Milli Eğitim Temel Kanunu ile Türkiye’deki özel ve resmi tüm okullar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanmış ve kurumlar arasında bir bütünlük sağlanmıştır. Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı çalışacak yabancı uyruklu öğretmenler; 4817 sayılı ‘’Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun Hükümleri’’ doğrultusunda mesleğe başlama süreçlerini gerçekleştirirler. Bu kanun hükmüne göre;

Yabancı uyruklu öğretmen çalıştırmak

Yabancı uyruklu öğretmenler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen çalışma izni olmadan hiçbir eğitim kurumunda çalışamaz.

Yabancı uyruklu öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak sözleşmeli çalışması hakkındaki esaslar 02.11.1985 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Bakanlar Kurulunun aldığı bu karara göre;

Yabancı dilde eğitim veren okullarda görevlendirilecek yabancı uyruklu öğretmenlerin sayısı 400 ile sınırlandırılmış olup sözleşme süreleri ilk olarak 2 yıllık süreyi kapsamaktadır. İki yılın sonunda ise sözleşme süreleri 1 yıllık zaman dilimlerinde uzatılır ve en fazla 5 yıllık dönemi kapsar.

Yabancı Uyruklu Öğretmenlerin Maaşları Nasıl Belirleniyor?

Yabancı uyruklu öğretmen ücretlerine tavan sınırlandırılması getirilmiştir ve 20 yıllık kıdemi bulunan, en üst derecedeki kademeden aylık alan bir öğretmenin aylık maaşının brüt toplamının dört katını geçmemesi esas alınmıştır.

Yabancı uyruklu öğretmenlerin nitelikleri ve seçimlerine dair yönetmelik ise 07.02.1986 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Bu yönetmeliğe göre;

  • Yabancı uyruklu öğretmenlerin 45 yaşını aşmamış olması,
  • En az 4 yıllık yükseköğretim mezunu olması,
  • Alanında en az 2 yıllık tecrübesi bulunması gibi şartlar aranmaktadır.

Aynı yönetmeliğin 38. Maddesinde “Uluslararası seviyede sanat ve spor alanında başarıları bulunan yabancı uyruklu öğretmenlerde ise öğrenim şartı aranmaz” ibaresi bulunmaktadır.

Yabancı Uyruklu Öğretmenlerin Türkiye’de Çalışma Kriterleri

Yabancı uyruklu öğretmenlerin Türkiye’de çalışabilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen değerlendirme kriterleri bulunuyor. Bu kriterlere göre;

  • Yabancı uyruklu öğretmen çalıştırmak isteyen eğitim kurumunda en az 5 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının istihdam ettirilmesi zorunludur.
  • Aynı eğitim kurumunda birden fazla yabancı uyruklu öğretmen çalıştırılması halinde her yabancı uyruklu çalışan öğretmen için ayrı ayrı beş (5) T.C vatandaşının istihdam ettirilmesi gerekiyor.
  • Yabancı öğretmen çalıştırma kriterlerine göre işletmenin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL olması veya brüt satışının en az 800.000 TL olması gerekiyor.
  • Yabancı uyruklu öğretmene ödenecek ücretin ise asgari ücretin en az 3 katı olması gerekir.

Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Azınlık Okullarında Çalışması Hakkında Yönetmelik

Türkiye’de büyükelçilik ve konsolosluklar bünyesinde faaliyetlerini gösteren okullarda yabancı uyruklu öğretmen çalıştırılması ise; ‘’Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun uygulanması yönetmeliğinin 54. Maddesinde belirtilmiştir. Bu kanun maddesine göre;

Yabancı uyruklu öğretmenler, başvurularını Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yaparlar. Bu başvuru sonrasında İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen çalışma amaçlı ikamet tezkeresi ile öğretmenlik mesleğini icra edebilirler. Bu şekildeki başvurularda ayrıca bir çalışma izin belgesine gerek kalmaz.

Yabancı uyruklu öğretmenlerin bir diğer çalışma alanı ise azınlık okulları oluyor. Farklı dil ve dinlere sahip Türk vatandaşlarının eğitim gördüğü azınlık okullarında yabancı öğretmenlerin çalıştırılması tamamen karşılıklılık ilkesine ve kültür anlaşmalarına bağlı olarak şekillenmektedir.

Sonuç olarak yabancı uyruklu öğretmenlerin Türkiye’de kendi branşlarında öğretmenlik yapabilmesi için öncelikle;

  • İkamet tezkeresi
  • Milli Eğitim Bakanlığından ön izin belgesi
  • Çalışma Bakanlığından çalışma izni alması gerekir.

Yabancı uyruklu öğretmenlerin çalışma izni alması için geçerli olan esas ve usuller diğer yabancı uyruklu çalışanlar için gerekli olan düzenlemeleri kapsamaktadır. Müracaatta gerekli görülen ön izin belgesi dışında bakanlık tarafından belirlenen bazı özel kriterler de dikkate alınmakta ve bu özel kriterler tamamen kişiye özgü şekilde saptanmaktadır.

Yabancı uyruklu öğretmenlerin Türkiye’de çalışmak için yaptığı başvuruların iptal edilmesi durumunda 1 yıl beklenmesi ve bir yıl sonra yeniden müracaat edilmesi gerekmektedir.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

15 Comments

  1. Avatar
    Ali 25 Ocak 2024 at 03:26 - Reply

    Merhaba ben mülteciyim burda mezun oldum sınıf öğretmenliği mezunuyum ücretli öğretmenlikte çalışmak istiyorum bunun için ne yapmam gerekiyor

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 1 Şubat 2024 at 16:20 - Reply

      Merhaba, özel eğitim kurumlularunın açtığı öğretmen alım ilanlarına başvuru yapabilirsiniz.

  2. Avatar
    Thizunfix 16 Kasım 2023 at 00:00 - Reply

    Selamlar, peki, çalışma izni aldıklan sonra eğer yabancı öğretmen kurumla çalışmak istemediği halinde işler nasıl yürüyor bilgilendirirseniz sevinirim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 6 Aralık 2023 at 18:05 - Reply

      Merhaba, yazılı olarak istifa edip çalıştığınız kuruma cve çalışma bakanlığına göndermeniz yeterlidir.

  3. Avatar
    Saharnaz 8 Ağustos 2023 at 12:47 - Reply

    Merhaba ,
    Yabanci uyruklu biriyim. Ingilizce yüksek lisansim var ve TEFL sertifikam var. Bir ozel üniversiteye başvur yaptim hazirlik ingilizce öğretmeni için. Fakat soylendi ki TESOL aertifika şart. Bu k9nu hakkinda bilgi verirseniz sevinirim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Ağustos 2023 at 23:27 - Reply

      Merhaba, evet şart.

  4. Avatar
    Cristina 25 Mayıs 2023 at 10:43 - Reply

    Merhaba,
    Okullar yabancı öğretmenleri yaz okulunda çalışmaya zorlayabilir mi

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Haziran 2023 at 15:18 - Reply

      Merhaba, iş sözleşmeniz 12 aylık yapıldığı için çalışma süreniz de yasal olarak 12 ay hesaplanmaktadır. Yaz dönemi çalışmayı kabul etmezseniz istifa etmelisiniz veya iş vereniniz sizi tazminatsız işten çıkartabilir.

  5. Avatar
    Şeyma Şener 29 Kasım 2022 at 19:10 - Reply

    Merhaba,
    Van yüzüncü yıl üniversitesi Sınıf öğretmenliği programı 2020 mezunuyum. Alman vatandaşıyım ve mavi kartım var. Şu an Bolu Abant İzzet Baysal üniversitesinde yüksek lisans programındayım ve aynı zamanda bir devlet okulunda Sınıf öğretmeni olarak ücretli öğretmenlik yapıyorum. Değerli yetkililer, ben de meslektaşlarım gibi devlet okulunda kalıcı olarak öğretmenlik yapmak istiyorum. Türkiye’de okudum ve mezun oldum ve İstihdamımın devlet tarafından sağlanmasını istiyorum. Yerime başka birisi gelecek korkusuyla çalışmak istemiyorum ve ben de kendi sınıfım olsun istiyorum, 4 sene boyunca bir sınıfım olsun, öğrencilerim olsun, düzenim olsun. Lütfen yetkili kişilerden bulunduğum bu duruma bir çare bulmalarını istiyorum.
    İletişim: 05355006965

  6. Avatar
    Reign 12 Mart 2021 at 12:45 - Reply

    Merhaba ben Azerbaycanliyim ve Turkiyede isletme bolumunde okuyorum bitirdikten sonra turkiyede calismayi dusunuyorum fakat nerde calisabilecegime dair bir fikrim yok ne yapmam gerekiyor?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Mart 2021 at 13:54 - Reply

      Merhaba, iş bulmanız gerekmektedir. Yabancılar iş bulmadan çalışma izni alamazlar, iş bulmak için Türkiye’de kariyer sitelerini kullanabilirsiniz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  7. Avatar
    leyla 9 Ocak 2021 at 18:48 - Reply

    selam ben Azeriyim burda öyretmen çalışmak isdiyorum hangi evraklar lazım fiploma falan lazımı bana yök idaresine ankaraya git söylediler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 18 Ocak 2021 at 00:39 - Reply

      Merhaba, evet yabacılar Türkiye’de öğretmen olarak çalışma isterlerse diplomalarının YÖK tarafından tanınmış olması gerekmektedir. Bunun için diplomanızın YÖK denkliğini yaptırmanız gerekmektedir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  8. Avatar
    Cafer Özcan 2 Aralık 2020 at 18:04 - Reply

    Selam ben yeni evliyim eşim Malezya’da milli eğitim de 6 yıllık sınıf öğretmeni ve Türkiye’de milli eğitim bakanlığına bağlı öğretmenlik yapması için ne yapmamız gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

  9. Avatar
    Elena Vardan 30 Kasım 2018 at 00:07 - Reply

    5376xx belge numaralı 997542266xx yabancı kimlik numaralı 14/03/1976 doğum tarihli moldovya nüfusuna kayıtlı resmi olarak 5 yıldır turkiye istanbul da ikamet eden ve yaşlı bakım hizmetlerinde çalışan kisiyim Çomrat üniversitesi anaokulu öğretmenliği (5 yillik) lisans mezunuyum.Turkiyede ana okulu öğretmenliği yapmak istiyorum.Bunun için yapmam gerken başvuru işlemlerinin tarafıma bildirilmesi için gerekenin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
    Elena vardan
    Gsm; +90 530 748 xxxx

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.