Türkiye'de Sağlık

Türkiye’nin En Eski Hastaneleri

Medeniyetin doğduğu Anadolu topraklarında yer alan ve Mezopotamya kültürü ile beslenen Türkiye, sağlık alanında da oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Tarihin ilk bilinen hastanesi olan Asklepion Tapınağı kalıntılarına ve dünyanın ilk tıp fakültesi olarak anılan Gevher Nesibe Şifahanesi ve Tıp Medresesi’ne ev sahipliği yapan Türkiye, 500 yılı aşkın süredir aktif olarak hizmet veren hastaneleriyle de ön plana çıkmaktadır.

İşte Türkiye’nin en eski hastaneleri!

1.İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi / İstanbul

İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi’nin kökenleri Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanmaktadır. Temelleri 1800’lü yılların başlarında atılan hastane dönemin padişahı II. Abdülhamid’in isteği ile kurulmuştur. Kurulduğu dönem adı Mektep-i Tıbbiye-i Şahane olan hastanenin adı Cumhuriyet dönemi ile birlikte Haydarpaşa Numune Hastanesi olarak değişmiştir.

Hastane aynı zamanda Türkiye tarihindeki ilk tıp fakültesidir. 1843 yılında ilk mezunlarını veren kurum, 4 mezununun 1848 yılında Viyana’da yapılan tıp yeterlilik sınavını geçmesi üzerine Avrupa’daki tıp fakültelerine denk sayılmış ve “fakülte” ünvanını almıştır.

Dönemin önemli mimarlarından Raimondo D’aranco tarafından inşa edilen hastane binası mimarisi ile de ön plana çıkmaktadır. Bu görkemli yapı günümüzde tam donanımlı bir hastane olarak varlığını sürdürmektedir.

2.Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi /Ankara

Türkiye’nin başkenti Ankara’da yer alan ve 1881’de “Gureba Hastanesi” adıyla kurulan hastane, Türkiye’nin aktif olarak hizmet veren en eski hastanelerden biridir. 1924 yılında “Ankara Numune Hastanesi” adını alan hastane, 1998 yılından beri ise “Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi” ismi ile hastalarını ağırlamaktadır.

Mimarisi ile kurulduğu dönemin izlerini ihtişamlı bir şekilde sunan hastane şu an Türkiye’nin en büyük hastane kompleksleri arasında yer almaktadır. Yayınlanan akademik ve bilimsel yayın sayısı, bilimsel katkı oranlarıyla Türkiye’nin ilk sıralarda yer alan hastanelerinden biridir.

1109 yataklı hastanede 30 dalda hizmet, 25 dalda eğitim verilmektedir. Hem Türkiye’den hem de yurtdışından yüzbinlerce hastaya hizmet veren hastane dünyanın önemli başarı sıralamalarında da oldukça ciddi dereceler elde etmiştir.

3.Özel Balıklı Rum Hastanesi / İstanbul

İnşası 1400’lü yıllara dayanan hastane Türkiye’nin aktif olarak hizmet veren bilinen en eski özel hastanesidir. Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşanan Rum cemaat tarafından 1454 yılından kurulan hastane, 18. yüzyılda yaşanan veba salgını esnasında İstanbul surlarının dışına taşınmıştır. Yıllar içerisinde sel, yangın, deprem gibi pek çok afetle karşılaşan hastane, 1894 yılında yaşanan İstanbul depreminden sonra yeniden inşa edilmiştir.

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı tarafından yönetilen özel hastane, bünyesinde Türkiye’nin ilk  özel uyuşturucu tedavi kliniğini bulundurur.

Her yıl kliniklerinde 6000-7000 hastaya hizmet veren hastane, zengin tarihiyle ve deneyimli yönetim anlayışıyla Türkiye’nin önde gelen hastaneleri arasındadır.

4.Özel Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi /İstanbul

Sultan II.Mahmut’un fermanı ile Ermeni Cemaati tarafından kurulmuştur. Günümüzde Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Vakfı tarafından yönetilmektedir.

Osmanlı Sultanı II. Mahmut’un fermanıyla Ermeni Cemaati tarafından 1832 yılında kurulan hastane, Mayıs 1834 tarihinde tamamlayarak hizmet vermeye başlamıştır. Kurulduğu dönemden bu yana İstiklal Savaşı da dahil olmak üzere aralıksız hizmet veren hastane, mimarisi ile de dikkat çekmektedir.

Hastane yerleşkesi içerisinde Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Şapeli de bulunur.

5.Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi/ İstanbul

Hem Osmanlı hem de dünya tarihinin önde gelen kadınlarından Hürrem Sultan tarafından yaptırılan Haseki Sultan Darüşşifası, 1550 yılında inşa edilmiştir. Kuruluşundan 1800’lü yıllara kadar tüm vatandaşlara hizmet veren kurum, 1843 yılında kadınlara tahsis edilmiştir. Bu tarihten itibaren bakıma muhtaç, evsiz, kimsesiz kadınlara hizmet verilen Darüşşifa yıllar içinde pek çok kez el değiştirmiş ve restorasyona maruz kalmıştır. 1994 yılında Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na devredilen kurum, eğitim ve araştırma hastanesi olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Kurum hem Türk hem de yabancı pek çok hastaya onlarca farklı alanda tedavi ve bakım sağlamaktadır.

6.Balta Limanı Kemik Hastanesi / İstanbul

19.yüzyılda Sadrazam Mustafa Reşit Paşa tarafından yaptırılan hastane, Paşa’nın ölümünden sonra Osmanlı Hazinesi tarafından satın alınmıştır. 1944 yılında ise Sağlık Bakanlığı tarafından hastane olarak işletilmeye başlanılan kurum, günümüzde Türkiye’nin ve Avrupa’nın en başarılı kemik hastanelerinden biri olarak hizmet vermektedir.

136 yatak kapasitesi bulunan hastane, Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği ile bir El Cerrahisi Kliniği olmak üzere 2 eğitim kliniğine de sahiptir.

Son Olarak Tarihin Bilinen En Eski Tıp Fakültesi: Gevher Nesibe Şifahanesi ve Tıp Medresesi

Türkiye Kayseri’de bulunan medrese Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1206 yılında kız kardeşi Gevher Nesibe Sultan adına yaptırılmıştır.  Anadolu topraklarında kurulan ve İslamiyet sonrası dönemin en eski hastanesi ve tıp fakültesi olan kurum, Anadolu tarihinin önemli miraslarındandır. Dünya tıp tarihinde oldukça önemli bir yere sahip olan bina iki kısımdan oluşmaktadır. Sol tarafında hastane, sağ tarafında ise tıp medresesi bulunan yapının iki tarafı birbirine koridor ile bağlanmıştır. Günümüzün üniversite hastanelerinin ilk örneği olarak karşımıza çıkan yapı, şu an bir müze olarak ziyaret edilebilmektedir.

İlginizi çekebilir: Ünlü Türk Doktorları ve YouTube Kanalları

Kaynak: https://hoospital.com/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu