta yapması gereken bir hareket var ise bu hareketin nasıl yaptırılacağına dair size daha önce bilgi verildiyse) kafanızda soru işaretleri varsa mutlaka sağlık çalışanlarına danışın.

Türk dilinde oldukça güzel bir atasözü vardır.

“Bilmemek ayıp değil, sormamak ayıptır.”

Sorularınızı gerekirse tekrar tekrar sorun.

3.Bulunduğunuz Konumu İyi Tanıyın

Farklı bir şehirde veya ülkede sağlık hizmeti almak pek çok insan için göz korkutucu olabilir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar fazla bilgiye sahip olmak oldukça önemlidir. Özellikle refakatçilerin hastanenin konumuna, çevresinde bulunan olanaklara dair ön araştırma yapması oldukça faydalı olacaktır.

Aynı zamanda Türkiye’deki hastaneler oldukça gelişmiş olanaklara sahiptir. Bu olanak hakkında mutlaka bilgi alın. Bilgi almak için hastanelerin internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca farklı hastanelerin farklı refakatçi kuralları olabilir. Bu kuralları incelemeyi unutmayın.

4.Hastayı Dinleyin

Bu pek çok refakatçinin unuttuğu önemli bir noktadır. Çoğu zaman doktor bilgilendirmelerine fazla odaklanmaktan ve hastaya en iyi bakımı sağlama çabasından kaynaklı olarak refakatçiler hastalarını dinlemeyi unutabilirler. Örneğin, hastanız alışılmadık bir ağrısı olduğundan yakınıyor ve doktorunuza bu konuyu danıştınız. O da bu durumun normal olabileceğini belirtti. Eğer hastanız bu ağrından yakınmaya devam ederse, onun sözlerine kulaklarınızı kapatmayın. Yazının başında da belirttiğimiz gibi soru sormaktan çekinmeyin! Hastanızın şikâyetlerini mutlaka sağlık çalışanlarına iletin.

5.Dinlenmeye Özen Gösterin

Refakatçi olmak her zaman için kolay bir iş değildir. Hastanın ihtiyaçlarına göre refakatçiye bazen çok fazla sorumluluk düşebilir. Refakatçi olarak enerjinizi ve dikkatinizi yüksek tutabilmek için kendinize dinlenebileceğiniz fırsatlar yaratmaya çalışın. Hastanız uyurken veya işlem altındayken (örneğin bir işlem için sağlık personeliyle birlikteyken) siz de dinlenmeye özen gösterin.

Unutmayın! Hastanızın ihtiyaçlarını karşılayabilmek için öncelikle sizin enerjik ve sağlıklı olmanız gerekmektedir.

6.Hastane Çantasını Kontrol Edin

Bir yatılı hastanın hastane çantasında olması gereken şeyleri bir başka yazımızda listelemiştik.

Bir refakatçi olarak mutlaka hastane çantasını kontrol edin. Çantada eksik gördüğünüz şeyler varsa tamamlayın. Refakatçi olarak hastanede kalacağınız sürede sizin de benzer ihtiyaçlarınız olacaktır. Siz de kendinize bir çanta hazırlamayı unutmayın.

 

7.Olumlu Düşünün ve Olumlu Bir Yaklaşım Benimseyin

Hasta psikoloji oldukça kırılgan bir yapıya sahip olabilir. O nedenle iyi bir refakatçi sadece hastanın fiziksel ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü değildir. Aynı zamanda hastanın değişken ve kırılgan ruh halini de iyi bir şekilde kontrol edebilmesi gerekmektedir. Hastanın hassas anlarında ona destek olmaya ve onu olumlu düşüncelere yönlendirmeye hazır olmanız gerekmektedir.

Hastanın sadece ruhsal değişimlerini değil, fiziksel ihtiyaçlarını da gözlemleyerek ona göre hareket etmeniz gerekmektedir.

Hastaneler sadece hastalar için değil, aynı zamanda refakatçiler için de ruhsal olarak zorlayıcı yerlere dönüşebilir. Bu nedenle siz de olumlu düşüncelerden uzaklaşmamaya çalışmalısınız.

Nefes Almayı Unutmayın

Bunaldığınız anlarda ortamdan uzaklaşarak, kendinizi sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz.

8.Hastanenin Refakatçiler İçin Sağladığı Hizmetleri Araştırın

Türkiye’de ki pek çok hastane refakatçilerin de ihtiyaçlarına yönelik hizmetler sunmaktadır. Hasta hastaneye yatmadan önce bu hizmetlerle ilgili mutlaka bilgi alın. Hastanenin sağladığı refakatçi hizmetlerine göre planlamanızı yapabilirsiniz.

Kaynak: https://hoospital.com/

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu