Türkiye'de Sağlık

İmplant Nedir? Türkiye’de İmplant Nasıl Yaptırılır?

Günümüzde bilimsel gelişmeler birbirini takip ediyor. Bilim dünyasında yaşanan gelişmeler, teknolojinin hızlı ilerleyişi sağlık dünyasının kurallarını da yeniden yazıyor. Bu gelişmelerin en çok etkili tıbbi alanlardan biri ise ağız ve çene sağlığı. Geçmiş büyük acı ve ağrılara sebebiyet veren, ciddi anlamda estetik bozukluklara sebebiyet veren durumları artık hızlı ve etkili şekilde tedavi etmek mümkün. İmplant tedavisi de bunlardan sadece biri.

Eksik dişlerden kaynaklı oldukça uzun süre hem sağlık anlamında hem de estetik anlamda sorun yaşayan hastalar, implant teknolojisi sayesinde hızlı bir şekilde sağlıklı bir ağız yapısına ve estetik bir görünüme kavuşabiliyorlar. Bu yazımızda sizin için hem implant tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz hem de Türkiye’de implant tedavisi nasıl yaptırılır sorusunu cevaplandıracağız.

İmplant Nedir?

İmplant nedir?

Geçmiş yıllarda ağız içerisindeki eksik dişlerin yerine köprü ve protez tedavileri uygulanıyordu. Ancak bu tedavilerin uzun vadede ortaya çıkan olumsuz etkileri ve zamanla aşınmaları nedeniyle hastalarda tam bir memnuniyet sağlayamadığını söylemek mümkündü. İmplant tedavisinin uygulanmaya başlamasıyla birlikte bu alanda ciddi bir ilerleme olduğunu söylemek artık mümkün.

İmplant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Diş hekimleri tarafından eksik dişin bulunduğu noktadaki çene kemiğine vida yerleştirmesi ile uygulanır. Bu vidanın üzerine hekimler diş protezi yerleştirerek eksik dişi tamamlamaktadır. Bu vidalar titanyum maddesinden üretilmektedir. Bunu sebebi ise titanyumun ağız içi dokuya hızlı adapte olabilmesi ve dokunun bu maddeyi kolayca kabul etmesidir.

Yerleştirilen implant diş kökü ile benzer bir işlev görür ve diş protezine temel özelliği gösterebilir.

İmplant Kimlere Uygulanabilir?

İmplant tedavisinin en büyük avantajlarından biri 18 yaşını geçmiş, ağız ve çene gelişimi tamamlanmış herkese uygulanabilmesidir.

Hekimler öncelikle ağız ve çenenin röntgenini çekerek, kemik yapısının implant için uygunluğunu kontrol ederler. Ardından uygunluğa göre hastaya implant uygulanabilir.

İmplant Kimlere Uygulanamaz?

İmplant bazı özel durumlarda uygulanamayan bir tedavi yöntemidir. Örneğin şeker hastalarına implant uygulanabilmesi için hastanın tedavi öncesi bazı koşulları sağlaması gerekmektedir?

Aynı zamanda bazı ilaçları kullanan (kan sulandırıcı vb.) hastalarında işlem öncesi ve sonrasında bir süre bu ilaçları kullanmaması gerekmektedir.

Bunların yanı sıra implant uygulamasında sorun yaşayan bir başka grup ise kemik erimesi rahatsızlığına sahip olan hastalardır. Çene kemiği yapısının tedavi esnasında ve sonrasında yaşayabileceği bazı değişiklikler nedeniyle bu hastalar için ayrı bir prosedür takip edilmelidir.

İmplant Nasıl Uygulanır?

İmplant Nasıl Uygulanır?

İmplant tedavisi pek çok hastanın gözünde korkutucu bir uygulama olarak canlanmaktadır. O nedenle şunu belirtmekte fayda var; implant uygulaması esnasında bölgeye lokal anestezi uygulanmaktadır, hatta bazı durumlarda hastaya düşük dozajlarda narkoz da verilmektedir.

İşlem öncesinde hekimler öncelikle detaylı bir kontrol uygularlar. Devamında ise ağız ve çene bölgesinin röntgeni çekilir. Bu çekimlerin ardından hekimle çene kemiklerine ve mevcut dişlere dair ölçümler yaparlar. Ardından işlemin tek aşamalı mı, iki aşamalı mı olacağına karar verilir. Bazı çene tiplerinde tek seans da işlem uygulanabilirken, bazı çene tiplerinde 6 ay aralıkla 2 seans şeklinde işlem yapılabilir.

Zirkonyum İmplant Nedir?

Daha önce bahsettiğimiz üzere implantlar titanyumdan elde edilmektedir. Ancak son yıllarda zirkonyum implantlar da kullanılmaya başlanmıştır.  Zirkonyum implantlar, titanyumimplantların direncini artırmak için kullanılan yeni bir üründür. Zirkonyum malzemesi dişe yakın beyaz görünümüyle de daha estetik bir görünüm sağlamaktadır. İnsan sağlığına herhangi olumsuz etkisi bulunmayan bu malzeme herhangi bir renk kaybına uğramaz.

Son yıllarda dar çene kemiğine sahip hastalarda bu implant türü daha sık tercih edilmeye başlanmıştır.

İmplant Yaptırmanın Faydaları Nelerdir?

İmplant Yaptırmanın Faydaları Nelerdir?

Son yıllarda çok fazla insan tarafından tercih edilen implant tedavisinin pek çok avantajı bulunmaktadır. İlk olarak diğer tedavi yöntemlerinden farklı olan diğer dişlere herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Diğer dişlerin kesilmesi veya törpülenmesini gerektirmez.

İmplant yönteminde dişe yapay bir kök sağlandığı için hasta yemek yerken, konuşurken herhangi bir zorlukla karşılaşmaz. Çene sağlığı açısından bütüncül bir tedavi yöntemidir. Daha önceki diş kökünün yerini dolduran implant, çene kemiğinde oluşan boşluğu da giderir.

İmplantın en büyük faydalarından biri estetik görünümüdür. Aynı doğal dişler gibi görünen implantlar, çene kemiğine kaynar ve doğal bir görüntü kazanır. Aynı zamanda implant sayesinde diş eksikliği giderildiği için tedavi sonrasında hastaların diksiyonlarında olumlu yönde bir değişim de gözlenmektedir.

Türkiye'de implant nasıl yapılır?

Ağız içerisinde bulunan eksik dişler çoğu hastada yemek yemede zorluk yaratmaktadır. Boş bölgelerin hijyeni de bazı hastalarda farklı hastalıklara kapı aralamaktadır. İmplant tedavisi sayesinde hastalar çok daha rahat yemek yiyebilmekte ve ağız içi hijyenlerini sağlayabilmektedirler.

İmplantlar diğer tedavi yöntemlerinin aksine uzun ömürlüdür. Aksi bir durum olmadıkça ömür boyu kullanılabilirler. Dünya çapında uygulanan implant tedavilerinde başarı oranı %100’e yakındır.

İmplant Uygulanan Bölgenin Bakımı Nasıl Yapılır?

Her türlü dental müdahaleden sonra olduğu gibi implant tedavisi sonrasında da ağız içi hijyenine dikkat etmek büyük önem taşır. Yumuşak yüzeyli diş fırçaları tedavi sonrası süreçte öncelikli olarak tercih edilmelidir. Aynı zamanda diş ipi, gargara gibi konularda da hekim tavsiyeleri dikkatli dinlenilmelidir.

Türkiye’de İmplant Tedavisi

İmplant tedavisi dünya genelinde en çok tercih edilen diş operasyonları arasında yer aldığı gibi Türkiye’de oldukça sık uygulanmaktadır. %98’lik başarı oranıyla implant tedavisinde en başarılı ülkeler arasında yer almaktadır.  Türkiye’de sağlık alanında hizmet veren, Bakanlık tarafından onaylı sağlık acentaları bulunmaktadır. Bu acentalar aracılığı ile uluslararası hastalar ihtiyaçlarına yönelik diş hekimleri ve ilgili uzmanlarla bir araya gelebilmektedir. Hasta ülkeye gelmeden önce ağız ve çene röntgenlerini hekime ileterek fikir ve tahmini bir tedavi planı alabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu