Türkiye'de Yatırım

Türkiye’de Son 10 Yılda En Çok Değer Kazanan Sektör ve Ürünler

Türkiye ekonomisi son yıllarda büyük bir atılım içinde. Bu gelişme ve büyümenin ardında ise bazı sektörler ön plana çıkıyor. Hem katma değer hem de istihdam bakımından ekonominin büyümesine doğrudan katkı sağlayan bu sektörlere bakalım…

İnşaat ve Emlak

 

İnşaat ve emlak

 

Türk ekonomisinin en önemli sektörü inşaat sektörüdür diyebiliriz. Katma değer ve istihdam bakımından inşaat sektörü, hem ülkeye hem de bu sektördeki yatırımcılara ciddi kazançlar sağlamakta. Özellikle İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerde her yıl devasa konut ve yapı projelerinin hayata geçirildiğini, Türkiye’nin diğer şehirlerinde de ciddi inşaat çalışmaları olduğunu göz önüne alırsak inşaat ve emlak sektörlerinin son 10 yılda çok değer kazandığını söylemek mümkün. Kentsel dönüşüm projeleri de yine gayrimenkul ve inşaat sektörlerinin büyümesinde önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Buna ek olarak dünyanın pek çok ülkesinde faaliyet gösteren Türk inşaat şirketleri de yine Türkiye’ye ciddi miktarlarda döviz tedarik etmektedir.

Beyaz Eşya

 

Beyaz eşya

 

Beyaz eşya sektörü son 10 yılda %100’lük bir büyüme sağladı. Sağlam altyapı, en son teknolojiye uyum sağlayan üretim tesisleri ve nitelikli iş gücü sayesinde beyaz eşya sektörü direkt ve dolaylı olarak yaklaşık 500.000 kişiye istihdam sağlıyor.

Türkiye’de beyaz eşya ihracatının %72’si Avrupa Birliği ülkelerine yapılmaktadır. Özellikle İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya beyaz eşya ihracatının en çok yapıldığı ülkelerdir.

Beyaz eşya sektöründe Türkiye’nin önde gelen şirketlerine ise Arçelik, Beko, Vestel, Demirdöküm, Profilo, Indesit, Ariston gibi markaları örnek verebiliriz. Örneğin beyaz eşya ve elektronik ürünler üreten Vestel’in Manisa’daki Vestel City adlı fabrikası Türkiye’nin en büyük fabrikası ve dünyanın en büyük sanayi merkezlerinden biri. 1 milyon metrekareden daha fazla yer kaplayan fabrikada 16.000 kişi çalışıyor. Dünyanın en büyük televizyon üreticisi olan Vestel buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi, akıllı telefon alanlarında da dünyanın en önde gelen yerli markalarından biri.

Otomotiv

 

otomotiv

 

2017 yılında otomotiv sektörü düzenli bir şekilde büyümeye devam ederek son 10 yılın en yüksek noktasına ulaşmış durumda. Türkiye otomotiv sektörü, yeni ürün ve kapasite
yatırımlarıyla üretim ve ihracat rakamlarını her yıl biraz daha artırarak dünya pazarındaki
yükselişini sürdürüyor. 2017 yılında Almanya, İspanya, Fransa, İngiltere ve Rusya’nın ardından otomotiv sektöründe en büyük gelişmeyi kaydeden Türkiye, motorlu taşıt ihracatında ise Japonya, Güney Kore ve ABD gibi güçlü ülkeleri geride bırakmış durumda.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümüne yönelik yerli otomobil üretimi projelerinin de otomotiv sektöründeki büyümeye katkı sağlayacağını söylemek mümkün.

Mobilya

 

mobilya

 

Mobilya sektörü de yine Türkiye’de oldukça önem verilen ve sürekli büyüme gösteren bir sektör. Son 10 yılda 7 kay büyüyen mobilya sektöründe ihracat 6 kat arttı. Koltuk, kanepe, yatak ve endüstriyel mobilya alanlarında ihracat 2001 yılında 192 milyon dolar
olarak gerçekleşirken, 2015 yılında önemli oranda artarak 2 milyar 193 milyon dolara
ulaştı. Bu büyümede devletin ihracata yönelik mobilya üretimi yapan yatırımcılara sağladığı çeşitli teşviklerin payı da oldukça önemli.

Yeşil Enerji

 

Yeşil enerji

 

Fosil yakıtların yükselen maliyetleri, çevreye zararları ve sürdürülebilir olmamaları nedeniyle Türkiye’de son yıllarda doğal enerji kaynaklarına ciddi bir ilgi bulunuyor. Güneş panelleri, rüzgar türbinleri son 10 yıl içinde Türkiye’nin pek çok bölgesinde artmaya başladı.

Türkiye’de sanayi bölgelerinin artmasıyla birlikte enerjiye olan ihtiyacın daha akılcı yollarla tedarik edilmesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) güneş ve rüzgar enerjisi alanında yatırım yapacak yerli ve yabancı yatırımcılara ciddi teşvikler sunuyor.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Türkiye de kazanımlar üretim odaklı yatırımlar yapılmıyor, yapılan yatırımlar genelde tüketime dayalı yatırımlar.

    Bunların başında emlak – konuta yatırım, otomotiv sektörüne yatırım, bu söktörler toplumumuzun tüketim toplumu olmasından holdinglerin iş adamlarının da elbette iştahını kabartıyor. Kısa vadede tüketici toplumun üzerinden köşeyi dönme stratejisi.

    Bunun yerine üretim kaynaklı iş alanları ve sektörlere yatırım yapılmış olsa tüketim

  2. Fethiye’den Avukat Ömer bey merhaba. Tekstil ve ev tekstili sektöründe Türkiye geneli büyük firmalara iletişim halindeyim.Bu sektörlerde mağazacılık ve pazarlama yaptım. Şuan Çinli bir ithalat firmasında satış sorumlusu tüm.Sizin de yurt dışı bağlantılarınızı kullanarak birlikte ihracat hayallerimize ulaşabiliriz.

  3. Sayin avukat bey nasil bir ihracatla ugrasiyorsunuz yurt disinda sizlerle ne gibi isler yapabiliriz

  4. Fabrika ve ürünler hakkında bilgi paylaşabilir misiniz? İhracat, pazar araştırması, fuarlar gibi konularda destek sağlayabilirim.

  5. Samsun vezirkopru ilcesinde ikamet etmekteyim kucuk capli bi fabrika kurmak istiyorum arastiriyorum ileriye donuk ihraacat yapabilecek bi fabrika bu yaziyi okuyupta yardimci olmak isteyen olursa tesekkur dderim

    1. İyi günler diliyorum .Fethiyede Avukatlık mesleğini icra etmekteyim . Benimde yurt dışına ihracat ile ilgili hayallerim var . Yurt dışında belirli bağlantılarım mevcut. Eğer iletişime geçmek isterseniz mail yoluyla görüşme sağlıyabilir neler yapabileceğimizi konuşabiliriz. İyi çalışmalar diliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu