Şirket ortağı yabancıların çalışma izni

imza yeni

Yabancı Şirket Ortaklarının Türkiye de Çalışma İzni Alma Şartları

 

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni sayfamız 6735 sayılı yeni Uluslararası İş gücü Kanununa güncellenmiştir. (2017)

Yeni kanuna göre anonim şirketlerin Türkiye’de ikamet etmeyen yönetim kurulu üyelerine ve limited şirketlerin şirket yetkilisi olmayan diğer yabancı ortaklarına çalışma izni alma zorunluluğu kaldırılmıştır. 

Yabancılar ülkemizde %100 hisse sahibi olarak şirket kurabilir, devralabilir veya %40 hisseden az olmamak şartı ile (çalışma izni için) şirketlere ortak olabilirler.

Şirket yeni kurulmuş ise 100 bin tl ödenmiş sermayesi olması yeterlidir, ilk altı ay içinde 5 Türk vatandaşı çalıştırılması zorunlu değildir. Lakin şirket kuruluşundan itibaren altı ayın dolmasına müteakip, 5 adet Türk vatandaşı çalıştırmak zorundadır, 5 adet Türk vatandaşı çalıştırmayan şirketin yabancı ortağı için, uzatma başvurusu bakanlık tarafından ret edilir.

Şirket kurulumun tarihinin 6 aydan fazla olması durumunda ise kurulmuş ve yabancı ortağı olan şirketin çalışma izni alabilmesi için ödenmiş sermayesinin en az 100 bin tl olması gerekmektedir ve 5 Türk çalıştırması gereklidir. Ödenmiş sermayenin 100 bin tl olmaması durumunda ise geçmiş dönem cirolarının 800 bin tl ve üzeri olması gerekmektedir.

Şirket müdürü yabancı uyruklu ise o kişinin çalışma izni alması zorunludur.

Yabancı ortağın, Türkiye de geçerli bir ikamet tezkeresi bulunması durumunda yurt içinden, ikamet tezkeresi olmaması durumunda vatandaşı olduğu ülkenin Türk büyükelçiliği aracılığıyla çalışma izni müracaatı yapılır.

Suriye vatandaşları, Suudi Arabistan, Lübnan ve Kuveyt deki Türk büyükelçilikleri vasıtasıyla Yurt dışı çalışma izni başvurusu için gerekli olan referans numaralarını alabilirler.

En çok dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de, birinci senenin sonunda yapılan çalışma izni uzatma başvurularında, şirketin, SGK, VERGİ, BAĞKUR borcu bulunmaması veya yapılandırılmış olması gerekmektedir.

İlk altı ay 5 Türk kriterinden muaf tutulup, sonra ki 6 ay 5 Türk çalıştırmayan şirketin yabancı ortağının 1 seferliğe mahsus çalışma iznini uzatabiliyoruz. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yabancı ortaklı şirketlerin ödenmiş sermayeleri 100 bin tl nin altına olamaz, yeni açılmış yabancı ortaklı şirketlerde ilk altı ay beş sigortalı Türk çalışan şartı aranmamaktadır. Kuruluş tarihi altı ayı geçmiş yabancı ortaklı şirketlerde, yabancı ortağın çalışma izni alabilmesi için beş sigortalı Türk personelin çalışması gerekmektedir, bu kriter istisna uygulamasına tabii değildir. Yabancı şirket ortağının, şirketin ödenmiş sermayesinin 100 bin tl olması durumda en %40 hisse sahibi olması gerekmektedir, ödenmiş sermaye 200 bin tl ve üzerinde olması durumunda ise %20 hisse sahibi olması yeterlidir, %20 den az hisse sahibi olan yabancı ortaklar çalışma izni alamazlar.

 

Şirket ortağı çalışma izni yurt içi başvurularında istenilen bilgi ve belgeler

https://www.atakurumsal.com/wp-content/uploads/2face.jpg

  1. Başvuru dilekçesi
  2. Ticaret Odası’ndan alınmış Faaliyet Belgesi
  3. Son yıla ait vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço
  4. Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi
  5. Vekâletname

 

Yabancı ortaktan İstenen Belgeler;

  1. İkamet tezkeresi(En az 6 aylık)
  2. Kimlik bilgilerini gösteren pasaport sureti
  3. Noter onaylı ve Türkçe tercümeli diploma veya mezuniyet belgesi
  4. 1 adet fotoğraf

 

Yabancı ortaktan istenilen bilgiler ;

  1. İşyeri SGK numarası:
  2. Yabancının telefon numarası:
  3. Yabancının medeni hali:
  4. Yabancının yurtdışı ikamet adresi:
  5. Yabancının yurtiçi ikamet adresi:

 

Yabancı şirket ortağı yurt dışı başvurusunda istenilen bilgi ve belgelerhttps://www.atakurumsal.com/wp-content/uploads/bizdenfiyatalmadankararvermeyiniz1.jpg

 

Konsolosluk başvurusu;

  1. Konsolosluk başvuru dilekçesi
  2. Belirli Süreli İş sözleşmesi
  3. Sabıka kağıdı
  4. Doğum belgesi
  5. Ticaret sicil gazetesi
  6. Vergi Levhası
  7. İmza Sirküleri

 

Bakanlık Başvurusu

  1. Başvuru Dilekçesi
  2. Ticaret Odası’ndan alınmış faaliyet belgesi
  3. Son yıla ait vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço
  4. Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi
  5. Vekâletname

 

Yabancıdan İstenen Belgeler;

  1. Kimlik bilgilerini gösteren pasaport sureti
  2. Noter onaylı ve Türkçe tercümeli diploma veya mezuniyet belgesi
  3. 1 adet fotoğraf

İlk başvuruda çalışma izinler bir senelik olarak verilmektedir, birinci senenin dolmasına iki ay kala uzatma başvurusu yapılması gerekmektedir. Uzatma başvurularında şirketin, vergi, SGK, Bağkur borçlarının bulunmaması, prim ödemelerin tam olarak gösterilmiş olması gerekmektedir.

 HİZMET ÜCRETLERİMİZ

 

  • Ata Kurumsal Danışmanlık
  • DanışmanlıkDanışmanlık
  • Bakanlık BaşvurusuBakanlık Başvurusu
  • Konsolosluk BaşvurusuKonsolosluk Başvurusu
  • Süreç YönetimiSüreç Yönetimi
  • SGK YönetimiSGK Yönetimi
  • Ek Evrak TakibiEk Evrak Takibi
  • SMS HatırlatmaSMS Hatırlatma
  • Şirket Ortağı

    Yurt İçi

  • 1750 TL

    + KDV

  • Danışmanlık2 Ay
  • Bakanlık Başvurusu
  • Konsolosluk Başvurusu
  • Süreç Yönetimi
  • SGK Yönetimi
  • Ek Evrak Takibi
  • SMS Hatırlatma
  • Şirket Ortağı

    Yurt Dışı

  • 2000 TL

    + KDV

  • Danışmanlık2 Ay
  • Bakanlık Başvurusu
  • Konsolosluk Başvurusu
  • Süreç Yönetimi
  • SGK Yönetimi
  • Ek Evrak Takibi
  • SMS Hatırlatma
  • Şirket Ortağı

    Transfer

  • 2250 TL

    + KDV

  • Danışmanlık2 Ay
  • Bakanlık Başvurusu
  • Konsolosluk Başvurusu
  • Süreç Yönetimi
  • SGK Yönetimi
  • Ek Evrak Takibi
  • SMS Hatırlatma

 İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

       

 

 

444 7 284 no’lu hattımızdan bizi arayarak bilgi edinebilirsiniz.

 

imza yeni

 

 Yüzlerce Müşterimiz Yanılmış Olamaz 

İsterseniz Logoların Üstüne Tıklayarak Bizi Müşterilerimize Sorabilirsiniz.

Sorun - Cevaplayalım



YASAL UYARI: Sitemizdeki içerikler yayınlanma tarihi ve saati GOOGLE tarafından indexlenerek kayıt altına alınmaktadır. Kaynak gösterilse dahi hiçbir içeriğimiz özel izin alınmadan kullanılamaz.