Yabancı çalışma izni uzatma şartları

Çalışma izni uzatma şartları 

Dikkat: Yabancılara ödenmesi gereken asgari ücretler 2019 yılbaşı itibari ile değişmiştir, uzatma başvurusu yapılacak yabancı personellerin maaşları burada belirtildiği şekilde güncellenmesi gerekmektedir: https://www.atakurumsal.com/yabancilara-odenmesi-gereken-ucretler/

Türkiye’de yabancılara verilen çalışma izinleri ilk başvuruda bir senelik olarak verilmektedir. Fakat çalışma izni uzatma başvuruları iki yıllık olarak yapılabilir ve yabancının çalıştığı iş yerinin birtakım kriterleri yerine getirmesi gerekmektedir. İki yılını dolduran yabancılar için çalışma izni üç yıllık olarak uzatılabilir.

Öncelikle çalışma izni uzatma aynı ilk başvuruda olduğu gibi işveren tarafından veya vekaleti dahilinde bir danışmanlık firması tarafından yapılmaktadır, yabancılar kendi nam ve hesaplarına çalışma izni alamaz veya uzatmazlar.

Yabancı çalışma izni uzatma gerekli evraklar

Çalışma izni uzatma (Şirketler için)

  • İşyerinizde bir yabancı için beş sigortalı Türk personelinizin geçmiş bir yıllık dönem içinde çalışmış olması gerekmektedir.
  • Yabancının maaşının eksiksiz banka üzerinden ödenmiş olması gerekmektedir.
  • Yabancının SGK ödemelerinin yapılmış olması ve borç bulunmaması gerekmektedir.
  • İşverenin vergi borcunun bulunmaması gerekmektedir.
  • Yabancının çalıştığı görev unvanına göre şirketin faaliyet ve ciro yapmış olması gerekmektedir. Örneğin yabancı satış elemanı olarak çalışıyorsa şirketin yurt dışı satışlarının oluşmuş olması gerekmektedir.
  • Yabancının bir yıl içinde toplam altı aydan fazla Türkiye dışında kalmamış olması gerekmektedir.
  • Yabancının çalışma izni ile Türkiye de ikamet ederken herhangi bir suça karışmamış olması gerekmektedir.
  • Yabancının yaptığı görevi yapacak Türk vatandaşlarının çoğalmamış olması gerekmektedir. Örneğin yabancı İngilizce öğretmeni olarak çalışıyorsa ve İŞKUR da İngilizce öğretmeni olarak iş arayan Türklerin fazla olması durumunda çalışma izni uzatılmaz Türk personel çalıştırmanız istenir.
  • Çalışma izni uzatma başvurusu, çalışma izni bitimine elli dokuz gün (59) kalınca yapılabilir ve her halükârda son günden önce yapılmalıdır. Zamanında çalışma izni uzatma işlemi yapılmaz ise yabancı kendi ülkesine gönderilir ve Türk büyükelçiliği üzerinden tekrar ilk başvuru şeklinde yeniden çalışma izni başvurusu yapılır.
  • Çalışma izni uzatılacak bir yabancı için yine işyerinde 5 sigortalı Türk personel olması çalışma izni uzatma başvurularında da zorunludur.

Çalışma izni uzatma (Ev hizmetleri)

  • Yabancı yaşlı bakımında çalışıyorsa, bakımı yapılan kişinin sağ olması gerekmektedir.
  • Yabancı çocuk bakımında çalışıyorsa, bakımı yapılan çocuğun on beş (15) yaşını doldurmamış olması gerekmektedir.
  • Yabancının SGK ödemelerinin düzenli olarak yapılmış olması gerekmektedir.
  • Yabancının bir yıl içinde toplam altı aydan fazla Türkiye dışında kalmamış olması gerekmektedir.
  • Yabancının çalışma izni ile Türkiye de ikamet ederken herhangi bir suça karışmamış olması gerekmektedir.

Çalışma izni uzatma (Özel eğitim kurumları için)

  • Kurumun ilk başvurusunda ki öğrenci, eğitmen ve yabancı sayısında dengenin bozulmamış olması gerekmektedir.
  • Eğitim kurumlarında halkla ilişkiler, misafir ilişkileri elemanı unvanı ile çalışan yabancıların çalışma izni uzatma başvurusu için kurumun öğrenci sayısında artış olmuş olması gerekmektedir.
  • İşyerinizde bir yabancı için beş sigortalı Türk personelinizin geçmiş bir yıllık dönem içinde çalışmış olması gerekmektedir.
  • Yabancının maaşının eksiksiz banka üzerinden ödenmiş olması gerekmektedir.
  • Yabancının SGK ödemelerinin yapılmış olması ve borç bulunmaması gerekmektedir.
  • Kurumun vergi borcunun bulunmaması gerekmektedir.
  • Yabancının bir yıl içinde toplam altı aydan fazla Türkiye dışında kalmamış olması gerekmektedir.
  • Yabancının çalışma izni ile Türkiye de ikamet ederken herhangi bir suça karışmamış olması gerekmektedir.
  • Çalışma izni uzatılacak bir yabancı için yine işyerinde 5 sigortalı Türk personel olması çalışma izni uzatma başvurularında da zorunludur.

Çalışma izni uzatma (Sivil toplum kuruluşları için)

  • Yabancı STK Faaliyet belgesinin süresinin altı aydan az olmaması
  • Yabancı STK lar da Türk veya Yabancı fark etmeksizin terör örgütü sabıkalısı veya sempatizanı çalışmamış olması.
  • Yabancı STK lar da İç işleri bakanlığı ayrıca MİT tarafından olumsuz görüş verilmemiş olması

Bildiğiniz üzere yanınızda çalışan yabancıya çalışma izni bir yıllık verilmişti ve uzatma zamanı yaklaştı, evet çalışma izinleri ilk başvuruda bir yıllık olarak verilmektedir fakat uzatma iki yıllık olarak yapılabilir. Daha önce iki yıllık uzatılmış çalışma izinleri ise 3 yıl olarak uzatılır. 

64 yorum

  • yeşim

    Selamun Aleykum benim bir suriyeli arkadaşım var şuan kimliği yok ve iş bulamıyor çalışma izni kağıdını çıkarmak için nasıl yapmalıyız bir bilgi alabilir miyim

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, öncelikle GÖÇ idaresine giderek ilgili yabancıyı Geçici Koruma Sistemine kayıt ettirmeniz ardından da yabancıya çalışma izni alacak bir iş yeri bulmanız gerekmektedir.

  • Saleh

    merhaba, ben suriyeliyim çalışma iznim var
    bu çalışma iznile aynı zamanda iki yerde çalışabilir miyim?
    başka bir şirkette çalışmak istersem ne yapmalıyım?

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, çalışma izninin arkasında yazan iş yeri haricinde başka bir yerde çalışamazsınız, aksi durumda yakalanmanız halinde çalışma izniniz iptal edilir, bir daha çalışma izni alamazsınız.

  • iyi günler
    yabancı çalışanımın izni 10.05.2019 da bitiyor. izin uzatma başvuru ekranında daha adı görünmüyor.
    2 ay kala mı görünecek sistemde

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, başvuru sistemi değiştiği için artık ekranda görünmemektedir, Çalışma Bakanlığını aramayı veya danışmanlık hizmeti almanızı öneririz.

  • LB

    Merhaba,
    Gecici koruma altinde bir yapanci uzatma islemi 2 yil yapilir mi?
    ve sonraki ayin ortasinde o calisma izni bitiyoe uzatma islemi henuz basvurmedi sirket, en gec ne zaman basvurmeliler?
    ve yazilim gelistirme uzmani icin en az maas ne yazilmesi, basvuru kabul icin?

    cok tessekurler.

  • soner

    annem için yabancı bir bakıcı çalıştırmaktayım. annem 15 gün önce vefat etti. aynı bayanı babama bakıcı olarak almak istiyorum. bayan şu an türkiyede ne yapmalıyım

  • Murat

    Merebalar ben çalışma izini mi uzatmak istediğim zaman kendi keep sistemimle olurmu yada işverenin keep sistemi lazım olacakmı yanı ev hizmetlerinde çalışıyorum

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, yabancılar kendi adlarına çalışma izni alamazlar, işlemler işveren üzerinden yapılır, işverenin elektronik imzası ve KEP adresi gereklidir.

  • kaisar

    merhaba . ben geçen sene bir yıllık çalışma izini almıştım .bu sene süresi bitmek üzere ve uzatma başvurusu yapmak istedik ama sistem değişiklik olduğu için benim ve işverenin eski kayıtı bulunamadı . işveren kaytını kep ve e imza ile yeniden kayıt ettik ve başvuru yaptık ama çok fazla evrak istemedi sadece diploma ve pasaport istedi ve yuklendi
    bu uzatma başvurusu ama maaş bodrusu ve sgk borçu gibi evrakları istemedi .. çok merek ediyorum bu doğrumu yada yalnış mı ? benim 1 senelik çalışma iznim var ve neden kayıtta bulunamadı .. raica etsem bana cvp versiniz ..teşekkür ederim

  • Guler

    Merhaba.Spor merkezinde fizyoterapist olarak çalışmak istiyorum ve merkez yeni açılıyor .Sigortalı 5 elemanlarida olacakmış hatta daha fazla.Çalışma izni alabilir miyim ?Sonuçta bu adamların bilançosu ,gelir gider düzeyleri daha belli değil ,zararı ,karı ve s.Yinede çalışma izni ala bilir miyiz ?

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, çalışacağınız işyerinin ödenmiş sermayesi 100 bin TL ve üzeri olması durumunda yukarıda ki şartlarda çalışma izni alabilirsiniz.

  • Gülizar

    Merhaba,benim sorum olacaktı,lojistik bi firmada temizlik elemanı olarak çalışıyorum çalışma izni alabilirmiyim başvuru yapsam.İş yerinin beş sigortalı türt vatandaşı çalışanı var

  • mervan

    bi şirkette çalışıyorum şuanda ve çalışma izni alsam oturma izni iptal olacak bildim kadar ile !
    çalışma izni aldım mesela sigortayı hemen başlatmaları mı gerek ?
    sigorta aktif oldu ve ben o işten ayrıldım bi kaç ay sonra diyelim sigortayı durduracaklar o zaman ben çalışma izni ile ama sigortasız kalabilir miyim turkiyede ? ve ne zamana kadar ?
    son soru kesintisiz sigortayla kaç sene sonra TC’yi alabima imkanim olacak ?

    size çok teşekkür ediyorum ^^

  • mervan

    merhabalar
    benim babam çalışma izni var ve benim oturma iznim var ben açıktan okuyorum
    ve 18 yaşındayım ” soru şu ( babam hani 5 yıldan sonra tc vatandaşı alma ihtimali olabilir ya ben o zamana kadar universitiyi bitirmemış olsam yanı hala öğrenci isem bende alabilirmiyim o zamanda ? annem alabilir mi

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, hayır olamazsınız, önerimiz okulunuz biter bitmez çalışma izni alabileceğiniz bir iş bulmanızdır, bu durumda siz kendi adınıza vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.

Bir cevap yazın

how can we help you?

Our team knows English, Arabic, Russian and Francais languages.