Türkiye'de Eğitim

Uluslararası Öğrenciler için Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri Hangileridir ?

Türkiye’de öğrenim görmeyi seçen uluslararası öğrenci sayısı, son yıllarda önemli bir yükseliş göstermiştir. 2014 yılında 48 bin olan uluslararası öğrenci sayısı bugün itibarıyla 172 bine ulaşmıştır. Bu gelişme,ülkenin yükseköğrenim alanında artan önemine işaret etmektedir.

Yabancı uyruklu öğrencilerin yükseköğrenimde Türkiye’yi tercih etme nedenlerinin başında konaklama ve öğrenim ücretlerini, sağlık sigortalarını ve seyahat masraflarını da kapsayan aylık olarak ödenen burs olanakları sayesinde nispeten ucuz ve kaliteli bir eğitim almaları gelmektedir.

Türkiye hâlihazırda dünyanın her yerinden yaklaşık 40 milyon turistin ziyaret etmekte olduğu dünyanın en popüler 10. tatil ve turizm merkezidir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, bu popülerliği 350 bin uluslararası öğrenci hedefiyle uluslararası öğrenci pazarına da yaymak istemektedir.

 

Türkiye'de en iyi üniversiteler

 

Türkiye’de bir uluslararası öğrenci olarak üniversite eğitimi almak istiyorsanız, makaleminizin devamında Türkiye’nin en iyi üniversitelerini bulabilirsiniz.

Türkiye’de Üniversiteler

Türkiye’de çoğunluğu devlet tarafından (YÖK) yönetilen 200’den fazla üniversite mevcuttur. Bu kurumların çoğu nispeten yakın bir geçmişe sahiptir. 1970 yılında sadece sekiz devlet üniversitesi mevcutken, ilk özel üniversite (Bilkent Üniversitesi) 1984 yılında kurulmuştur. Türkiye’nin en genç üniversiteleri arasında 2012/13 akademik yılında ilk öğrencilerini ağırlayan Antalya Uluslararası Üniversitesi (AIU) bulunuyor ve öğrencilerinin yarısından fazlasını Türkiye dışından almayı hedefliyor.

Türkiye’deki hem devlet hem de özel üniversiteler, Avrupa genelindeki lisans programlarını standartlaştıran Bologna Anlaşması’na uygundur ve birçok üniversite uluslararası öğrenci değişimlerini destekleyen Erasmus+ programına katılmaktadır. QS Yükseköğretim Sistemi Güç Sıralamasına göre, Türkiye’nin yükseköğretim sistemi dünyada 43. sırada yer almaktadır.   

Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri Hangileridir ?

 

Türkiye'de üniversiteler

 

Avrupa ve Orta Asya’da yer alan gelişmekte olan ülkelerin önde gelen üniversitelerinin bir sıralaması olan QS World University Rankings’in (EECA) 2019 sayısında Türkiye’den 10 üniversite ve QS University Rankings’in 2019 sayısında ise Türkiye’den 45 üniversite bulunmaktadır. Türkiye’deki en iyi üniversitelerin çoğu, Türkiye’nin en büyük iki şehri olan Ankara ya da İstanbul’da yer almaktadır. Ankara’da, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi (tümü ilk 50’ye girmiştir) yer alırken; İstanbul ise, Boğaziçi Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. – Tüm bu üniversiteler ilk 30 içinde sıralanmıştır.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)

Türkiye’nin başkenti Ankara’da bulunan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bu yıl EECA sıralamasında sekizinci sırada yer almıştır. Beşeri ve sosyal bilimlerde uzmanlaşan ODTÜ, 1956 yılında Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinin kalkınmasında hayati bir rol oynamak amacıyla kurulmuştur.  Bugün yaklaşık 31 bin öğrencisi mevcuttur. Bunların birçoğu bir sömestr dönemi veya bir yıl boyunca Erasmus programına katılan öğrencilerdir. Talep çok yüksek olduğu için ODTÜ, 1,5 milyona varan yıllık başvurunun yalnızca yüzde 1,5’ünden öğrencileri kabul etmektedir. Öğretim dili İngilizcedir.

Boğaziçi Üniversitesi

2019 EECA sıralamasında 10. sırada yer alan Boğaziçi Üniversitesi, 1863 yılında Robert Koleji olarak kurulmuş ve ABD dışında kurulan ilk Amerikan üniversitesi olmuştur. Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Boğazı ve üniversitenin Güney Kampüsü’nün doğu sınırını çevreleyen tarihi Rumelihisarı Kalesi’nin yakınında bulunmaktadır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde olduğu gibi, eğitim dili İngilizcedir ve üniversite, Amerikan yükseköğrenim sistemi ile güçlü işbirlikleri kurmaktadır.

Koç Üniversitesi

1993 yılında İstanbul’da bir vakıf üniversitesi olarak kurulan Koç Üniversitesi 2019 EECA sıralamasında 12. sırada yer almaktadır. Kurucusu, girişimci ve hayırsever bir iş adamıolan Vehbi Koç’un soyadını almıştır. Türkiye’nin en prestijli yükseköğretim kurumlarından biri olan Koç Üniversitesi, 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 18 doktora programı ile dünya standartlarında bir öğrenme deneyimi sunarken, şu anda yaklaşık 5.500 öğrenciye ders vermeye devam etmektedir. Üniversite, misyonunu “Türkiye’nin en yetkin mezunlarını, uluslararası niteliklere sahip, çok yönlü, yaratıcı, bağımsız ve nesnel düşünebilen, kendinden emin liderlerini yetiştirmek” olarak tanımlamaktadır.

Bilkent Üniversitesi

2019 EECA sıralamasında 14. sırada yer alan Bilkent Üniversitesi’nin adı, “bilim” ve “kent” kelimelerinden türetilmiştir. Bilkent Üniversitesi, 1984 yılında Türk akademisyen İhsan Doğramacı tarafından kurulan üniversite, Türkiye’nin kar amacı gütmeyen ilk kuruluşu olma niteliğine sahiptir. Ülkedeki en kapsamlı akademik kütüphaneye sahip olan Bilkent Üniversitesi, ülkenin önde gelen araştırma üniversitelerinden biri olmanın yanında şu anda dokuz fakülteye kayıtlı ve çoğu uluslararası öğrenci olan yaklaşık 13 bin öğrenciye sahiptir.

Sabancı Üniversitesi

İstanbul’da bulunan bir diğer vakıf üniversitesi olan Sabancı Üniversitesi ise2019 EECA sıralamasında 18. sırada kendine yer bularak Türkiye’deki beşinci en yüksek dereceli üniversite olmuştur. 1999 sonbaharında öğretime başlayan ve şu anda 4 bin civarında öğrencisi olan başka bir genç üniversitedir. Sabancı Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde ve Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde öğrencilerine hem lisans hem de yüksek lisans düzeyinde geniş bir disiplin yelpazesi sunmaktadır. Öğrencilerinin yüzde 42’si burs almaktadır.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu