İlk Kez Türkiye’de İkamet İznine Başvuracaklar İçin Önemli Notlar

BAŞVURU SÜRECİ VE RANDEVU

İlk başvurular veya değişim başvuruları başvuru türüne (kısa dönem, daimi, aile veya öğrenci ikamet izni) göre veya kalma amacına göre değişmekte ve başvuru vize veya ikamet izninin bitiş tarihinden önce yapılmalıdır.

Başvuru yapmak için, ikamet izni başvuru formunu tamamen doldurmalısınız. Lütfen durumunuzla ilgili belgelerin içeriğinin eksiksiz olduğundan emin olun.

Başvuru formunu doldurduktan sonra, ikamet izni başvuru formu, başvuru tarihi, zamanı ve numarasını gereken belgelerle birlikte sistem tarafından üretilecektir. Yabancı bu form ile randevu tarihine kadar yasal olarak Türkiye’de ikamet etme hakkına sahiptir. Bununla birlikte, bu belge yabancının ülkeye giriş ve çıkış hakkını garanti altına almamaktadır.

Başvuru sürecinde, fotoğrafınızın sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

Randevu tarih ve saatinizde Göç İdaresi İl Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekmektedir. Aksi durumda başvurunuz işleme giremeyecektir. Başvuru iptali veya güncelleme söz konusu olmamaktadır.

Gerekli şartları taşımanız ve talebinizin uygun bulunması durumunda, ikamet izni süreniz başlamış olmaktadır, kural olarak, vizenin bitiş tarihinde ikamet izni süresi dolmaktadır.

Yabancı oturma izni için gerekli evraklar

  1. Kısa Dönem İkamet İzni için gerekli belgeler
  • Noter onaylı kira sözleşmesi veya misafir olarak bir yerde kalınacaksa ev sahibinin noter onaylı taahhütnamesi
  • Kalınacak her ay için 500 dolar lık banka hesabı
  • Kendi ülkesinden alınmış doğum belgesi
  • Türkiye den alınmış sabıka kağıdı
  • Misafir olarak kalınacaksa taahhütname veren kişinin maaş bordrosu
  • Özel sağlık sigortası (fiyatları öğrenmek için tıklayınız: https://www.atakurumsal.com/hizmetlerimiz/yabancilar-icin-saglik-sigortasi/
  • Otelde kalacaklar için kalınacak süre boyunca alınmış provizyon belgesi
  • Yabancının yanında çocuğu bulunması durumunda babadan alınmış izin belgesi (bu belge apostil onaylı olması gerekmektedir.
  • Pasaport fotokopisi (latin harfleri bulunmaması durumunda Türkçe tercüme ve noter onayı gereklidir.
  • 4 adet fotoğraf
  • Turizm bölgelerimiz dışında kalan (İstanbul, İzmir, Antalya, Muğla ve kıyı şeridi illerimizin haricinde ikamet edecek yabancılar) bir veya iki senelik ikamet izni alamayabilirler)

Daha detaylı bilgi için tıklayınız: https://www.atakurumsal.com/yabanci-oturma-izni/kisa-donem-ikamet-izni/

  1. Aile İkamet İzni için gerekli belgeler

2.1. Türk vatandaşlarıyla evli olanlar için

İlk başvuru

Başvuru sahibi tarafından;

  • İkamet izni başvuru formu
  • Pasaport yada seyahat belgesinin orjinali ve fotokopisi
  • 4 fotoğraf
  • Evliliğe ilişkin belge

Kefil tarafından (Başvuru sürecinde bulunmalı)

  • Kimlik kartının orjinali ve fotokopisi
  • Yaşamını sürdürmek için yeterlilik ve sürdürebilirliğe ilişkin belge

3.Öğrenci İkamet İzni için gerekli belgeler

3.1.İlk-Orta Eğitim

3.1.1.İlk başvuru

> İkamet izni başvuru formu

> Pasaport yada seyahat belgesinin orjinali ve fotokopisi

> Türkiye Cumhuriyeti’nin dış temsilcilerinden alınmış ilgili vize.

> 4 fotoğraf

> Yeterlilik hakkında tebligat

4.Daimi İkamet İzni için gerekli belgeler

4.1. Son 8 yıl içinde Türkiye’de sürekli bulunan yabancılar için İkamet izni

4.1.1. İlk başvuru

> İkamet izni başvuru formu

> Pasaport yada seyahat belgesinin orjinali ve fotokopisi

> Eski ikamet izni belgesinin teslimi

> 2 Fotoğraf

> Son 3 yıl içinde devletten hiçbir sosyal yardım alınmadığına dair belge.

Yaşamını sürdürmek için yeterlilik ve sürdürebilirliğe ilişkin belge

http://www.goc.gov.tr/icerik6/ikamet-izni-basvurulari-icin-gerekli-belgeler_350_361_3603_icerik

Gerekli belgeler ikamet iznine veya kalmak istediğiniz nedene göre değişebilmektedir. İdare her zaman ek bilgi veya ikamet izni talebinizle alakalı belge isteyebilmektedir. Talep ettiğiniz ikamet izni periyodundan 60 gün daha uzun süreli pasaport veya pasaport yerine geçen belgeye sahip olmanız gerekmektedir.

Randevu tarihinizde sizinle birlikte yasal temsilcinizin gelmesi halinde, bu kişinin yasal temsilci olduğunu kanıtlayıcı belgeleri göndermesi gereklidir.

Başvuru ve kart ücretini ödeme ofislerine, mal müdürlüklerine veya Ekonomi Bakanlığı’nca onaylı bankalara ödeyebilirsiniz. Lütfen başvuru ve kart ücretini ayrı ayrı ödeyiniz ve her ikisi için de dekont isteyiniz.

–           Fotoğraf beyaz arkaplan kullanılarak, biyometrik olarak son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır. (yabancının yüzünü ön cepheden kolayca tanınmasını sağlayacak şekilde)

–           Pasaportun Latin harfleri kullanılarak yazılmadığı durumlarda, yeminli tercümanlar veya resmi otoriteler tarafından onaylanmış çeviri de başvuruya eklenmelidir.

–           İdare, ikamet izni başvuru sürecinde yabancının doğum sertifikasını talep edebilir.

–           Talep edilen ikamet izni periyodu boyunca, eğer yiyecek, konaklama veya sağlık harcamalarınız kamu idareleri tarafından karşılanıyorsa, ilgili belgeyi idareye bildirmeniz gerekmektedir.

–           18 yaşının altında olunması ile ilişkin durumlarda, kişinin uzakta yaşayan anne babası veya yasal temsilcileri tarafından muvafakatname ve gerçek ve tüzel kişiler tarafından taahhütname verilmesi ve idareye gönderilmesi gerekmektedir.

İkamet izni başvuruları için gereken belgeler hakkında aşağıdaki dökümanı kullanabilirsiniz: http://www.goc.gov.tr/icerik6/ikamet-izni-basvurulari-icin-gerekli-belgeler_350_361_3603_icerik

EKSİK EVRAK SÜRECİ     

Başvuru sürecinde talep edilen tamamlayıcı bilgi ve belgeleri vermeniz ve gerekenler evrakları 30 gün içinde göndermeniz gerekmektedir.

Belgeler verilen sürede tamamlanmadığı takdirde, başvurunuz silinebilir ve vize hakkında genel hükümler ve ikamet izni ihlalleri söz konusu olabilmektedir.

RESMİ ÇAĞRILARA CEVAP VERME ZORUNLULUĞU

6458 sayılı kanunun 97. Maddesine göre, Göç İdaresi Genel Direktörlüğü veya İl Göç İdareleri aşağıdaki durumlar için bulunmanızı talep edebilmektedir :

-Türkiye’ye girme ve kalma hakkında gereken soruşturmalarında

-Ülkeden ihraç kararı alınmasının mümkün olduğu durumlarda

– İlgili kanunun uygulanması hakkında bilgilendirme gereken durumlarda.

Resmi çağrılara cevap vermemeniz durumunda ya da cevaplanmama hakkında ciddi kuşkular varsa, emniyet güçleri tarafından çağrılmaksızın alınabilirsiniz.

İLETİŞİM

Onay ve bilgi için, geçerli bir telefon numarası ve kullandığınız bir e-posta adresi vermeniz gerekmektedir. Bilgilendirmeler verdiğiniz telefon ve e-post adresine yapılmaktadır.

Lütfen e-posta kutunuzu ikamet izni belgeleriniz ulaşana kadar kontrol ediniz (belgeler Junk E-mail kutusuna düşebilir). Lütfen @goc.gov.tr uzantılı mail dışında bir uzantıdan gelen mailleri dikkate almayınız.

İl Göç İdarelerinin adresleri için : http://www.goc.gov.tr/icerik3/il-mudurlukleri-adresleri_362_371_5769

ÖNCEKİ RANDEVULAR

18 Mayıs 2015 tarihinden önce Yabancılar Şubesi tarafından verilen randevuların sistem üzerinden yenilenmesi gerekmektedir.

Önceki randevuların tarihi ve numarasının sisteme kayıt edilmesi gerekmektedir.

Mümkünse önceki randevu belgesinin başvuru gününde gönderilmesi gerekmektedir.

YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER

(!) İşleme alınmayan başvurular için, genel hükümlerle vize veya ikamet izni ihlallerine başvurulabilir.

(!) Yalnızca vermiş olduğunuz bilgilerin doğruluğundan sorumlusunuz.

(!) Yanlış beyanat vermeniz durumunda, hakkınızda yasal işlem yapılabilir, ikamet izni başvurunun reddedilebilir, eğer hali hazırda ikamet izni verilmişse, 5237 sayılı ve 26/9/2004 tarihli Türk Ceza Kanunu’nun 206 numaralı maddesine göre iptal edilebilir. (2017)

2 yorum

  • Mustafa

    Selam aleyküm hayırlı çalışmalar ben şöyle bi sorunum vardı ben kırgızistanlı biriyle iki ay sonra evlenecem kırgızistana gidip getiricem birlikte turkiyede benimle kalacaz evlenecez yanı evleneceğim kişi yabancı olduğu için ve turkiyede benimle birlikte kalması için ne yapmam lazım hangi evraklar lazım nereye başvurmak lazım oturum falan için bilgi verebilir misiniz lütfen teşekkür ederim iyi çalışmalar

    • Ata Kurumsal

      Aleyküm Selam, öncelikle mutluluklar dileriz, eşiniz ile Kırgızistan da yaptığınız evlilikten sonra yaşadığınız ilin belediyesinde bulunan evlendirme dairesine müracaat etmeniz gerekmektedir. Türkiye’de nikahınız kıyıldıktan sonra evlilik cüzdanınıza istinaden Aile oturma iznine müracaat edebilirsiniz, işiniz veya eviniz varsa bu ikamet izninin süreci 3 yıllık olabilir. üçüncü yılın sonunda eşiniz Türk vatandaşlığına başvuru hakkı kazanır. Oturma izni için ücretimiz 900 TL + KDV dir. Başvuruları biz yapıyoruz ve dosyanızı eksiksiz bir şekilde beraber hazırlıyoruz. Sorularınız olursa bize yazmaktan çekinmeyin.

Bir Cevap Yazın

how can we help you?

Our team knows English, Arabic, Russian and Francais languages.