Türkiye'de Eğitim

Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Ev Kiralayabilir?

 

Türkiye’ye eğitimleri için gelen yabancı uyruklu öğrencilerin istenen bazı prosedürleri uygulamaları halinde Türkiye’de ev kiralayabilmeleri kanunen yasallaştırılmıştır.Genel olarak bilindiği gibi, ev kiralarken taraflar arasında bir kira sözleşmesi (kira kontratı) yapılması gerekmektedir. Ancak öğrenci veya çalışan olduğu fark etmeksizin,yabancılar için burada dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Kira sözleşmesi süreci ve sonrası hakkında yabancı öğrencilerle nasıl kira sözleşmesi yapılması gerektiğini ve bu süreçte dikkat edilmesi gerekenleri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kira Sözleşmesi Nedir?

Hem gayrimenkul sahibi hem de kiracı için yönlendirici ve yasal bir belge olan kira kontratı, iki tarafın sınırlarını ve sorumluluklarını belirleyen bir anlaşmadır. Bu belge hem mülk sahibi haklarını hem kiracı haklarını korumaktadır. Kira sözleşmesi; kiralama ile ilgili bilgiler, kiralanan mülk ile birlikte kiracıya teslim edilen demirbaşlar (kombi, ankastre beyaz eşyalar ve varsa mobilyalar gibi) ve kira sözleşmesi ile ilgili genel koşullar olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Kira sözleşmesi hazırlanırken sözleşmenin eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurulması önem arz etmektedir.

Yabancı Öğrenciler İle Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Özellikle son yıllarda Türkiye’de yaşayan yabancı öğrenci nüfusu artış göstermiştir. Yabancı öğrenciler ile kira sözleşmesi yapılırken takip edilmesi gereken süreç aşağıda verilmiştir.

  • Öncelikle evi kiralamak isteyen yabancı öğrenci ile birlikte yakın bir polis karakoluna başvurularak kişi hakkında soruşturma yapılmalı ve bu sayede evin güvenilir birine kiralandığından emin olunmalıdır.
  • Bir kırtasiyeden kira sözleşmesi edinilerek kiracının pasaport numarası ve pasaport kopyası hazırlanan kira sözleşmesine eklenmelidir.
  • Sözleşme süresi dolduktan sonra gerçekleşecek zam oranını kontratta belirtilmelidir.
  • Abonelikler için kontratta ev adresinin doğru yazıldığına emin olunmalıdır. Ayrıca abonelikler açılırken Zorunlu Deprem Sigortası’na (DASK) da ihtiyaç vardır. Poliçe geçerliliği kontrol edilmeli, zamanı dolduysa yenilenmelidir.

Yabancı Öğrenciler Kira Sözleşmesi Yaparken Nelere Dikkat Etmelidir?

 

Yabancı Öğrenciler Kira Sözleşmesi

 

Eğer yabancı uyruklu bir öğrenci olarak Türkiye’de ev kiralamak istiyorsanız herhangi bir mağduriyet yaşamamak için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir.Bu hususta şüpheniz bulunuyorsa aynı zamanda profesyonel bir emlak danışmanı olan bizlerden yardım alabilirsiniz. Yabancı öğrenciler kira sözleşmesi imzalarken aşağıdakilere dikkat etmelidir.

  • Sözleşmeyi imzalamadan önce yabancılar için kira sözleşmesi örneği incelenerek fikir sahibi olunmalıdır.
  • Sözleşme imzalanan kişinin evin gerçek sahibi olduğundan emin olunmalıdır. Bunun için mutlaka tapu örneği talep edilmelidir.Tapuda ev sahibi olarak belirtilen kişi sözleşmede yer alan kişi ile çelişiyorsa, sözleşme imzalanan kişinin ev sahibinin yasal olarak yetki verdiği biri olması çok önemlidir. Bu durumda vekâletiolup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Kira sözleşmesinde yazan her madde dikkatli bir şekilde okunmalıdır. Kira sözleşmesinde bulunan maddeler yerine getirilmediği durumda kiracı tahliyesine sebep olabilmektedir.
  • Son olarak kira sözleşmesi imzalandıktan sonra noter onaylı sözleşme haline getirilmesi gerekmektedir.

Yabancılar ile Yapılan Kira Sözleşmelerinde Noter Onayı Zorunluluğu Nedir?

Türk vatandaşları arasında yapılacak kira sözleşmelerinde çoğu zaman noter onayına ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak kiracı yabancı bir ülke vatandaşı ise kira sözleşmesinin noter huzurunda yeminli tercüman tarafından yapılması zorunlu kılınmıştır. Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün bir süredir devam eden uygulamasına göre artık yabancılar ile ev sahipleri arasında yapılan ve noter huzurunda onaylanmayan kira sözleşmeleri geçersiz sayılmaktadır. Öğrenciliğinin sona ermesi halinde Türkiye’de ikamet etmeye devam etmek için Göç İdaresine başvuran yabancılardan noter onaylı yeminli kira kontratı sunmaları istenmektedir.

Noter onaylı kira sözleşmesi edinmek için öncelikle kiracı olacak yabancı öğrencinin pasaportunun Türkçe dilinde tercümesi gerekmektedir. Pasaport tercümesi yapılmadan noter tarafından kira kontratı işlemi yapılmamaktadır. Noterler Türkçe dilinde olmayan evraklar üzerinde işlem yapamamaktadır. Dolayısıyla en başta pasaportun noter onaylı olarak yeminli tercümelerinin yapılmış olması gerekmektedir.

Yeminli tercüme işleminin ardından yabancı öğrenci ve ev sahibinin kendisi veya vekâlet verdiği kişi kira kontratını düzenlemek üzere notere gitmelidir. Eğer yabancı öğrenci Türkçe bilmiyorlarsa bildikleri farklı bir dilde yeminli tercümana ihtiyaç duyulmaktadır.Örneğin ev kiralamak isteyen yabancı uyruklu öğrenci bir Irak vatandaşı ise Arapça yeminli tercümanın noterde bulundurularak tercüme yapması gerekmektedir.Yabancı öğrencinin yabancı dil olarak İngilizce bilmesi halinde İngilizce yeminli tercümanda yeterli olmaktadır.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu