Uzun dönem ikamet izni.

Geçerli bir ikamet izni ile Türkiye’de kesintisiz ve yasal olarak en az sekiz yıl kalmış olan yabancılar Uzun dönem ikamet iznine hak kazanabilirler. Fakat ülkemizde mülteci, şartlı mülteci statüsünde bulunanlar ile, insani ikamet izni sahipleri ve geçici koruma altında bulunan yabancılar uzun dönem ikamet iznine başvuruda bulunamazlar. Ek olarak uzun dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilmek için aşağıda belirtilen koşulların karşılanması gerekmektedir.

  • Son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olmak
  • Kendisi veya varsa ailesinin geçimini sağlayacak yeterli ve düzenli gelir kaynağına sahip olmak
  • Geçerli sağlık sigortasına sahip olmak
  • Kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından tehdit oluşturmamak

Yabancının Türkiye dışında eğitim, sağlık veya zorunlu kamu hizmeti gibi sebepler haricinde bir yıldan uzun süreli bulunması halinde ise ikamet izni iptal edilebilir.

  • Sabit bir gelire sahip olmak

Gelirin kazanılma süreci ve kazanılma şekli ispat edilebilir olmalıdır.

Örneğin : Başka bir ülkeden gelen emekli aylığı ve ya Türkiye’de işletme sahibi olmak – Gelirinizi geçmiş yıllara ait vergi kayıtları vs. ile göstermeniz mümkündür.

Eğer yabancı, Türkiye’de ikamet izni ve sabit bir geliri bulunan bir yabancıya bağımlıysa, bunun da kabul edilmesi mümkündür. Örneğin : Bir eşin gelire sahip olması, diğer eşin daimi ikamet izni için başvurmasını sağlar.

  • Uzun Dönem ikamet izni Asgari Gelir Miktarı

Gelir aylık olarak en az 500 USD olmalıdır.

  • Tam Kapsamlı Sağlık Sigortası

Tam kapsamlı bir sağlık sigortası gerekmektedir. (Kısa dönem ile aynı kriterlere sahiptir)

  • Son 3 yıl içerisinde hiçbir suça karışmamış olmak

Bu durum Türk Mahkemelerin alınacak belge ile kanıtlanmalıdır. (Adli sicil kaydı)

  • Türkiye’de 8 yıl süreyle bulunmak

Başvuru sürecinin asıl kısmı, başvuru sahibinin düzenli geliri bulunduğunun ve 8 yıl süreyle Türkiye’de kaldığının kanıtlanmasıdır. (Şartlar için aşağıyı okuyunuz)

  • Uzun Dönem ikamet izni Başvuruları ne kadar sürmektedir ?

Başvurular 90 güne kadar sürmektedir. Belgelerin hazır olması ve yerel emniyete teslim edilmesiyle birlikte 90 günlük süreç başlamış olur.

  • Uzun Dönem ikamet izni yabancıya Türkiye’de çalışma hakkı veriyor mu ?

Hayır, çalışma hakkı vermemektedir.

  • Genel prosedür nasıl uygulanmaktadır ?

Başvurular online olarak ve doğrudan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne yapılmaktadır- e-ikamet.goc.gov.tr

Uzun Dönem İkamet İzninin Kesilmesi

Eğer bir yıl içinde 6 aydan fazla ya da zorunlu kamu hizmetleri, eğitim veya sağlık sebepleri dışında son 5 yıl içinde toplam 1 yıl Türkiye dışında bulunduysanız ikametin kesintisine sebebiyet vermektedir. İkametin kesildiği durumlarda, önceki ikamet süreleri bir ikamet izni başvurusuna yönelik sayılmaz ya da başka bir ikamet iznine çevrilmez.

Uzun Dönem oturma İzni Koşulları

  • Türkiye’de en az 8 yıl kesintisiz olarak ikamet etmiş olmak
  • Son 3 yıl içinde devlet tarafından sağlanan hiçbir tür sosyal destekten faydalanmamış olmak
  • Yaşamını sürdürecek yeterli ve uygun kaynaklara sahip olmak
  • Geçerli bir sağlık sigortası sahibi olmak
  • Kamu düzeni ve güvenliğine tehdit teşkil etmemek.

Başvuruları başarıyla sonuçlanarak daimi ikamet izni alan kişiler aşağıdaki özel uygulamalar dışında aynı Türk vatandaşı gibi haklara sahip olur :

Uzun Dönem ikamet izni sahipleri şunlardan muaftır:-

  1. a) Zorunlu askerlik hizmeti,
  2. b) Seçme-seçilme hakkı,
  3. c) Kamu hizmetine girme hakkı,
  4. d) Araç ithal ederken vergi muafiyeti.

NOT : Sağlık ve eğitim durumlarınız dışında Türkiye dışında kesintisiz olarak 12 aydan fazla süre geçirirseniz, daimi ikamet izniniz iptal edilebilir.

UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR – VİDEOLU ANLATIM


 Kaynak: http://www.goc.gov.tr/Main/

4 yorum

  • ersoy hüseyinoğlu

    merhaba,
    ben 1988 yılından beri oturma izni ile türkiyedeyim. 2010 yılından beri de insani ikamet izni kullanıyorum.
    vatandaşlık başvurusu yapmak istiyorum ama uzun süreli ikamet istiyorlar. şuan elimdeki insani ikamet iznini uzun süreli ikamet iznine çevirip vatandaşlık başvurusu yapabilirmiyim.

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, İnsani ikamet izninizi oturma iznine çevirebilirsiniz, 1 yıllık ikamet izni almanız durumunda geçmiş ikamet süreleriniz hesaba katılır ve vatandaşlık başvurunuzu yapabilirsiniz, dilerseniz bu konuda bizden danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

  • ersoy hüseyinoğlu

    bu işlemlerin hepsini size vekalet verdiğimde siz benim adıma gerçekleştirebiliyorsanız.
    uygunsanız cumartesi günü sizi ziyaret ederek hem süreç hemde ücret konusunda görüşmek isterim.

    • Ata Kurumsal

      Merhaba, tabi ki bu işlemleri sizin adınıza yapabiliriz, bizi istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz, İstanbul ofisimiz İstiklal caddesinden Odakule iş merkezinin arkasında, Ankara da ise Kızılay da yargıtay binasının karşısındadır.

Sorun & Cevaplayalım

how can we help you?

Our team knows English, Arabic, Russian and Francais languages.