Aile ikamet izni

Aile ikamet izni , Yabancı eşe, ergin olmayan yabancı çocuğa veya bağımlı yabancı çocuğa, ikincil koruma sahiplerine, mültecilere ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28. maddesi uyarınca Türk vatandaşlığını kaybetmiş olanlara verilir.

Bu izni alabilecek yabancının aile statüsünde olması amaçlanmıştır. Aile ikamet izni ilgili kanunun “destekleyici” sıfatını verdiği kişiye bağlı olarak kazanılmaktadır. Bu izin destekleyicinin yabancı eşi ve çocukları için alınabileceği gibi, destekleyicinin eşine bağlı ama kendisinden olmayan çocukları için de alınabilmektedir.

Kanuna göre, yabancıların aile ikamet izninden faydalanabilmeleri imkanı geniş tutulmuştur. Aile ikamet iznine başvuracak yabancının destekleyicisi durumunda olan kişinin, Türkiye’de ikamet izinlerinden birine sahip bir yabancı olması esasen yeterlidir. Bu durumda destekleyici durumunda olan kişinin, en azından kısa dönem ikamet izni sahibi olması yeterli olacaktır.

Türkiye’de ikamet izni sahibi yabancıların ailesi bu izni alabileceği gibi Türk vatandaşlarının, mültecilerin veya ikincil koruma statüsü sahibi olan yabancıların aileleri de bu izni alabilmektedir. Diğer bir ifadeyle aile ikamet izninin alınmasında destekleyici, Türkiye’de ikamet izni sahibi veya mülteci ya da ikincil koruma statüsündeki bir yabancı olabilir. Kanun gereği bu kişi bir Türk vatandaşı da olabilir.

Aile ikamet izni her başvuruda en fazla iki seneliğine verilmektedir. Birden fazla eş ile evlilik durumunda yalnızca bir eş için Aile İkamet İzni başvurusunda bulunulabilmektedir. Fakat diğer eşlerden olan çocuklar için Aile İkamet İzni düzenlenebilir. Diğer taraftan evli çiftlerin her ikisininde 18 yaşından büyük olmaları gerekmektedir. Çocukların Aile İkamet izni başvurularında Türkiye dışında varsa ortak velayeti bulunan anne veya babanın muvafakatı gerekmektedir. Aile ikamet izni sahibi çocukların on sekiz yaşına kadar ilk ve orta öğretim kurumlarında eğitim almaları için ayrıca öğrenci ikametine sahip olmaları gerekmemektedir. Aile ikamet izni sahibi çocuklardan en az üç yıl aile ikamet izniyle Türkiye’de kalarak on sekiz yaşını tamamlayanlar, talep etmeleri hâlinde bu izinlerini kısa dönem ikamet iznine dönüştürebilirler. Türk vatandaşıyla evli yabancılar boşanmaları halinde en az üç yıl aile ikamet izniyle kalmış olmak kaydıyla kısa dönem ikamet izni başvurunda bulunabilirler. Fakat yabancı eşin, aile içi şiddet gerekçesiyle mağdur olduğu ilgili mahkeme kararıyla sabit ise, üç yıllık süre şartı aranmamaktadır.

Aile İkamet İzni başvurusunda bulunabilmek için aşağıda belirtilen koşulların karşılanması gerekmektedir.

(i) Türkiye’de en az bir yıldır ikamet izniyle kalıyor olmak Türkiye’de en az bir yıldır ikamet izniyle kalıyor olmak,

(ii) Toplam geliri asgari ücretten az olmamak üzere, ailedeki fert başına asgari ücretin üçte birinden az olmayan aylık geliri bulunmak

(iii) Ailenin nüfusuna göre, genel sağlık ve güvenlik standartlarına uygun barınma şartlarına sahip olmak

(iv) tüm aile fertlerini kapsayan sağlık sigortası yaptırmış olmak,

(v) Başvuru tarihi itibarıyla, beş yıl içinde aile düzenine karşı suçlardan herhangi birinden hüküm giymemiş olduğunu adli sicil kaydıyla belgelemek ve

(vi) Adres kayıt sisteminde kaydı bulunmak.

Aile ikamet izni almak veya uzatmak için danışmanlık hizmetimize göz atın : Oturma izni danışmanlık

Aile ikamet izni Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

  • İkamet İzni Başvuru Formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Dört (4) adet fotoğraf
  • Evli olduklarını gösterir belge
  • Destekleyicinin Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
  • Destekleyicinin Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair belge
  • Tüm aile bireylerini kapsayan geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):

o İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge

o Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış provizyon belgesi

o Sosyal Güvenlik Kurumuna genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge

o Hazine Müsteşarlığı 06.06.2014 tarih ve 9/2014 sayılı genelgesi ile uyumlu Özel sağlık sigortası

  • Adli sicil kaydı (Kendi ülke makamlarından veya son beş yıldır ülkemizde kalıyorsa Türk adli makamlarından alınabilir.)
  • Adres Kayıt Sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge
  • İkamet İzni Başvuru Formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Dört (4) adet fotoğraf
  • Destekleyiciden Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi (mülteci ve ikincil koruma statüsü sahipleri için; varsa pasaport veya yerine geçen belge)
  • Destekleyiciden İkamet/çalışma izni belgesinin, mülteci veya ikincil koruma statü sahibi kimlik belgesinin aslının ibrazı
  • Destekleyiciden Evli olduklarını gösterir belge
  • Destekleyiciden Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair belge
  • Tüm aile bireylerini kapsayan geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):

o İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge

o Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış provizyon belgesi

o Sosyal Güvenlik Kurumuna genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge

o Hazine Müsteşarlığı 06.06.2014 tarih ve 9/2014 sayılı genelgesi ile uyumlu Özel sağlık sigortası

  • Adli sicil kaydı (Kendi ülke makamlarından veya son beş yıldır ülkemizde kalıyorsa Türk adli makamlarından alınabilir.)
  • Adres Kayıt Sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Dört (4) adet fotoğraf
  • Destekleyiciden İkamet İzni Başvuru Formu
  • Destekleyiciden Nüfus cüzdanı (T.C. vatandaşı destekleyici için), pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi (mülteci ve ikincil koruma statüsü sahipleri için; varsa pasaport veya yerine geçen belge)
  • Destekleyiciden İkamet/çalışma izni belgesinin, mülteci veya ikincil koruma statü sahibi kimlik belgesinin aslının ibrazı
  • Destekleyiciden Ortak velayet varsa diğer eşin muvafakatnamesi
  • Destekleyiciden Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair belge
  • Tüm aile bireylerini kapsayan geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):
  • İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
  • Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış provizyon belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge
  • Hazine Müsteşarlığı 06.06.2014 tarih ve 9/2014 sayılı genelgesi ile uyumlu Özel sağlık sigortası
  • Adli sicil kaydı (Kendi ülke makamlarından veya son beş yıldır ülkemizde kalıyorsa Türk adli makamlarından alınabilir.)
  • Adres Kayıt Sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge

AİLE İKAMET (OTURMA) İZNİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR İZLE

AİLE İKAMET (OTURMA) İZNİ UZATMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR İZLE

Kaynak : http://www.goc.gov.tr/

31 yorum

  • Benim tourists visa tarih geçti. Oturun izin daha alamadım. Ben yakın 3yıl Yalvaç da yaşıyorum eşim ve iki olan çocuğun. Vatandaş Türkiye olacaktır istiyorum. Nasıl olur? Yardım et ne olur lütfen. Filipin gitmem lazım Visa geçti yada burda Türkiye vatandaşlık olabilir?yardım beni için ALLAH RAZI OLSUN.SİZ. Filipinler gitti zaman çocuğum hiç kimse yok. Eşim çalışma lazım. Bizim durum biraz sorun var para durumda düşük.

  • Zinaida

    Merhaba. Ben birşey sormak istiyorum. Inşallah yardımcı olursunuz. Ben Moldova uyrukluyum ve 6.5 senedir Turkiye’de yaşıyorum. Geçen seneye kadar aile ikamet teskeresi kullanarak Turkiye’de ikamet ediyordum. Fakat bir sene önce eşim ceza evine girdigi için ben kisa sureli ikamet teskeresi almak zorunda kaldım. Şimdi ise 10.05 2017 sürem bitiyor. Eşim ceza evinden tahliye oldu. Ve ben geri aile ikamet teskeresine geçiş yapmak istiyorum. Şimdi ilk önce geçiş yamak için mı yoksa uzatmak için mı randevu almam gerekiyor?

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, Aile ikamet iznine geçiş yapabilirsiniz, fakat eşiniz sigortalı bir işte çalışmıyorsa problem yaşayabilirsiniz.

  • Karl

    Merhaba,
    Ben Alman vatandaşıyım ve benim 5 senelik aile ikametim var. Yılda 180 günden fazla Türkiye´den çıkıyorsam iptal mı oluyor? Önceden teşekkür ederim. Umarım yardımcı olursunuz.

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, yeni düzenleme ile bir yıl içinde altı aydan fazla yurt dışında kalmanız durumunda Oturma izninizin uzatılması maalesef yapılamamaktadır, fakat bu ikamet izninizin iptal olduğu anlamına gelmez, yeniden ilk başvuru yapabilirsiniz.

  • Hakan Demir

    Merhaba,

    benim Türk pasaportumun süresi yaklasık 25 senedir bitmistir, Almanya´da yaşıyorum. Nüfus cüzdanım yok, ama T. C. numaram var. şimdi konsoloslukte kardeşime Türkiye´de bir miras meselesi haletmek icin bir vekaletname vermek istiyorum. Bunun için nüfus cüzdanı yenilemek mı lazım yada T. C. Numarası yeterli mi? Önceden teşekkür ederim.

  • Anton

    Ben Alman vatandaşıyım ve benim oturma iznimin uzatılması 180 günden fazla Türkiye dışında kaldığım icin olmuyuyor. şimdi yine Türkiye´ye gidiyorsam ve sadece üç ay kalıyorsam benim aile sigortam devam ediyor mu yada SGK´ya tekrar başvurmam mı gerekiyor? Benim eşim Türk ve Türkiye´den emeklidir ve Türkiye´de yaşıyor.

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, SGK hizmetlerinden faydalanmanız için geçerli bir oturma izni sahibi olmanız gerekmektedir. Mevcut oturma izniniz iptal edildiyse kendi ülkenize giriş çıkış yaparak yeniden oturma iznine müracaat edebilirsiniz.

  • Karl

    Merhaba,

    benim 5 senelik aile ikametim var. 4 yıldır Türkiye´deyim. Eşim emekli ve 1500 TL maaş alıyor. Ben 4 sene sonra Uzun dönem ikamet iznin alabilir miyim? Hangi şartlar var?

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, teknik bir sebepten dolayı sorunuza geç cevap verdiğimiz için özür dileriz, evet 4 yıl sonra uzun dönem ikamet izni alabilirsiniz, evlilik birliğinizin devam etmesi yeterlidir.

  • Ahmet

    Bana bu soru cevaplayabilirseniz cok yardımcı olursunuz: Ben 5 sene önce Almanya´dan Türkiye´ye geldim ve borçlanarak emekli oldum. şimdi 6 aydan fazla Türkiye´den cıkıyorsam emeklilik maaşim iptal mı oluyor? Önceden teşekkür ederim.
    Ahmet Yücel

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, Türkiye’de herhangi bir terör olaylarına karışmadığınız sürece kazanılmış haklarınız iptal edilmez, emekli maaşınızda herhangi bir kesinti olması söz konusu değildir.

  • Keriman

    Merhaba, ben Turkle evli olan Ozbek birine calisma izni alarak yanimda 2 sene calistirdim. Benle calismadan once aile ikamet izni vardi. Simdi ben onu isten cikaracagim. Tekrar aile ikamet iznine basvuracak. Bu arada 30 Temmuz’da Ozbekistana seyahat edecek ve 15 Eylul’de donecek. Gitmeden calisma iznini iptal edersem donuste Turkiye’ye girerken sorun yasar mi? Aile oturma izninin cikmasi ne kadar surer? Gitmeden cikma sansi var midir? Calisma iznini iptal etmezsen saniyorum o yurtdisindayken de sigorta primi odemem gerekecek. Cok tesekkurler cevabiniz icin simdiden

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, her halükarda ve şartta yurt dışına çıkmadan oturma iznini alıp öyle çıkmasını öneriyoruz, anlattığınız durumda yabancı ya yurt dışı programını değiştirmek zorunda ya da siz çalışma iznini gelinceye kadar iptal etmemelisiniz. Evet bu durumda da size SGK maliyeti doğmuş oluyor, karar sizin.

  • Elvina

    Merhaba, benim uzun dönem ikametim var, 9 yaşındaki cocugum aile ikamet izninden en fazla kaç yıllık uzatabiliriz acaba. kimi diyor 3 yıl. kimi diyor refakatçının kaç yıllık oda o kadar olur. cocugum doğuştan türkiyede 2 yılda bir yeniliyoruz. ama daha uzun süre alabilirmiyim

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, yeni uygulama ile beraber çocuğunuzun ikamet iznini 3 yıllık uzatabilirsiniz, çocuğunuz 18 yaşına gelinceye kadar 3 yılda bir ikamet izni almak durumundasınız.

  • DOĞUKAN

    MERHABALAR EŞİMİN İKAMET GÜNÜ BİTMEK ÜZERE AİLE İKAMET UZATMA İÇİN GEREKEN BELGELER NEERDİR ?

  • Aisha

    merhaba benim çalışma izni var aldım . ama cocuklar 7yaş 10 yaş ikamet yok nasıl yapmalı?

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, çocuklarınızın vizelerinin süresi bitmediyse oturma izni almanız gerekmektedir, oturma izni süresi sizin çalışma izni süreniz kadar verilecektir.

  • mecnun

    slm ben 1 ay önce azerbaycanda evlendim 1 hafta oldu ank geldik resmi evlilik azerbaycan da oldu oturum almak için ne yapmam lazım sigortam yok duz işçiyim teşekürler

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, bulunduğunun ilçenin belediyesine giderek resmi nikah yaptırmalısınız, resmi nikahın ardından vize süreniz geçmeden Göç idaresinden oturma izni müracaatı yapmanız gerekmektedir. SGK nızın ve düzenli işinizin olmaması oturma izni alırken problem yaratacaktır.

  • Ahmet ayeş

    Merhaba, ben filistin vatandaşıyım 2011den beri türkiyede öğrenci ikametiyle oturuyorum , ikametimi kullanarak anne ve babamı türkiyeye getirebilir miyim ?
    Oluyorsa vizeleri için yapılacak işlemler nedir ?

  • Ahmet

    Merhaba.Yeni evliyim.Eşim japon.Nikahımız Türkiye’de kıyıldı.Şuan çalışmıyorum,öğrenciyim.Eşim için nasıl oturma izni alabilirim?

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, sabit bir işi veya geliri olmayan Türklerle evlenmiş yabancıların oturma izni başvuruları genellikle sorunlu olmaktadır, önerimiz kısa dönem ikamet iznine başvurup gelecek sene aile ikamet izni ile değiştirmeniz olacaktır.

  • Ahmet

    Cevabınız için teşekkür ederim.Kısa dönem için banka hesbaını gösteren belge gerekli demişsiniz.Eşimin banka hesabı japon bir bankaya ait.Ordan banka hesap belgesi alsak olur mu? Türk bankası olması şart mı? Bir’de türkiyeye gelirken ne kadar nakit para sokabiliriz ülkemize? Bir sınırlama var mı?

    • Ata Kurumsal

      Evet, eşinizin kendi ülkesinde banka hesabının dökümü de kullanılabilir fakat hesap cüzdanında latin harfleri kullanılmıyorsa, Türkçe tercüme, noter veya apostil onayı istenilebilir. Bu senenin sonuna kadar Türkiye ye gelen paralarının miktarına bakılmaksızın kabul edilmektedir. İstediğiniz kadar parayla Türkiye ye giriş yapabilirsiniz. Fakat aşırı yüksek parayla giriş yapmayı planlıyorsanız bizden danışmanlık hizmeti almanızı öneririz.

  • Vladimir Kushenko

    Merhaba ben aile ikamet iznine başurmak istiyorum şu an kisa dönem ikamet iznimin bitmesine 1 aydan az var. Yaşim 20 destekleyicim annem olucak burada evli evimiz var. Öz babam rusyada. Buna başvurabilirmiyim ne başvurabilirsem kaç senelik alabilirim 1-2 mi? Başvuruyu nasil yapicam Internet üzerinden ilk başvuru olarak mi geçicek. Ve başvuru yaptiktan sonra belgeleri bastirip yollamam gerekicekmi?

Bir Cevap Yazın

how can we help you?

Our team knows English, Arabic, Russian and Francais languages.