Türkiye'de Yatırım

Türkiye’de En Çok İthalat Yapılan Ürünler ve Ülkeler

 

Türkiye ihracat alanında son yıllarda önemli başarılar elde etmesine rağmen bu başarıyı ithalat alanında göstermekte bazı sıkıntılar yaşamaktadır. Diğer bir ifadeyle Türkiye’de ithalat, ihracattan fazladır. Dış ticaret hacmi sürekli büyüyen Türkiye’de bu artışın nedeni ana nedeni ithalattır.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı 2020 Eylül ayı genel ticaret kapsamında hazırlanan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2020 yılında, 2019 yılına göre %4,8 artarak 16 milyar 9 milyon dolar, ithalat ise %23,0 artarak 20 milyar 837 milyon dolar olarak kayıtlara geçmiştir. 2020 Ocak-Eylül döneminde ihracat %10,9 azalırken, ithalat %1,5 artmıştır.

 

En çok ithal edilen ürünler

 

Dış Ticarette Önemli Artış 

2020 yılının ilk 9 ayında dış ticaret dengesi, 2019 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında %32,8’lik bir artışla 2,89 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret dengesi yıl içerisinde giderek artış gösterdi. 2020 yılında ihracat birim değeri 2019 yılına göre %5 oranında artış göstererek 1.029 dolar/ton olarak kayıtlara geçerken, ithalat birim değeri %0,8 oranında artış göstererek 485 dolar/ton olarak kaydedildi. 2020 yılının ilk 9 ayında sırasıyla; fındık içi, un ve makarna ihraç edilerek toplam ihracatın %14,6’sını oluştururken, en çok ithal edilen ürünler sırasıyla; buğday, soya fasulyesi ve ayçiçek yağı oldu. Bu ürünler toplam ithalatın %23’ünü oluşturdu. Açıklanan son verilere göre; ihracatın ithalatı karşılama oranı 2020 yılının son ayında % 76,6, 2020 yılı genelinde ise % 77,3 oldu.

Türkiye’de En Çok İthalat Yapılan Ürünler

Türkiye 2020 yılında, daha önceki yıllarda olduğu gibi ithalat ürünlerinin yaklaşık %75’ini hammadde ve ara mallar oluşturdu. Son 3 yılın verileri incelendiğinde, her yıl ortalama 40 milyar ABD Doları’ndaki ithalatın; petrol, doğalgaz ve elektrik gibi enerji maddelerini kapsadığı görülmektedir.

 

En çok ithalat yapılan ülkeler

 

Doğalgaz ve Petrol 

Türkiye özellikle Rusya ve İran’dan doğalgaz ve petrol satın alan bir ülkedir. Sanayi, tarım ve ulaşım gibi pek çok sektörün olmazsa olmazı olan doğalgaz ile petrol, Türkiye’nin en önemli ithalat ürünleri arasında yer alır.

Otomotiv

Otomotiv ve yedek parça ithalatı da Türkiye ithalatında önemli yer tutar. Ancak otomotiv sektörü Türkiye’deki dış ticaret açığının en az olduğu sektörlerden biridir. Bu durumda Türkiye’de faaliyet gösteren pek çok yabancı otomotiv şirketinin yerli yatırımcılarla ortaklığa sahip olması etkilidir. Türkiye özellikle Almanya, Fransa ve İtalya’dan otomobil ve yedek parça ithal etmektedir.

Elektronik Aletler

Elektronik cihazlar, haberleşme araçları, tıbbi cihazlar başta olmak üzere Türkiye ithalatında elektronik ürünler de önemli yer kaplar. Özellikle Çin, Almanya, ABD, Fransa ve İtalya, Türkiye’nin en çok elektronik ürün ithal ettiği ülkelerdir.

Türkiye’de En Çok İthalat Yapılan Ülkeler

 

Amerikadan ithal edilen ürünler

 

Türkiye ithalat verileri incelendiğinde en fazla ithalat yapılan ülkeler 2020 yılının ilk yarısında, 1.645 milyon dolar ile Rusya oldu. Rusya’nın ardından sırasıyla; 816 milyon dolar ile Brezilya ve 520 milyon dolar ile Ukrayna geldi. Bu ülkelerden yapılan ithalat oranı toplam ithalatın %34,1’ini kapsadı. Rusya’dan yapılan ithalatta; buğday, Ayçiçek yağı ve ayçiçeği gibi ürünler olurken, Brezilya’dan soya fasulyesi, kahve, tütün gibi ürünler, Ukrayna’dan ise buğday, tane mısır ve soya fasulyesi gibi ürünlerin ithalatı öne çıktı.

 

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

49 Yorum

  1. Arkadaşlar merhaba öncelikle Ukrayna’da yada orda yaşayan şirketleri taniyan kimse varmı aklımda çok güzel bir iş var ve ben kendim üretmek istiyorum ama Ukrayna’da yaşayan kimse varsa bana ulaşsın 05428387377 vatsaptan yazın detaylı konuşalım

  2. AB ülkelerinden yaptığımız ithâlâtın miktârını da dolar karşılığıyla vermişsiniz, bu noktada bir şeyi merâk ediyorum: AB ülkelerinden ithâlâtı dolar karşılığı mı yapıyoruz, yoksa dolar daha evrensel geçerliliği olduğu için mi ölçüt olarak kullanılıyor miktar söylenirken?? Çünkü ülkede yalnızca dolar yükselince infiâl oluyor, diğer döviz birimlerinin (sterlin, frank vs.) yükselişi kimsenin umrunda olmuyor.. Bilgilendirirseniz sevinirim..

  3. Arkadaşlar almanyada bir akrabam var bir is yapmak istiyoruz bunun ne olacagina dair karar vermeedik.neler yapabiliriz fikri olan varmi orta seviyede.simdiden tesekkurler

    1. İthalat ve ihracat yapın. Almanyadaki arkadaşınız ithalatçı ,, siz ihraçatcı ayağı olun.Polimer ve kimyasal ürün alın satın.Hatta yapabiliyorsanız üretim tesisi kurun.İnanın bana Her açıdan müthiş bir startup olacaktır. Ömrünü kendi işini kurma isteğine adamış ve kurana kadarda adayacak biri olarak , biraz mantıklı düşünürseniz yapabilirsiniz.

  4. Bilgilendirme için teşekkürler. Bazı Cumhuriyet düşmanı cahillerin bu listeyi sık sık okumasını tavsiye ederim. Emperyalist sömürgeci devletlere karşı fakir ve yokluk içindeki halkı örgütleyerek inanılmaz bir başarı kazanıp yoktan bir ülke kuran, iki Dünya savaşı dönemi gibi zorlu süreçlerden geçen, bu süreçlere rağmen inanılmaz bir gelişme gösterip tamamı devlet eliyle birlerce fabrika, liman, demiryolu, tiyatro, banka vb. eser meydana getiren Cumhuriyetin kurucu kadrosuna bu derece kin ve nefreti ancak ve ancak vatan hainleri ve ruhlarını şeytana satmış şuursuzlar besleyebilir. Almanya’nın 2. Dünya savaşı sonrası nasıl kalkınacağını araştırırken Türkiye’yi örnek aldığı unutulmamalıdır. Köy Enstitülerini kapatan emperyalist uşakları, ülkenin sahip olduğu tüm varlıkları satan politikacılar, halkı din-dil-ırk-mezheplerine göre ayrıştırıp düşman eden politikacılar, Milli eğitim bütçesi yerine Diyanet bütçesini artırıp halkı cehalete mahkum eden politikacılar ve en önemlisi bunları alkışlayan cahiller, tarih hepinizden hesap soracaktır. Aslında, problem ülkeyi bu hale getiren politikacılar değil onları tekrar tekrar seçen cahil kesimdir.

  5. Katma değeri orta seviye üstü Birşey üretmek istiyorum, ne olması gerektiğine bir türlü karar veremiyorum, küçük çaplı bir sermaye ile belki küçük bir atölye de filizlenerek ama bu şeyin ne olması gerektiğine bir türlü karar kılamıyorum, gece gündüz çalışıp o ürünü üretip ihraç etmek kazanıp kazandırmak istiyorum,
    Bir vida dahi olsa bir plastik bardak dahi olsa bunu yapmak istiyorum.
    Ne yapabilirim bana bir fikir bir yol bir yordam gösterirmisiniz.

      1. bence bi istişare yapmamız gerekir “Necati Korkmaz” aynı hisleri düşünceleri paylaşıyoruz bu beni sevindirdi umarım iletişime geçebiliriz. biz de 3 arkadaşız ürünler planlar maliyetler çıkardığımız çok konu var.yoğunlaştığımız ve karar verme aşamasına geldiğimiz bazı şeyler var . devlete millete yararlı olacak ihracatta yapılabilecek afrika orta asya orta doğu pazarına uygun kolay maliyetli seri üretimi basit çok çeşitli kullanılabilecek bir atolye. “Necati Korkmaz” aynı hisleri ve de fikirleri düşünmemiz beni çok etkiledi. inşAllah burayı kontrol edersiniz de bir birimize ulaşabiliriz.

          1. 100’de 100’ü ithal edilen ve tutarı milyar dolarları aşan, yerli üretim ithalden daha az maliyet gerektiren sayılarca startuplar var.

      2. Fikirlerin güzel ise görüşelim.
        Eşi benzeri hayal vede konusunda uzman değil ama fikirlerim var demekle olmuyor.
        Senin düşündüğünü elin oğlu yaptı bile bence
        05496120687

  6. 17 yıllık iktidar döneminde yapılan binlerce eseri saysak buraya sığdıramayız size en basitinden aşağıda saydıklarım yeterli olur sanırım.

    Marmaray YAP✔
    Hızlı Trenler YAP✔
    Havaalanları YAP✔
    Üniversiteler YAP✔
    Stadyumlar YAP✔
    Olimpik Yüzme Havuzları YAP✔
    Yeni Tiyatro Sahneleri YAP✔
    Metrolar YAP✔
    Tüneller YAP✔
    Otoyollar YAP✔
    Barajlar YAP✔
    Nükleer Santral YAP✔
    Modern Bölünmüş Yollar YAP✔
    Modern Adliye Sarayları YAP✔
    Milli Silahlar YAP✔
    Milli Tank YAP✔
    Milli Helikopter YAP✔
    Sismik Araştırma Gemisi YAP✔
    Boğazın Altına Tüp Geçit YAP✔
    Dev Şehir Hastaneleri YAP✔
    81 İl e Ücretsiz Kanser Tarama Merkezi YAP✔
    Tersane YAP✔
    Liman YAP✔
    Geri Dönüşüm Tesisleri YAP✔
    Dar Gelirliye Konut YAP✔
    Başörtüsünü serbest YAP✔
    Hz.Muhammed’in (S.A.V) Hayatı’nı ve Kuran-ı Kerim’i seçmeli ders YAP✔

    Uzaya uydu FIRLAT

    Ambulans sayısını ARTIR
    Hastane sayısını ARTIR
    MR Cihazı sayısını ARTIR
    Tomografi Cihazı sayısını ARTIR
    Diyaliz Cihazı sayısını ARTIR
    Yeşil Alan miktarını ARTIR
    Orman miktarını ARTIR
    Milli Park sayısını ARTIR
    Açılan İşyeri Sayısını ARTIR
    Turist sayısını ARTIR
    Öğrenci sayısını ARTIR
    Öğrenci Burslarını Kat Kat ARTIR
    Doğalgazlı il sayısını ARTIR
    İçmesuyu ulaşan insan sayısını ARTIR
    Okuma Yazma Oranını ARTIR
    Okullaşma Oranını ARTIR
    Tarımsal Üretimi ARTIR
    Çiftçiye Destekleri ARTIR
    Halka Sosyal Destekleri ARTIR
    Şehit Ve Gazilere Desteği ARTIR
    Eğitim ve Sağlık Harcamalarını ARTIR
    MB Döviz Rezervlerini ARTIR
    Memur ve Asgari Ücretlinin Maaşını Enflasyondan Fazla ARTIR

    Türkiyenin ilk Tohum GEN Bankasını AÇ
    Türkiyenin ilk Milli Botanik Bahçesini AÇ

    Enflasyonu DÜŞÜR
    Faizleri DÜŞÜR
    Kamu Borcunu DÜŞÜR

    İMF ye Borcu YOK ET
    Hava Kirliliğini YOK ET
    Çöp Sorununu YOK ET
    Trafik Canavarını YOK ET
    Katsayı Zulmünü YOK ET

    Öğrenciye Ders kitabını ücretsiz DAĞIT
    Öğrenciye Süt DAĞIT
    Öğrenciye Tablet DAĞIT
    Okullara Bilgisayar DAĞIT
    Okullara Akıllı Tahta DAĞIT.

    Üniversite Harçlarını KALDIR.

    Binlerce Tarihi Eserimizi Yurda GETİR

    Binlerce Tarihi Yapıyı RESTORE ET

    Orhun Abidelerine giden 48 Km Asfalt YOL YAP

    Dünyanın 3. Deniz Dolgulu Havalimanını Yap Ordu-Giresun Havalimanı)

    Şimdi Diyeceksiniz bunları zaten yapacaksınız İktidardasınız diye Türkiye Cumhuriyeti Kurulduğunda Tek parti döneminde sizde bunları yapacaksınız çünki iktidardaydınız ve yapılmalı zaten onun için Memlekete Millete Hayırlı işler olup olmadığına bakıcaz. kalın sağlıcakla

    1. buraya sığmayacak kadar yazmışsın şimdi baştan başlayım marmaray kimin ? havaalları yapıldı kaçtanesi müşteri garantili köprü yaptı ilk 2 yılda köprü parası kadar geçiş garanti parası ödedik yollar tüneller özel işletme yandaşa adalet binası yap adaleti olmayan vali konağı yap içinde emir eri olan, HES yap adı devler değil cengiz olsun üniversiye yap imam hatip liseli birii rektör ata 700 bin üniversiteli işsiz kalsın sen yazarken şeref duy özel hastane yap merkezde yıllarca hizmet veren hastaneleri dağ başına al sonra hastaya bile müşteri garantili de şeref duy yaptıgını tek güzel şey var T.C ait ne varsa sattınız yediniz devam ediyorsunzu

    2. buraya sığmayacak kadar yazmışsın şimdi baştan başlayım marmaray kimin ? havaalları yapıldı kaçtanesi müşteri garantili köprü yaptı ilk 2 yılda köprü parası kadar geçiş garanti parası ödedik yollar tüneller özel işletme yandaşa adalet binası yap adaleti olmayan vali konağı yap içinde emir eri olan, HES yap adı devler değil cengiz olsun üniversiye yap imam hatip liseli birii rektör ata 700 bin üniversiteli işsiz kalsın sen yazarken şeref duy özel hastane yap merkezde yıllarca hizmet veren hastaneleri dağ başına al sonra hastaya bile müşteri garantili de şeref duy yaptıgını tek güzel şey var T.C ait ne varsa sattınız yediniz devam ediyorsunzu 485 milyar dolar borç söz etmedin yıllık 136 milyar dolar faiz ödüyoruz söz etmedin 16 uçaktan yazlık kışlık uçan yüzen sarayladan bahsetmedin, neymiş İMF 23 milyar borç ödenmim ulan 485 milyar dolardan onu ödeyin bari şehitlere toplanan para yok işssizlik fonu yok daha doğrusu para yok karşılıksız basılan paradan söz yok iç brçlanmadan söz yok swap söleşmesinden ses yok daha doğrusu sizlerde utanma yok

    3. merhaba çok teşekkürler, çok güzel özetlemişsiniz, yapılan her şeyi listelemişsiniz, allah razı olsun sizden. unutanlara hatırlatmişsınız. Allah nankörlükten korusun

  7. Ceee Haaa Peee kadar taş düşsün başınıza. Ne yapmış, bu ülkeye bir dikili ağacı mı olmuş demiyorlar mı? Bu kadar namussuzca bir söz olamaz. Arkadaş listelemiş. Göndermiş. Google’dan kopyala yapıştır yapmış diye utanmazca güya eleştiriyor. Bu günlere o yapılanlarla geldi bu ülke. 17 yılda betondan başka ne yaptınız diye sormadan edemiyorum. Onda da kıçımıza giren kazıktan bi habermiş gibi konuşuyorsunuz. Asıl particiliği bunu savunan akıl yoksunları yapmaktadır. 17 yılda halkın malı olan ne bıraktınız? Yok pahasına sattınız “babalar gibi”. Ülkemiz insanını ölümü gösterip sıtmaya razı edecekler. Bundan haberiniz var mı? Beğenmediğiniz CHP size bir vatan kurdu. Daha ne yapsın? 600 yıllık imparatorluğu 200 küsür bin kilometre kareye düşürdünüz be. Ankara’dan İzmir’e, Aydın’a gavurun yazılı izni ile gidebiliyordu bu ülke insanı. Utanın biraz hakaret ederken. Haysiyetsizler.

    1. particiliğin babasını yapıyorsun 1 . halkın olan ne bıraktınız diyorsun sanki halkın neyi vardı maaşını bile deprem yardımı için gönderilen parasından alıyordu halk. boş boş konuşuyorsun chp vatan kurdu diye savunacak kadar particisin. bu vatanı benim dedemin kanıyla kurdular sınır oluk oluk kan akıttı dedelerimiz. son olarak vatan balo salonlarında içki masalarında kurulabilecek birşey olsaydı dediğine o zaman inanırdım vatanı chp nin kurduğuna

    2. kardeşim söylediklerine bakarmısın siz ler bizler.
      adamlar nasılda başarılı oluyorlar farkında değilmisiniz artık.
      lütfen kardeşliğinizi gösterin.

  8. Azerbaycan dan Türkiye ye Katı halde Kostik yani Sodyum Hidroksit getirmek istiyorum. Türkiye nin ihtiyac durumunu ve temasa geçeceğim firmaları nereden öğrenebilirim.

  9. İrlanda’da yasiyorum. Türkiye’ye hangi urunleri gonderebilirim? Irlanda, Iskocya ve Ingiltere’de canlı hayvanlar cok kaliteli, saglıklı, tum bu ulkelerden canlı hayvan ve her turlu ürün, elektronik cihaz, giyim, gida gibi her turlu urunu göndermeye cok uluslu firmamimizin yetkisi vardir. Bu güne kadar Turkiye’den yurtdisina ithal ederdik (dogal tas, maden, BOR, yedek parca, textil vb) neredeyse tum sektorler bitik durumda.

    Bu hususlarda hangi firmalar yada kurum ile irtibata gecbilirim?

  10. Bırakın partizanlığı boş boş yorum yapmayın burası parti meclisi değil varsa üreteceğiniz şeyleri yazın Biz hep kendimizle yaptığımız işle çelişiyoruz biz ne yapıyoruz deyip kendimize sormuyoruz biraz artık kaba konuşmaya başlıyacam bu memleketin insanları ya çok zeki yada çok gerizekalı anlıyamadım arkadaşlar 12 yıl dogalgaz sektöründe hizmet verdim biz yaptığımız işi işe başlamadan önce alt yapı çalışması yapmadan hangi ekipmanları kullandıgımızı araştırmadan işe başlıyoruz kullandığımız ürünlerin tamamını ithal ediyoruz devlet bilmiyormu bu ürünler dışardan geldigini neden dogalgaz gelmeden bu ürünleri ürettirmeyi düşünmüyor devletin kalkınma sanayi bakanları oda başkanları ne işe yarıyor biz sürünmeye devam edecez bu kafayla birbirinize laf yetiştirmeye devam edin bu milletten bir cacık olmaz evlere şenlik geçenlerde bir izmir ticaret odası ihracat paneli düzenliyor hadi gideyim dedim kime veriliyor biliyormusunuz evlere dogalgaz döşeyen firmalara gülelimmi ağlayalımmı arkadaşlar izmirgazın müdürü tüm kullandıkları ekipmanları ithal ettiğini söylüyor ama ihracat dersi veriyor yazık yazık yazık ithal ettiğin ürünleri inanın bu ülkede yapacak o kdadar sanayici varki hangisinin kapısını çaldınızda yapamayız dediler siz durmadan birbirinizi kırın başka iş yapmassınız tembel bir milletiz o kadar yazacagım şey varki

  11. Sayın Ata Kurumsal Merhaba,

    Öncelikle yukarıda ki güzel paylaşımınız için teşekkür ederim, belki bilgilenmemiş arkadaşlar için de bir umut ışığı olur…
    Yabancı ülkelerde olan 2. el orjinal ürünleri ( giyim, saat, ayakkabı vb.) ithal etmek mümkün müdür?

    Teşekkürler.

  12. Burak Batuhan Gündüz beye verdiğiniz cevaba dayanamadım ona binaen söylüyorum ; Uçak fabrikasının neden kapatıldığı kimin kapattırdığını ne gibi faydası ve zararı olduğunu araştırıp açıp okuyun öyle burada ahkam kesin. anladık tarafsınız ama bari kulaktan dolma bilgeliğinizi bu kadar belli etmeyin! YAZIK Güya bir de kapak yaptığınızı düşünerek cevap verdiğinizi sanıyorsunuz ama Google’a ”Atatürk chp döneminde bla bla bla” yazıp kopyala-yapıştır yaparak zeki olmuyorsunuz.

  13. Merhaba sizlerden Isvicre den,daha detayli ithalat bilgileri görmek istiyoruz. Tskr. Yorumlarda da gördüm CHP simdiye kadar bu Ülke icin ne yapmiski samana ota konusuyor, Ülkede bir tek cakili civisi bulunmayanlarin cikipta konusmaya ne laflari ne de suratlari olur.

    1. Merhaba, güncellemeler geldikçe sayfamızı güncellemeye devam edeceğiz, uyarınız için teşekkür ederiz. Şirketimiz ticari bir kurum olarak siyasetin tüm kanallarına eşit mesafededir fakat bilmenizi isteriz ki ATATÜRK CHP si döneminde Türkiye’de kalkınma hareketi sonrasının bir kısmını bilgilenmeniz amacıyla sizin için listeledik.

      1923 – Cumhuriyet Halk Partisi Kuruldu. (9 Eylül 1923)

      1923 – CHP Genel Başkanlığına Mustafa Kemal Atatürk seçildi. (11 Eylül 1923)

      1923 – Ankara Başkent ilan edildi. (13 Ekim 1923)

      1923 – Cumhuriyet ilan edildi (29 Ekim 1923)

      1923 – Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu kuruldu.

      1924 – Hilafet kaldırıldı.

      1924 – Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) kabul edildi.

      1924 – İlköğretim zorunlu hale getirildi.

      1924 – Lozan Antlaşması yürürlüğe girdi.

      1924 – Gölcük’te ilk tersane ünitesi kuruldu.

      1924 – Devlet Demiryolları kuruldu.

      1924 – İstanbul – Ankara arasında ilk yolcu uçağı seferi yapıldı.

      1924 – Türkiye İş Bankası kuruldu.

      1924 – Türk Kadınlar Birliği kuruldu.

      1924 – Ankara ilk planlı şehir olarak tanzim edildi.

      1924 – Cumhurbaşkanlığı Orkestrası kuruldu.

      1924 – Türkiye Tütüncüler Bankası kuruldu.

      1924 – İlk milli sigorta Anadolu Sigorta faaliyete geçti.

      1924 – Bursa’da Karacabey Harası kuruldu.

      1924 – Milli Sahne Ankara’da ilk tiyatro olarak kuruldu.

      1924 – Topkapı Sarayı müze olarak ziyarete açıldı.

      1924 – Türkiye Cumhuriyeti yazılı ilk madeni para tedavüle çıktı.

      1924 – Atatürk’ün önerisiyle ismini de verdiği Cumhuriyet Gazetesi yayına başladı.

      1925 – Danıştay kuruldu.

      1925 – Türk Hava Kurumu (Türk Tayyare Cemiyeti) kuruldu.

      1925 – İstanbul’da Liman İşleri inhisarı kuruldu.

      1925 – Osmanlı’da köylülerden alınan Aşar Vergisi kaldırıldı.

      1925 – Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü kuruldu.

      1925 – Sanayi ve Madenler Bankası kuruluş kanunu kabul edildi.

      1925 – 1920’de Atatürk tarafından kurulan Anadolu Ajansı, Anonim Şirkete dönüştürüldü.

      1925 – Ticaret ve Sanayi Odaları Kanunu kabul edildi.

      1925 – Gazi Orman Çiftliği kurulmaya başlandı.

      1925 – Eskişehir Cer Atölyelerinde demiryolu malzemesi üretecekbirimler hizmete girdi.

      1925 – Adana Mensucat Fabrikası üretime başladı.

      1925 – Türkiye’nin ilk betonarme köprüsü Menderes Nehri üzerine yapıldı.

      1925 – İlk Cumhuriyet altını basıldı.

      1925 – Adana ve Bergama Müzeleri açıldı.

      1925 – Tayyare Cemiyeti’nin katkılarıyla Ankara’da Türk yapımı ilk planör uçuruldu.

      1925 – Şeker Fabrikaları kurulmasına ilişkin kanun kabul edildi.

      1926 – Demir Çelik Sanayiinin kurulmasına ilişkin kanun yayımlandı.

      1926 – Uluslararası saat ve takvim uygulanmasına başlandı.

      1926 – Türk Medeni Kanunu yürürlüğe girdi. Kanunla kadın erkek eşitliği sağlandı.

      1926 – Türk Telsiz Telefon Şirketi kuruldu.

      1926 – Eskişehir Uçak Bakım İşletmesi açıldı.

      1926 – Yabancı gemilere tanınan ayrıcalıkları kaldıran Kabotaj Kanunu yürürlüğe girdi.

      1926 – İlk şeker fabrikası Alpullu Şeker Fabrikası işletmeye açıldı.

      1926 – Ankara otomatik telefonu işletmeye açıldı.

      1926 – İstanbul’da inşaat demiri üreten ilk haddehane açıldı.

      1926 – Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri kuruldu.

      1926 – Amasya, Sinop ve Tokat Müzeleri açıldı.

      1926 – Kayseri Uçak ve Motor Fabrikası açıldı. (1950’li yıllarda Adnan Menderes hükümetince kapatılana kadar bu fabrikada toplam 112 savaş uçağı üretildi.)

      1926 – Bakırköy Çimento Fabrikası kuruldu.

      1926 – Uşak Şeker Fabrikası işletmeye açıldı.

      1927 – Teşviki Sanayi Kanunu kabul edildi.

      1927 – Bünyan Dokuma Fabrikası hizmete girdi.

      1927 – Ankara – Kayseri demiryolu açıldı.

      1927 – Emlak ve Eytam Bankası kuruldu.

      1927 – İstanbul Radyosu yayınlarına başladı.

      1927 – Samsun – Havza – Amasya demiryolları açıldı.

      1927 – Bursa Dokumacılık Fabrikası açıldı.

      1927 – Eskişehir Bankası kuruldu.

      1927 – Ankara Arkeoloji Müzesi ve Sivas Müzesi kuruldu.

      1927 – Okullarda karma eğitime geçildi.

      1927 – İlk basketbol ligi düzenlendi.

      1927 – Köy Öğretmen Okullarından ilki Kayseri’de açıldı.

      1927 – Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kağıt parası tedavüle çıkarıldı.

      1927 – İzmir Müzesi açıldı.

      1927 – Ankara’da Çocuk Sarayı açıldı.

      1927 – İlk düzenli radyo yayını İstanbul’da gerçekleştirildi

      1928 – Laiklik Cumhuriyetin temel ilkesi olarak kabul edildi.

      1928 – Anadolu Demiryolu Şirketi yabancılardan satın alındı.

      1928 – Haydarpaşa-Eskişehir-Konya ve Yenice-Mersin Demiryolları yabancılardan satın alındı.

      1928 – Ankara Çimento Fabrikası açıldı.

      1928 – Türk Halkına okuma-yazma öğretmek için Millet Mektepleri açıldı. 1936’ya kadar 16-45 yaş arası yaklaşık 3 milyon kişiye temel eğitim verildi.)

      1928 – Ankara Numune Hastanesi açıldı.

      1928 – Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü kuruldu.

      1928 – Türk Eğitim Derneği (TED) Atatürk’ün koruyuculuğunda Ankara’da kuruldu.

      1928 – Türk Vatandaşlığı Yasası kabul edildi.

      1928 – İstanbul Bomonti’de Türk Mensucat Fabrikası hizmete girdi.

      1928 – Amasya – Zile demiryolu açıldı.

      1928 – Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki hakkındaki kanun kabul edildi.

      1928 – Malatya Elektrik Santralı açıldı.

      1928 – İlk defa Kadınlar Mahkemelerde Avukat olarak görev aldılar.

      1928 – Kütahya – Tavşanlı demiryolu açıldı.

      1928 – İstanbul’da Üsküdar, Bağlarbaşı ve Kısıklı’da tramvay hatları açıldı.

      1928 – Ankara’nın ilk büyük oteli Ankara Palas açıldı.

      1928 – Gaziantep’te Mensucat Fabrikası işletmeye açıldı.

      1929 – Mersin- Adana demiryolu yabancılardan satın alındı.

      1929 – Ankara ile İstanbul arasında telefon konuşmaları başladı.

      1929 – Ayancık Kereste Fabrikası açıldı.

      1929 – Trabzon Vizera Hidroelektrik Santralı hizmete girdi.

      1929 – İstanbul’da Fatih-Edirnekapı tramvay hattı hizmete girdi.

      1929 – Anadolu-Bağdat, Mersin- Tarsus Demiryolları yabancılardan satın alındı.

      1929 – Haydarpaşa Limanı yabancılardan satın alındı.

      1929 – Kütahya- Emirler, Fevzipaşa-Gölbaşı demiryolları açıldı.

      1929 – Deniz Ticaret Kanunu kabul edildi.

      1929 – Paşabahçe Rakı ve İspirto Fabrikası hizmete girdi.

      1929 – Yeni Türk harfleriyle ilk posta pulları basıldı.

      1930 – Ankara – Sivas Demiryolu Hattı ulaşıma açıldı.

      1930 – Kadınlar Belediyelerde seçme ve seçilme hakkı kazandı.

      1930 – Mecidiyeköy Likör ve Kanyak Fabrikası açıldı.

      1930 – Ankara’da Ziraat Enstitüsü kuruldu.

      1930 – Kayseri – Şarkışla demiryolu açıldı.

      1930 – Türkiye Gazeteciler Birliği kuruldu.

      1930 – İstanbul Galata Köprüsü’nden 70 yıldan beri alınan köprü geçiş ücreti kaldırıldı.

      1930 – Ankara Etnografya Müzesi halka açıldı.

      1931 – Bursa- Mudanya demiryolu yabancılardan satın alındı.

      1931 – Gölbaşı – Malatya demiryolu açıldı.

      1931 – 10 ilde Bölge Sanat Okulları açıldı.

      1931 – Çocuk Esirgeme Kurumu kuruldu.

      1931 – Tekel Genel Müdürlüğü kuruldu.

      1931 – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kuruldu.

      1931 – Uluslararası ölçü birimleri kabul edildi.

      1931 – Türk Tarih Kurumu kuruldu.

      1932 – Devlet Sanayi Ofisi (DSO) kuruldu.

      1932 – Samsun- Sivas demiryolu açıldı.

      1932 – Diyarbakır Tekel Rakı Fabrikası işletmeye açıldı.

      1932 – Sanayi Teşvik Kanunu ile toplam 1473 işletme teşvikten yararlandırıldı.

      1932 – İzmir Rıhtım İşletmesi yabancılardan satın alındı.

      1932 – Türkiye Sanayi Kredi Bankası kuruldu.

      1932 – Kütahya – Balıkesir demiryolu açıldı.

      1932 – Ulukışla – Niğde demiryolu açıldı.

      1932 – Halkevleri açıldı. (1951’de Demokrat Parti-Adnan Menderes hükümetince kapatıldıklarında 478 Halkevi, 4322 Halk Odası vardı.)

      1932 – Türk Dil Kurumu kuruldu.

      1932 – Türkiye Milletler Cemiyetine üye oldu.

      1933 – Eskişehir Şeker Fabrikası açıldı.

      1933 – Sümerbank resmen faaliyete geçti.

      1933 – İstanbul – Ankara arasında düzenli uçak seferleri başladı.

      1933 – Adana-Fevzipaşa demiryolu açıldı.

      1933 – Ulukışla – Kayseri demiryolu açıldı.

      1933 – Yerel Yönetimlere finansal yardım için İller Bankası kuruldu.

      1933 – İstanbul Üniversitesi kuruldu.

      1933 – Zonguldak Yatırım Bankası ve Kayseri Milli İktisat Bankası kuruldu.

      1933 – Havayolları Devlet İşletmesi kuruldu.

      1933 – Samsun- Çarşamba demiryolu hattı yabancılardan satın alındı.

      1933 – Halk Bankası kuruldu.

      1933 – Ankara’da Yüksek Ziraat Enstitüsü açıldı.

      1934 – Bandırma- Menemen- Manisa demiryolu yabancılardan satın alındı.

      1934 – İlk Türk Operası sahnelendi.

      1934 – Kadınlar birçok Avrupa ülkesinden önce genel seçimlerde seçme/seçilme hakkı kazandı.

      1934 – İzmir -Kasaba demiryolu yabancılardan alınarak devletleştirildi.

      1934 – Keçiborlu Kükürt Fabrikası üretime başladı.

      1934 – Soyadı Kanunu kabul edildi.

      1934 – Turhal Şeker Fabrikası açıldı.

      1934 – Isparta Gülyağı Fabrikası üretime başladı.

      1934 – Kayseri Uçak ve Motor Fabrikasında yapılan ilk uçağın deneme uçuşu yapıldı.

      1934 – Basmane (İzmir) – Afyon demiryolu yabancılardan satın alındı.

      1934 – Sümerbank Bakırköy Bez Fabrikasının açılışı yapıldı.

      1934 – İlk Süttozu Fabrikası Bursa’da açıldı.

      1934 – Zonguldak Kömür Yıkama Fabrikası işletmeye açıldı.

      1934 – Demiryolu Elazığ’a ulaştı.

      1935 – Haftasonu tatili Cumartesi – Pazar olarak kabul edildi.

      1935 – Aydın Demiryolları yabancılardan satın alındı.

      1935 – Amortisman Sandığı kuruldu.

      1935 – MTA Enstitüsü kuruldu.

      1935 – ETİBANK kuruldu.

      1935 – Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. kuruldu.

      1935 – Türkkuşu kuruldu.

      1935 – İstanbul Rıhtım Şirketi yabancılardan satın alındı.

      1935 – Ankara’da troleybüs hattı işletmeye açıldı.

      1935 – Fevzipaşa – Ergani – Diyarbakır demiryolları açıldı.

      1935 – İlk Arkeolojik kazılar Alacahöyük’te başladı.

      1935 – Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikası üretime başladı.

      1935 – Zonguldak Türk Antrasit Fabrikası işletmeye açıldı.

      1935 – Afyon – Isparta demiryolu açıldı.

      1935 – Sümerbank Kayseri Dokuma Fabrikası’nın açılışı yapıldı.

      1935 – Ankara Mamak’ta Gaz Maskesi Fabrikası açıldı.

      1935 – Ayasofya müze olarak ziyarete açıldı.

      1935 – Ankara’da Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi açıldı.

      1936 – Kabotajın Deniz Yolları İdaresi’ne geçmesi sağlandı.

      1936 – Ankara Çubuk Barajı açıldı.

      1936 – Motreux Boğazlar Sözleşmesi imzalandı.

      1936 – Çanakkale ve İstanbul Boğazlarında askerden arındırılmış bölgelere Türk askerleri yerleştirildi.

      1936 – Ankara’da Devlet Konservatuarı açıldı.

      1936 – Edirne-Sirkeci Şark Demiryolları yabancılardan satın alındı.

      1936 – Haydarpaşa Numune Hastanesi hizmete girdi.

      1936 – Sümerbank Malatya İplik ve Bez Fabrikası kuruldu.

      1936 – İzmit Kağıt ve Karton Fabrikası hizmete girdi.

      1936 – Elazığ Şark Kromları İşletmesi kuruldu.

      1936 – İzmir Enternasyonal Fuarı açıldı.

      1936 – İzmir Havagazı Şirketi yabancılardan satın alındı.

      1936 – İstanbul Telefon Şirketi yabancılardan satın alındı.

      1936 – SEKA’nın İzmit’teki fabrikasında ilk kağıt üretildi.

      1936 – Ankara 19 Mayıs Stadyumu hizmete açıldı.

      1937 – Sümerbank Konya Ereğlisi Dokuma Fabrikası üretime başladı.

      1937 – Ziraat Bankası Kanunu kabul edildi.

      1937 – Kozlu Kömür İşletmeleri yabancılardan satın alındı.

      1937 – Çatalağzı – Zonguldak demiryolu açıldı.

      1937 – İstanbul Resim Heykel Müzesi açıldı.

      1937 – Ankara’da ilk Bira Fabrikası kuruldu.

      1937 – Toprakkale – İskenderun demiryolu yabancılardan satın alındı.

      1937 – Ankara’da Motorlu Tayyarecilik Okulu açıldı.

      1937 – Urfa’da Ceylanpınar Devlet Üretme Çiftliği açıldı.

      1937 – Sümerbank Nazilli Basma Fabrikası açıldı.

      1937 – Denizbank kuruldu.

      1937 – İstanbul ve Trakya Demiryolları yabancılardan satın alındı.

      1937 – Diyarbakır – Cizre Demiryolu açıldı.

      1937 – Yozgat Termo-Elektrik Santralı hizmete verildi

      1938 – Gemlik Suni İpek Fabrikası açıldı.

      1938 – İzmir Telefon Şirketi yabancılardan satın alındı.

      1938 – Ankara Radyoevi hizmete girdi.

      1938 – Divriği Demir Madenleri üretime başladı.

      1938 – Bursa Merinos Fabrikası faaliyete geçti.

      1938 – Murgul Bakır İşletmeleri satın alındı.

      1938 – Türk askerleri Hatay’a girdi.

      1938 – Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü kuruldu.

      1938 – Devlet Havayolları Genel Müdürlüğü kuruldu.

      1938 – Eskişehir İspirto Fabrikası açıldı.

      1938 – İstanbul Elektrik Şirketi yabancılardan satın alındı.

      1938 – Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) kuruldu.

      1938 – Sivas – Erzincan demiryolu açıldı.

      1938 – Giresun’da Fiskobirlik kuruldu.

      1939 – Ergani Bakır İşletmesi hizmete girdi.

      1939 – Karabük Demir Çelik Kok Fabrikası üretime başladı.

      1939 – İstanbul’da yabancıların işlettiği Tramvay Şirketi tesislerini hükümete devretti.

      1939 – İstanbul’daki Tünel İşletmesi tüm tesislerini hükümete devretti.

      1939 – Bursa ve Mersin elektrik tesisleri devletleştirildi.

      1939 – Adana Elektrik Şirketi devletleştirildi.

      1939 – Sivas Demiryolu Makinaları Fabrikası kuruldu.

      1939 – Aydın’da 4000 köylüye toprak dağıtıldı.

      1939 – İstanbul’da İETT kurıldu.

      1939 – Fransız askerleri Hatay’dan çıkartıldı, Hatay Türkiye’ye katıldı.

      1939 – Karabük Demir Çelik Fabrikası Yüksek Fırınları hizmete girdi.

      1939 – Ankara Havagazı Şirketi devletleştirildi.

      1939 – Karabük Demir Çelik Boru Fabrikaları hizmete girdi.

      1939 – Milli Piyango İdaresi kuruldu.

      1939 – Unkapanı Atatürk Köprüsü açıldı.

      1939 – İlk Türk denizaltısı Haliç’te denize indirildi.

      1939 – Sivas – Erzurum demiryolu açıldı. (Cumhuriyetin ilk 15 yılında yapılan demiryolu 3.000 km.ye ulaştı.)

      1939 – Tekirdağ Şarap Fabrikası hizmete açıldı

      1940 – Kozabirlik kuruldu.

      1940 – Türk Petrol Şirketi kuruldu.

      1940 – Köy Enstitüleri kuruldu. (Toplam sayısı 21’i bulan köy enstitüleri 1954 yılında Adnan Menderes Hükümeti tarafından tamamen kapatıldı.)

      1940 – İstanbul Radyo İstasyonu hizmete girdi.

      1940 – Ereğli Kömür İşletmesi kuruldu.

      1940 – Haliçte yapılan İkinci Türk denizaltısı donanmaya katıldı.

      1940 – Taksim Gezi Parkı İstanbul’da açıldı.

      1940 – Eğitim amaçlı Halk Odaları kuruldu. İlk etapta 141 Halk Odası açıldı.

      1940 – Ankara’da Milli Halk Kütüphanesi Açıldı.

      1940 – Garp Linyitleri İşletmesi kuruldu.

      1941 – Gebere Barajı açıldı.

      1941 – Petrol Ofisi kuruldu.

      1941 – Türk Hava Kurumu Ankara’da uçak fabrikası kurdu.

      1941 – THY Yurtiçi uçuş merkezlerini 11’e çıkardı.

      1941 – Elazığ’da Cüzzam Hastanesi açıldı.

      1942 – Ankara Etimesgut’ta üretilen ilk Türk uçağı deneme uçuşları yaptı.

      1942 – Türk Devrim Tarihi Enstitüsü kuruldu.

      1942 – İlköğretim seferberliği başladı.

      1942 – Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü açıldı.

      1942 – Dalaman ve Hatay Devlet Üretme Çiftlikleri kuruldu.

      1942 – Bursa, Denizli, Mersin, Çorum ve Urfa’da Kız Sanat Enstitüleri açıldı.

      1942 – İlk büyük Türk ilaç fabrikası Eczacıbaşı İlaç Fabrikası Levent’te açıldı.

      1942 – Atatürk Devrim Müzesi açıldı.

      1943 – Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Odaları ve Ticaret Borsası Kanunu kabul edildi.

      1943 – Zonguldak – Kozlu demiryolu açıldı.

      1943 – İstanbul’da Atatürk Bulvarı açıldı.

      1943 – Ankara’da Gençlik Parkı açıldı.

      1943 – Diyarbakır – Batman Demiryolu açıldı.

      1943 – Seyhan Regülatörü açıldı.

      1943 – Sivas Çimento Fabrikası açıldı.

      1943 – İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü kuruldu.

      1943 – İstanbul’da Yıldız Parkı açıldı.

      1943 – Ankara Fen Fakültesi açıldı.

      1944 – Türkiye Zirai Donatım Kurumu (TZDK) kuruldu.

      1944 – İzmit Klor Alkali Fabrikası hizmete girdi.

      1944 – İzmit Selüloz Fabrikaları işletmeye alındı.

      1944 – Türk Hava Kurumu’nun Ankara’daki uçak fabrikasında 140 eğitim uçağı, ambulans uçakları ve çok sayıda planör üretildi. (Ankara, Kayseri ve Eskişehir’deki Uçak ve Uçak Motoru Fabrikalarının tamamı 1950’li yıllarda Adnan Menderes hükümeti tarafından kapatılmıştır.)

      1944 – İzmit’te Gazete ve Sigara Kağıdı Fabrikası açıldı.

      1944 – Yeşilköy’de yerli sermaye ile üretilen ilk Türk özel yolcu uçağının denemesi yapıldı.

      1944 – Anıtkabir’in temeli atıldı.

      1944 – İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) kuruldu.

      1944 – Mersin Limanı hizmete açıldı.

      1944 – Gaziantep Havaalanı açıldı.

      1944 – Fevzipaşa – Malatya, Diyarbakır – Kurtalan demiryolu hizmete girdi.

      1944 – Sakarya’da Ziraat Alet ve Makinaları Fabrikası üretime başladı

      1944 – İzmir’de Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu açıldı.

      1945 – Şirketi Hayriye devlet tarafından satın alındı.

      1945 – Türkiye Birleşmiş Milletler’e kurucu üye olarak katıldı.

      1945 – İskenderun Limanı hizmete girdi.

      1945 – Türkiye ilk defa yerli ampul üretimine başladı.

      1945 – Balıkesir, Van, Rize, Erzurum, Erzincan ve Çankırı’da lise ve enstitüler açıldı.

      1945 – Çiftçiyi ve Köylüyü Topraklandırma Kanunu kabul edildi.

      1945 – Ormanlar koruma amacıyla devletin mülkiyetine geçti.

      1945 – İstanbul -Londra, İstanbul – Paris uçak seferleri başladı.

      1946 – İş ve İşçi Bulma Kurumu kuruldu.

      1946 – İşçi Sigortaları Kurumu yürürlüğe girdi.

      1946 – İstanbul – Ankara arasında yataklı tren seferleri başladı.

      1946 – Ankara Üniversitesi kuruldu.

      1946 – Elazığ Tekel Şarap Fabrikası açıldı.

      1946 – İstanbul ve Ankara Gazeteciler Cemiyeti kuruldu.

      1946 – Türkiye’nin ilk çok partili seçimleri yapıldı.

      1947 – Heybeliada Senatoryumu hizmete girdi.

      1947 – İstanbul Açıkhava Tiyatrosu açıldı.

      1947 – İşçi ve İşveren Sendikaları Kanunu kabul edildi.

      1947 – Palu – Genç demiryolu açıldı.

      1947 – Türkiye Dünya Sağlık Örgütüne üye oldu.

      1947 – Rize Çay Fabrikası hizmete girdi.

      1947 – Eskişehir Demiryolu Takım Fabrikası hizmete girdi.

      1947 – İstanbul’da İnönü Stadyumu açıldı.

      1948 – Köprüağzı – Maraş demiryolu açıldı. (Açılan son demiryolu hattı oldu, 1950 DP-Adnan Menderes hükümetinden itibaren demiryolu yapımları durduruldu.)

      1948 – Çatalağzı Termik Santralı hizmete girdi.

      1948 – Türkiye Milli Talebe Federasyonu kuruldu.

      1948 – Milli Kütüphane hizmete girdi.

      1948 – Ankara Etimesgut’ta kurulan Uçak Motor Fabrikası hizmete girdi.

      1949 – Porsuk Barajı açıldı.

      1949 – Emekli Sandığı kuruldu.

      1949 – Türkiye İnsan Hakları Bildirgesini onayladı.

      1949 – Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü kuruldu.

      1949 – İstanbul’da Kartal- Yalova araba vapuru hattı açıldı.

      1949 – Sümerbank Ateş Tuğla Fabrikası Filyos’ta açıldı.

      1949 – Muş’ta Alparslan Devlet Üretme Çiftliği kuruldu.

      1949 – Murgul Bakır İşletmeleri üretime başladı.

      1949 – Türkiye Avrupa Konseyi’ne kabul edildi.

      1. Bu saydıklarınız Türkiye’yi ne gibi kalkındırmıştır acaba ? Eşit mesafeli olduğunuzu iddaa ettiğiniz için soruyorum. Bu arada paylaştığınız veriler için teşekkürler.

        1. Merhaba, bu listenin hepsini bir kenara koyup, sadece kapatılan ‘uçak fabrikamız’ bugün açık olsaydı ABD den parasını verip proje ortağı olduğumuz F35 uçakları için ayar yemezdik, dönemin icraatlarını, elinizi vicdanınıza koyup siyasi mesaj kaygısına veya yanılgısına girmeden araştırmanızı öneririz.

        2. Arkadaslar, Turkiyeyi daha nasil kalkindirsin:))))) habire fabrika kurulmus, isletme acilmis, universiteler kurulmus, Yabancilarin elinden isletmeler satin alinmis, devletlestirilmis, ………………………………………….. Sevgili (her ihtimale karsi ortaya konusuyorum) kardesim bence sen yazilanlarin hicbirini okumamissin eger okusaydin Turkiye Cumhuriyetinin Omuriliginin kuruldugunu anlardin. Sadece elindeki bilgisayar faresi (Turkce yazmaya gayret ediyorum) ile asagiya, asagiya kaydirmissin ve belliki de ekrani asagi kaydirmaktan yorulmussun. Bence sen okuma ozurlusun.
          Okuma ozurlu demek: Her seyi bilen, her konuyla alakali bilincli ve bilgili gibi yorum yapan, okumayi ogrenmeden yazmayi ogrenmis kisilere “Okuma ozurlu” denir. Okuma ozurluler icin ozetliyorum
          SON 17 SENEDIR YAPILANLARIN BIRCOGU CUMHURIYET DONEMINDE YAPILANLARIN TAM TERSIDIR.
          DEVAM EDIYORUM SIMDIKI DURUM: “OKUMA ENGELLILER CUMHURIYETINDEN BAHSEDIYORUM KESINLIKLE TURKIYE CUMHURIYETI ILE ALAKASI YOKTUR” Elimizdeki nerdeyse butun devlet fabrikalarini, isletmelerini, gayrimenkul, toprak, yani kar getiren ne varsa satmisiz (Ama komisyonumuzu da almusuzzzzz caniiiim)
          Yetmemis (alinan komisyonlar kafi gelmemis), Yandaslarla oturulup plan yapilmis ve hadi siz gidin ozel sektor-sirket olarak avrupadan, oradaki bankalardan, Dunya Bankasindan kredi bulun getirin biz size yapacak cok sey buluruz. Eeeeeee bu bankalar bize o kadar krediyi verir mi, kredileri nasil geri oderiz merak etmeyiiiiiiiin canim ben tek adamim ben o bankalara devlet garantisi veririm hu ha ha ha haaaaaa. E geri odemesi ? Onuda Benim milletim benim canim millllletimeeee odetirimmmm. Siz yeterki komisyonlari sokulunnnnnn.
          Aslinda OKUMA OZURLU CUMHURIYETINDE yapilanlarin onemli bir kismi gerekli tabiki, yapilmasida zaruri tabiki ama iste yani 1 paraya yapilacak seyi 10 paraya yapip, farki cebe atmak ve bunuda cok sevdigi ama aslinda salak yerine koydugu halkina odetmek hic has degil

          Hoscakalin

      2. Abi o kadar şey yazmıssın ama kadınlar birliği ya da şarap fabrikası yahu bu saçma şeylerle uğrasılacağına otomobil fabrikası 1924 yılında ucak fabrikası 1925 yılında kurulsaydı ülke bu halde olmazdı.

  14. merhaba, türkiye’den mobilya ithal eden fransız firmaları hakkında yardımcı olmanız mümkün müdür ? Bu firmaların isimlerini öğrenebilir miyim ? ya da nerden öğrenebilirim ?

  15. Merhabalar, biz bu itham edilen ürünleri kendimiz Türkiye’de istihdam sağlayarak kendimiz üretsek hangi alanda yoğunlaşmalıyım ve teşvik alabilirmiyiz

  16. Kemalist arkadaşların her fırsatta bağırdıkları “samanımız kalmadı”, “saman ithal ediyoruz” diye cıyak cıyak bağırdıkları samanı listelerde görmedik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu