Yabancılara Çalışma İzni Nasıl Alınır 2017

Çalışma izni nasıl alınır 2017 – Yabancı uyruklu personel çalıştıracak işverenin doğrudan yada vekaletiyle E-Devlet üzerinden Çalışma Bakanlığına başvuruda bulunmasıyla alınır, Çalışma izninin onaylanması Türkiye’nin konjonktürel durumuna ve İç İşleri Bakanlığının görüşüne bağlıdır.

 Türkiye’de çalışmak isteyen tüm yabancılar için Türkiye’de çalışmaya başlamadan önce bir Çalışma İzni alınmalıdır. Çalışma izni müracaat işlemlerini işveren yapar.

Türkiye’de yabancı işçilerin ikametine bağlı olarak çalışma izni almak için iki farklı yol vardır;

  • Öğrenciler için verilen ikamet izni hariç, geçerli bir Oturma İznine sahip olan en az 6 ay geçerli olan yabancılar için, doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurabilir.
  • Yabancının geçerli ikamet iznine sahip olmadığı durumlarda ikamet ettiği ülkenin ya da yurttaşlığın vatandaşı olduğu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğuna başvurmalıdır.

Türkiye’den Çalışma İzin Başvurusu

  • Eğitim amaçlı ikamet izni hariç olmak üzere, en az 6 ay geçerli olan oturma iznine sahip yabancılar için doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurabilir.
  • Oturma izni, yerel GÖÇ İDARELERİNDEN temin edilebilir. Önceden bir randevu alınır ve randevuda gereken belgeler gönderilir. Oturma izninin verilmesinden sonra, çalışma izni almak için gerekli belgeler sunulmalı ve aşağıda açıklanan prosedür izlenmelidir.
  • Türkiye’de yabancı çalışan ve işveren, gerekli belgelerle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çevrimiçi olarak başvuruda bulunacaktır (ilgili başlık altında listelenmiş ve sayfamızda detaylı açıklanmıştır). Çalışanlar ve işveren tarafından gönderilecek belgeler farklıdır. Tüm belgeler, çevrimiçi başvurudan sonraki 6 gün içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına teslim edilmelidir.
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu, yürürlük yönetmeliği ve diğer ilgili mevzuat çerçevesinde belgeleri ve başvuruyu inceler. Başvurunun sonucu hem çevrimiçi hem de yazılı olarak bildirilecektir.

Türkiye dışından Çalışma İzni Başvurusu

  • Geçerli bir oturma iznine sahip olmayan yabancı uyruklu kişiler için, ikamet ettikleri ülkeden veya vatandaşlık ülkelerinden bir çalışma izni başvurusunda bulunabilir. Bununla birlikte, bu başvuru yabancı ülkenin ikamet ettiği ülkedeki TC Konsolosluğuna ya da vatandaşlık ülkesine (pasaport, çalışma vizesi başvurusu, 1 fotoğraf, iş sözleşmesinin 1 nüshası) yapılmalıdır.
  • İşveren, yabancının Başkonsolosluğa başvurusunu takiben 6 gün içinde (doğrudan başvuru için 10 gün), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çevrimiçi başvuruda bulunmalıdır (yabancı birey için ve işveren için hazırlanan tüm belgeler sayfamızda detaylı belirtilmiştir). Gönderilen tüm belgeler doğru ve eksiksiz ise, yayınlama süreci yaklaşık 30 gün sürecektir. Başvuran onaylandıktan sonra, telefon ya da e-posta yoluyla bilgilendirilir. Çalışma izni verildikten ve çalışma vizesi başvurusu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra Harç ve kart ücretleri ödenir, bu ücretler 2017 senesi için 600.50 TL dir.

6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu 14 / a maddesinde belirtilen herhangi bir öznel nedenden dolayı başvuruyu reddedebileceğini lütfen unutmayın.

Yabancı işçilerin kısıtlamaları ve gereklilikleri şunlardır;

Çalışma izninin istenildiği işyerinde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan en az beş kişi çalıştırılmalıdır. Çalışma iznini talep eden yabancının şirket ortak ortağı olması halinde, Bakanlığın verdiği bir yıllık çalışma izninin son altı ayı için, Türk vatandaşı olan beş kişinin istihdam edilmesine ilişkin yukarıda belirtilen şart gereklidir. Aynı işyerinde birden fazla yabancıya çalışma izni talep edilmesi halinde, çalışma izni verilen ilk yabancıyı takiben her yabancı için, Türk vatandaşı olan beş kişinin istihdam şartı ayrı ayrı istenecektir.

  1. İşyerinin ödenmiş sermayesi en az 100.000 TL olmalıdır. – Brüt satış tutarı için en düşük rakam 800.000 TL olmalıdır. Aksi takdirde geçen yıldaki ihracat miktarı en az 250.000 USD olmalıdır.
  2. Dernekler ve vakıflar tarafından istihdam edilecek yabancılara ilişkin çalışma izni talepleri, yukarıdaki 2. madde ve Türkiye’de yabancı ülke havayollarının temsilcilik ajanslarında istihdam edilecek yabancılarla ilgili çalışma izni başvurularına ilişkin değerlendirmelerin yanı sıra Eğitim sektörü ve ev hizmetleri sektörü Yukarıda Madde 1 ve 2 uygulanmayacaktır.
  3. Şirket ortağı olan çalışma izni talep eden yabancı şirkette en az% 20 hisse bulundurulmalı ve bu oran en az 40.000.-TL’ye karşılık gelmelidir. Daha Detaylı Bilgi İçin : Şirket ortağı yabancıların çalışma izni
  4. İşveren tarafından yabancının ödenmesi için beyan edilen maaş tutarı, yabancının konumu ve yeterliliğine uygun bir seviyede olmalıdır. Buna göre, başvuru tarihinden itibaren geçerli olan asgari ücret miktarını dikkate alarak, bir yabancıya ödenecek ücret, en azından aşağıdakilere eşit olmalıdır:
  • Üst düzey yöneticilere, pilotlara, ön izin isteyen mühendis ve mimarlara asgari ücretin 6.5 katı
  • Birim veya şube müdürü ile mühendisler ve mimarlar için asgari ücret miktarının 4 katı
  • Uzmanlık ve yeterlilik gerektiren işlerde çalışacak kişilerin yanı sıra öğretmenlerin asgari ücret tutarının 3 katı
  • Ev hizmetleri ve diğer meslekler için istihdam edilecek kişiler için asgari ücret miktarının 1,5 katını.
  1. Tesisleri içinde lisanslı bir masaj salonu bulunduğunu kanıtlayan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış en az dört yıldızlı turizm işletmeleri tarafından kişilerin masör, masöz ve SPA terapistleri, uzmanlık gerektiren meslekler ve meslek sahibi olmaları için talep edilmesi, Lisanslı tatil köyleri de değerlendirilecek, işyerleri ve işyerleri bu kriterleri karşılamayan talepler uygun görülmeyecek.
  2. Eğlence sektöründe faaliyet gösteren firmalar tarafından istihdam edilen yabancılar ve uzmanlık ve yeterlilik gerektiren meslekler için turizm-animasyon organizasyonu firmaları için, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan en az 10 kişinin bulunması koşuluyla, ayrı bir kota uygulaması yapılmayacaktır. Daha Detaylı Bilgi İçin : Turizm Sektörü İçin Yabancı Personel Çalıştırma Kriterleri

Sivil Toplum Kuruluşlarında Çalışma izni nasıl alınır

  • Yabancı STK’ların kilit personelinin Türk olması durumunda uyruğuna bakılmaksızın 3 yabancı personel kotadan muaf tutulur.
  • Yabancılara verilecek iznin süresi ise STK’nın faaliyet süresini aşmayacak şekilde verilir.
  • AFAD kartlı (geçici koruma altındaki) Suriyeli mülteciler ve oturum izni olan Suriye li mültecileri çalıştırmak isten STK lar için istihdam kotası uygulanmamaktadır.
  • Daha Detaylı Bilgi İçin: Geçici Koruma Statüsündeki Yabancılara Çalışma İzni

Yaşlı bakımı veya çocuk bakıcısı yabancılar için Çalışma izni nasıl alınır

  • Evde bakımı yapılmak üzere, 15 yaşından küçük veya 65 yaşından büyük yaşlı olmalıdır.
  • On yaşından büyük, 65 yaşından küçük kişiler için sağlık raporu gerekldir.
  • Ağır yatalak hastalar için Erkek personellere de çalışma izni alınabilir.
  • Ev de sadece bir yabancı çalışabilir.
  • Ev hizmetlerinde yabancı hizmetçi çalıştıramazsınız.
  • Daha Detaylı Bilgi İçin: Ev Hizmetlerinde Yabancı Bakıcı Çalıştırma

Uzatma Başvuruları: 

  • Vergi borcunuzun olmaması gerekmektedir. (Şirketler için)
  • SGK borcunuzun olmaması gerekmektedir. (Şirketler için)
  • SGK Prim ödemelerinizin eksiksiz ödenmiş olması gerekmektedir. (Ev Hizmetleri)

2 yorum

  • Anjela

    Merhaba , çalışma izni(ev hizmetlerinde) 20ocak 2017 sona erdi, bitmeden Önce uzatmak için baş vuruldu, ancak evraklarda eksik vardı, zamanında tamamlanmadığı için başvurulu kaldırıldı, bugün 170 arayarak bunu örendim, işveren zamanında harçları yatırmadı, yatırdı ama geç oldu, o yeniden başvurucem diyor, yalnız ben kaç duruma mi düştüm şimdi? Türkiye den çikış yapmam gerekiyor mu?

    • admin

      Merhaba, maalesef çalışma izniniz iptal oldu, yeniden başvuru yapabilmesi için sizin kendi ülkenize gitmeniz gerekmekte, şu kaçak durumdasınız.

Sorun & Cevaplayalım

how can we help you?

Our team knows English, Arabic, Russian and Francais languages.