Türkiye'de Eğitim

YÖS Nedir?

YÖS Türkiye’de herhangi bir üniversitede lisans veya ön lisans eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girmesinin zorunlu olduğu Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavıdır. Kısaltılmış ismine YÖS denilmektedir.

Her yıl Türkiye’de farklı uyruklara mensup binlerce üniversite öğrencisi adayı bu sınava girer.  Yabancı öğrenciler, YÖS sınavlarının sonuçlarına göre Türkiye’deki üniversitelere başvuruda bulunabilir ve yeterli puanı alan öğrenciler kayıt yaptırmaya hak kazanır. https://www.atakurumsal.com/yabanci-ogrencilerin-turkiyeyi-secmesi-icin-10-neden/

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı 2010 yılına kadar ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından her yılın Haziran ayında gerçekleştiriliyordu. ÖSYM’nin 21.01.2010 yılında aldığı kurul kararına göre; 2010 – 2011 akademik yılından itibaren YÖS sınavı ÖSYM bünyesinden çıkartılarak üniversitelerin kendi bünyesine aktarıldı.

YÖS Sınavına kimler girebilir?

Yabancı uyruklu olanlar,

Mavi kartlılar,

Yabancı uyrukluyken sonradan kazanılan vatandaşlık ile Türk vatandaşlığına geçenler.

TC uyruklu olup yurtdışında ortaöğretime başlayan adaylardan ortaöğretimin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar,

Lisenin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkedeki MEB Türk okullarında tamamlayanlar,

KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar,

 

Türkiye'de YÖS Nasıl Yapılıyor?

 

Türkiye’de YÖS Sınavı Nasıl Yapılıyor?

2010 yılında açıklanan bu kararın ardından üniversiteler kabul edecekleri öğrenciler için YÖS sınavı düzenlemeye başlamıştırlar. YÖS sınavına girecek her öğrenci için üniversiteler resmi internet adreslerinde; sınava girmek isteyen öğrencilerin yerine getirmekle yükümlü olduğu zorunlulukları, sınav başvuru aşamalarını, sınav tarihini ve sınav harç ücretlerini duyururlar.

Türkiye’de üniversitelerin kendi bünyelerinde uyguladıkları YÖS sınav sonuçların bazı iki yıl bazı da bir yıl boyunca geçerliliğini korur. Sınav sonuçları sadece sınavına girilen üniversite bünyesinde geçerli olduğu gibi bazı istisnai durumlar da söz konusu olabilir. Her dönem farklı olmakla birlikte bazı üniversite bölümleri ve birlikleri birbirlerinin yaptıkları sınavları kabul ederler ve aynı YÖS puanıyla farklı üniversite bölümlerine başvuruda bulunabilirler.

YÖS Soruları Nerelerden Çıkıyor?

Temel Öğrenme Becerileri Testinden oluşur. Temel Öğrenme Becerileri Testi; matematik, geometri ve sembolik ifadeler ‘den oluşur.

Temel Öğrenme Becerileri Testi İngilizce ve Türkçe olmak üzere iki farklı dilde soruluyor.

Adayların soyut düşünme güçlerini ölçen Temel Öğrenme Becerileri Testi puanı, üniversitelerin öğrenci kabulünde esas aldıkları puan türüdür. Adayların bu test türünden aldıkları puanlar hesaplanır ve puan sıralamasına göre lisans veya ön lisans bölümlerine kabuller gerçekleşir.

Bazı üniversiteler YÖS Sınavı kapsamında; fizik, kimya, tarih ve coğrafya gibi alanlarda sorulara da yer verirler.

Not: bölümün diline göre Türkçe yada İngilizce muafiyet sınavı bulunmaktadır

̶Y̶Ö̶S̶ ̶S̶ı̶n̶a̶v̶l̶a̶r̶ı̶n̶d̶a̶ ̶y̶e̶r̶ ̶a̶l̶a̶n̶ ̶T̶ü̶r̶k̶ç̶e̶ ̶T̶e̶s̶t̶i̶ ̶i̶s̶e̶ ̶ü̶n̶i̶v̶e̶r̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶g̶r̶a̶m̶l̶a̶r̶ı̶n̶a̶ ̶g̶i̶r̶i̶ş̶l̶e̶r̶d̶e̶ ̶d̶i̶k̶k̶a̶t̶e̶ ̶a̶l̶ı̶n̶m̶a̶z̶.̶ ̶Ü̶n̶i̶v̶e̶r̶s̶i̶t̶e̶y̶e̶ ̶k̶a̶b̶u̶l̶ ̶e̶d̶i̶l̶m̶i̶ş̶ ̶ö̶ğ̶r̶e̶n̶c̶i̶l̶e̶r̶i̶n̶ ̶c̶e̶v̶a̶p̶l̶a̶d̶ı̶ğ̶ı̶ ̶T̶ü̶r̶k̶ç̶e̶ ̶T̶e̶s̶t̶i̶ ̶s̶o̶r̶u̶l̶a̶r̶ı̶;̶ ̶ö̶ğ̶r̶e̶n̶c̶i̶l̶e̶r̶i̶n̶ ̶y̶e̶t̶e̶r̶l̶i̶ ̶T̶ü̶r̶k̶ç̶e̶ ̶b̶i̶l̶g̶i̶s̶i̶n̶e̶ ̶s̶a̶h̶i̶p̶ ̶o̶l̶u̶p̶ ̶o̶l̶m̶a̶d̶ı̶ğ̶ı̶n̶ı̶ ̶ö̶l̶ç̶e̶r̶.̶ ̶B̶u̶ ̶s̶ı̶n̶a̶v̶d̶a̶n̶ ̶b̶e̶l̶i̶r̶l̶e̶n̶e̶n̶ ̶p̶u̶a̶n̶ı̶ ̶a̶l̶a̶m̶a̶y̶a̶n̶ ̶ö̶ğ̶r̶e̶n̶c̶i̶l̶e̶r̶ ̶b̶ö̶l̶ü̶m̶ ̶d̶e̶r̶s̶l̶e̶r̶i̶n̶e̶ ̶g̶e̶ç̶m̶e̶d̶e̶n̶ ̶ö̶n̶c̶e̶ ̶b̶i̶r̶ ̶y̶ı̶l̶ ̶s̶ü̶r̶e̶y̶l̶e̶ ̶T̶ü̶r̶k̶ç̶e̶ ̶h̶a̶z̶ı̶r̶l̶ı̶k̶ ̶p̶r̶o̶g̶r̶a̶m̶ı̶n̶a̶ ̶k̶a̶t̶ı̶l̶ı̶r̶l̶a̶r̶.̶ ̶E̶r̶t̶e̶s̶i̶ ̶y̶ı̶l̶ ̶t̶e̶k̶r̶a̶r̶ ̶g̶i̶r̶e̶c̶e̶k̶l̶e̶r̶i̶ ̶s̶ı̶n̶a̶v̶l̶a̶r̶d̶a̶ ̶b̶a̶ş̶a̶r̶ı̶l̶ı̶ ̶o̶l̶u̶r̶l̶a̶r̶s̶a̶ ̶b̶ö̶l̶ü̶m̶l̶e̶r̶i̶n̶e̶ ̶g̶e̶ç̶i̶ş̶ ̶h̶a̶k̶k̶ı̶ ̶k̶a̶z̶a̶n̶ı̶r̶l̶a̶r̶.̶

 

Yabancı Öğrenci Sınavı

 

YÖS Sınavı Başvuru Koşulları nelerdir?

Başvuracak adayların lise veya dengi okullardan mezun olması ya da mezuniyetine bir yıl kalmış olması gerekir.

Yurt dışından kabul edilecek öğrenciler tamamen üniversitelerin kendi bünyelerinde belirledikleri kriterlerle değerlendirilirler. 2021 yılı YÖS Sınavı  ile ilgili tüm başvuru koşullarını Türkiye’de eğitim almayı düşündüğünüz üniversitenin resmi internet sitesinden öğrenebilirsiniz.

Kaynak: https://www.osym.gov.tr/

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu