Türkiye'de Yatırım

Yabancılar İçin Türkiye’de Ev Sahibi Olmanın Avantajları

Türkiye 400.000 dolarlık gayrimenkul alan yabancılara vatandaşlık vermektedir. Ev alana vatandaşlık programına göre yabancılar Türkiye’de istediği yerden gayrimenkul alma şansına sahiptirler ve 4-6 ay içinde Türkiye vatandaşı olmaktadırlar.  Türkiye gibi emlak ve inşaat sektörünün çok canlı olduğu bir ülkede konut sahibi olmak ise çok iyi bir yatırım yöntemidir.

 

250 Bin Dolara Türk Vatandaşlığı

 

Türkiye’de ev alan yabancılara vatandaşlık kapısı açık

Ev alana vatandaşlık Türkiye’de en az 400 bin dolarlık taşınmaz satın alacak yabancılar içindir. Yabancının kendisi ve ailesi Türk vatandaşlığı hakkına sahip olacak hem de altı ay içinde. Diğer bir deyişle Türkiye’de konut satın alarak hem karlı bir yatırım hem de Türk vatandaşı olacaksınız. Hizmetlerimize göz atın, Türk vatandaşlığı danışmanlık

Ayrıca, Türkiye’de 75 bin dolar  ve üzerinde konut alırsanız ilk başvuruda kendinize ve ailenize 3 yıllık oturma izni alabilirsiniz, aldığınız ev üzerinden Türkiye’de kesintisiz 5 yıl ikamet etmeniz durumunda ise Türk vatandaşlığına başvuru hakkınız vardır.

 

Türkiye’de mülk alırken bizden danışmanlık hizmeti alırsanız asla değerinin üzerinde bir ev almanıza izin vermeyiz, vergiler, emlakçı komisyonları, belediye borçları gibi ekstra masrafa sebep olacak durumları en aza indirgeriz. Oturma izniÇalışma izniTürk vatandaşlığı gibi ihtiyaç duyabileceğiniz başvurularınızı eksiksiz yaparız, gayrimenkullerinizin vergi takiplerini, talep olması halinde kiralama işlemlerini de yapabiliriz, bizi 444 7 284 nolu telefondan arayabilirsiniz.

 

Türkiye’de ev alan yabancılara oturma izni almak çok kolaydır.

Türkiye’den konut almış yabancılar belirli periyotlarla uzatılması şartıyla oturma izni alabilirler, aynı şekilde aileleri içinde oturma izni alma hakları vardır, bu oturma izni ile yabancıların çocukları Türkiye’de eğitim görebilirler. Oturma izni olan yabancıların iş bulmaları daha kolaydır, firmalar içinde çalışma izni almak kolaydır.

Yabancılar Türkiye’de Mülk Satın Almak İçin Ne Yapmalıdır?

Yabancı uyruklu kişiler, kanunda belirtilen sınırlamalara uymaları kaydıyla Türkiye’de konut, iş yeri, arsa, tarla gibi taşınmazları satın alabilir. Eğer yabancı uyruklu kişi tarla ya da arsa alacaksa bu arazi üzerinde nasıl bir yapı inşa edeceğini 2 yıl içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirmek zorundadır.

Yabancıların Mülk Satın Almasındaki Sınırlamalar Nelerdir?

İlgili kanuna göre yabancıların mülk satın almasında aşağıda belirtilen sınırlamalar geçerlidir:

  • Türkiye genelinde yabancı uyruklu bir kişi, en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabilir.
  • Yabancı uyruklu bir kişi askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde mülk satın alamaz. Kiralamak ise ancak özel izinle mümkün olur.
  • Yabancı uyruklu gerçek kişiler, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün %10’una kadar taşınmaz satın alabilir.
  • Satın alma amacına uygun kullanılmadığı yasal kurumlarca tespit edilen, yapı inşa etmek için satın alınmasına rağmen 2 yıl içinde yapı türü hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bilgi verilmeyen mülkler resmi kurumlar tarafından tasfiye edilebilir.
  • Kendi ülkesindeki yasalara uygun şekilde kurulan tüzel kişiliğe sahip şirketler için yukarıda bahsedilen sınırlamalar geçerli değildir.

Mülk Satın Almak İçin Nasıl Bir Prosedür İzlenmelidir?

Devir işlemleri için tapu müdürlüklerine ön başvuru yapılmalıdır. Ön başvuru için sıra numarası almak gerekir. Bunun için 181 numaralı telefon aranabilir, https://randevu.tkgm.gov.tr/ adresinden başvuru yapılabilir.

Ön başvurudan sonra  mülkü satacak ve satın alacak kişilere devir işlemleri için bir gün belirlenir.

Belirlenen gün içinde şu belgelerin hazırlanması gerekir:

  • Taşınmazın tapu senedi belgesi
  • Satın alacak yabancı uyruklu kişinin pasaportu ve fotokopisi (Türkçe tercümesi gerekebilir.)
  • Mülkün bulunduğu belediyeden alınacak “Emlak Rayiç Değeri Belgesi”
  • Konut ve iş yeri vs. gibi binalar için zorunlu deprem sigortası poliçesi
  • Satan kişinin 1 adet, satın alan kişinin 2 adet vesikalık fotoğrafı
  • Satın alan yabancı Türkçe bilmiyorsa yeminli tercüman
  • Eğer devir işlemleri yurtdışında düzenlenen vekaletname ile yapılıyorsa vekaletnamenin aslı veya onaylı örneği (Türkçeye tercümesi olmak zorundadır.

Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Konular

Taşınmaz mülkün üzerinde ipotek, haciz gibi kısıtlamalar olup olmadığını mutlaka öğrenmelisiniz. Bunun için tapu müdürlüğünden gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

Türkiye’den mülk satın almak için ikamet izni gerekmez.

İlgili Makaleler

351 Yorum

  1. 5 yıl yaşamış ve konut alacak yabancı, vatandaşlık başvurusunda konut fiyatı önemli mi? Önemli ise fiyatı ne kadar olmalı?
    Bir de konut alacak kişi o Konutta oturma zorunluluğu var mı yoksa istediği şehirde yaşayabilir? Teşekkürler saygılar

  2. Merhaba,
    Bir yabancı uyruklu olarak Ankara’dan bir daire satın alarak, bu gayrimenkul üzerinden oturum almak istiyorum. İş bulup düzenimi kurduktan sonra, 3 çocuğumu yanıma almak istiyorum (birisi Ankara’da üniversite öğrencisi (şuan oturum izni mevcut) ve 2si 18 yaştan küçük). Ben sorum şu: çocuklarıma satın alacağım ev üzerinden mi ikamet almak zorundayım veya diyelim, bu ev bize küçük geldi ve daha geniş eve kiraya çıkarsak, ikameti nasıl alabiliriz? Teşekkür ederim.

    1. Merhaba, Türkiye’den ev almış yabancılar belirli periyotlarda uzatmak şartı ile istedikleri süre kadar Türkiye’de yasal olarak yaşayabilirler, herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

  3. 250.000 usd taşınmaz aldıktan sonra Vatandaşlık başvurular için oturma izni alınması şart mi ? Vatandaşlık çıkmasını Türkiye dışında bekleyebilir miyim oturma izni almadan?

  4. Merhaba 250,000$ dolarlık gayrimenkul alma şartı Suriye vatandaşlarının Türk vatandaşı olması için de geçerli midir? Yoksa onlara yönelik farklı istisnai haller mi söz konusudur?

    1. Merhaba, Suriye vatandaşları kendi adlarına tapu alamadıkları için 250 bin dolar gayrimenkul yatırımı yoluyla vatandaşlık alamazlar, fakat 500 bin dolar nakit parayı bankaya yatırarak vatandaşlık almaları mümkündür.

  5. Merhaba. taşınmazı satın aldıktan sonra taşınmaza bağlı ikamet izni almak için yabancının kendi ülkesindeki türk konsolosluğuna başvuru yapılacakmi? teşekkürler.

  6. Merhaba.
    Ben Türkiyede ikamet izni ile 1-2 sene kalsam ve ev ya da arsa almak istesem alabilirmiyim,
    Ev ya da arsa almak için Turkiyedeki bankalardan kredi çekebilirmiyim!
    Teşekkürler!

    1. Merhaba, Türkiye’de ev araba almak yabancılar için kolay bir süreçtir, fakat kredi çekmek için bankaların kredi şartlarına uygun olmanız gerektiği için ilk bir kaç senede kredi almanız pek mümkün değildir.

  7. Merhabalar
    250bin dolların banka üzerinden Türkiye ye girişi yapılmalımıdır?yani bu sureçte ödenen paranın kaynağı ile ilgili her hangi bir sorgulama oluyormu acaba?

    1. Merhaba, Türkiye’den gayrimenkul alırsanız, şu an ki kanunlara göre belirli periyotlar da uzatmak şartı ile istediğiniz sürece oturma izni alabilirsiniz. Gelirinizin olması durumunda ailenize de oturma izni alabilirsiniz.

  8. benim türkiye de 5 sene kesintisiz ikametim mevcut ne kadarlık bir ev alırsam vatandaşlık başvurusu hakkı kazanırım?

    1. Merhaba, aldığınız evin üzerinden 5 yıl ikamet ederseniz vatandaşlık başvuru hakkınız doğmaktadır, evin bedeli yaşadığınız ile göre değişir, İstanbul da yaşıyor iseniz en 650 bin TL lik evin üzerinden alınmış ikamet izni gereklidir.

  9. Selam bir sorum olcaktı ben vatandaşlık almak istiyorum şuan en basit yol 250 bin dolara konut alma yöntemi gibi geliyor ama diğer sayfadaki yorumunuzda gördüğüm kadarıyla türkıyede tek bir tane ev alıp üzerinden beş sene oturma izni aldıktan sonra beş senenin sonunda vatandaşlığa başvuru hakkımızın olduğunu söylediniz öyle bi durum varsa 250 bin doların hepsine konut almak ne kadar mantıklı ve söylediğim iki yöntem arasında ki farklar nelerdir diğerinde beş sene sonra almak dışında öyle bi durum varsa 250 bin dolara konut almak pekte cazip değil sanki ne dersiniz teşekkürler şimdiden

    1. Merhaba, 250 bin dolara ev aldığınız zaman siz eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuklarınız 3-4 ay içinde Türk vatandaşı olursanız, diğer türlü 5 yıl bekledikten sonra başvuru yapabilirsiniz, başvurulardan 3 yıl gibi bir süre zarfında sonuçlandığı için ortalama 8 sene beklemeniz gerekmektedir ve kesin olumlu sonuçlanacak diye bir durum yoktur.

    1. Merhaba, yatırım yoluyla vatandaşlık için alt sınır 250 bin dolardır, 40 bin dolarlık gayrimenkul ile vatandaşlık alamazsınız.

  10. Merhaba bir yabanci 250000 dolarlik bır mülkün parasını 4 bolumde odemişse bunu hangi zamanın dolar fiyatila hesaplarlar parayı Türk lirası olarak odemiş

    1. Merhaba, sorularınız danışmanlık hizmetlerimiz kapsamına girdiği için maalesef cevap veremiyoruz.

  11. merhaba bir yabancı evi almış olduğu arsaya kendisi yaptırması halinde türk vatandaşlığı alma hakkından nasıl yararlanabilir?

    1. Merhaba, sorularınız danışmanlık hizmetlerimiz kapsamına girdiği için maalesef cevap veremiyoruz.

  12. 250 bin dolar tutarında gayrimenkul satın alındığı zaman ne kadar zamanda vatandaşlık hakkı verilir ve ödenecek meblağ banka kanalı ile yatırılmasımı gerekiyor?

    1. Merhaba, vatandaşlık başvuruları 45-60 içinde sonuçlanmaktadır, ödemeniz alıcının hesabından satıcının hesabına banka havalesi yapılması mecburidir. Şirketimiz sorun yaşayan yabancılar için çözüm önerileri sunmaktadır.

  13. 650bin TL üzeri konut satın alan bir yabancı satış vaadi sözleşmesiyle 3 yıllık oturma izni başvurusu yapabilir mi?

  14. Merhaba,

    Geçmiş yıllarda (2014-2018) yılları arasında türkiye’den konut almış yabancıların bu haktan yararlanabilme hakkı var mıdır? Tespit ile birlikte rayiç bedeli 250bin $’ın üstünde çıkması durumunda bu haktan yararlanılabilir mi?

    1. Merhaba, istisnai vatandaşlık kazanmak isteyen yabancıların gayrimenkulleri kanun çıktıktan sonra yani 19.09.2018 den sonra alınmış olması gerekmektedir.

  15. İyi günler. 4-5 tane dairem var bu dairelerin her birisi 350.000TL değerinde. Biliyorsunuz ki belediye rayiç değerleri gerçek değerleri hiç bir zaman yansıtmamakta ve çok daha altında kalmaktadır. 250.000 USD’lik bir mülk satışı (Yaklaşık 1.300.000TL) için bu evlerimden 4 tanesini satmam durumunda tapu satışında bunların her birisini 350.000 TL göstermem yeterlimidir. 4×350.000 = 1.400.000 TL tutmaktadır. Bu sayede 4 mülk satışı ile vatandaşlık hakkı elde edilebilir mi.
    Saygılarımla.
    Murat BAYRAK

  16. Merhaba,

    Sizden bir konuda yardım almak istiyorum. İnternet sitelerinde yaptığım araştırmalar sonucu bir konu hakkında ikilemde kalmış bulunmaktayım. 250,000 Dolarlık gayrimenkul satın alım sürecinde tüm şartları sağlayan bir yabancının doğrudan Türk vatandaşlığı almaya hak kazandığı süreçte 18 yaşının altındaki çocuklarının da vatandaşlık kazanabileceği yönetmelikte açıkça belirtilmiştir. Fakat eşin vatandaşlık kazanma durumuyla alakalı “Türk vatandaşlığının sonradan kazanılması, eşin vatandaşlığına tesir etmez.” ibaresi Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’in 37. Maddesinin 1.bendinde belirtilmektedir. Fakat bu konuda danışmanlık veren şirketlere sorduğumda eş dahil tüm ailenin kazanabildiğini söylemekteler. Bu konuda sizin yorumunuza güveniyorum. Alabilir mi alamaz mı noktasında desteğinizi rica ediyorum. Eğer alabilirse süreç ile alakalı sizden profesyonel danışmanlık desteği almak istiyorum. Bana en kısa sürede dönüş yaparsanız sevinirim.

    Saygılarımla,

    1. Merhaba, yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanımı, yabancının kendisi, eşi ve 18 yaşından küçük çocuklarını kapsamaktadır. Şirketimiz yaklaşık 100 aileyi bu şekilde Türkiye vatandaşı yapmıştır, bu cevabımız yasal tavsiye değildir, bazı durumlarda kanun koyucular veya istihbarat birimleri farklı kararlar verebilirler.

    1. Merhaba, ATA Kurumsal Danışmanlık müşterileri ve aileleri 45-50 gün içinde Türkiye vatandaşlığını kazanmaktadırlar.

  17. Merhaba 7 Aralık’taki düzenlemeden sonra taşınmaz satış vaadi sözleşmesi de kabul edilmiş, bu sözleşmede parayı peşin olarak yatırmamız gerekiyor mu

    1. Merhaba, evet her halükarda ve şartta 250 bin dolarlık kısmın peşin olarak alıcının hesabından satıcının hesabına banka transferi yapılması gerekmektedir.

  18. Sayin yetkili yabancilara satis degil bagis yapilabiyormu .Almanyada yasiyan kizima bagis yapmak istiyorum satis yerine bagis yapabilirmiyim tesekkurler

    1. Merhaba, vatandaşlık amacıyla alınmayan gayrimenkuller tapu harçlarının ödenmesi şartı ile bir başka kişiye ücretli veya ücretsiz devredilebilir fakat bağış adı altında bir satış bulunmamaktadır.

  19. 14/10/2018 tarihinde 265.000$ bir daire aldım. fakat daire daha önce bir başka yabancı uyrukluya satılmış parasını ödeyemediğinden 1 ay kadar sonra bana satıldı. Satışta Türk emlakçılar olduğu için bende araştırmadım. Vatandaşlık başvurusunda bir başka yabancı uyrukludan aldım diyerek kabul etmiyorlar başvurumu. Ne yapmam gerek veya vatandaşlık alabilirmiyim

    1. Merhaba, evet vatandaşlık almak amacıyla alınan gayrimenkullerde yabancıdan yabancıya satışlar maalesef kabul edilmemektedir, önerimiz mevcut gayrimenkulünüzü satıp başka bir gayrimenkul almanız olacaktır, satışa aracı olan emlakçıları mahkemeye verip zararınızın tanzimini isteyebilirsiniz.

  20. ev alip oturma izni alamak icin ve bes sene sonra vatandaslik basvurusu yapmak icin ev fiyati en az ne kadar olmali

  21. Merhabalar, yabancı uyruklu kişi herhangi bir fiyata konut aldığı zaman yine oturma izni alabiliyor mu? Konut sahibi olduğu zaman oturma izni verilmeme durumu olabilir mi?

    1. Merhaba, konut sahibi olan yabancıların oturma izni almamaları durumu çok nadir görülür. %1 ihtimali vardır.

  22. Merhaba Türk vatandaşlığı için alınan gayrimenkulun ödemesi yurt dışından olur mu yoksa türkiyede bir hesap açıp onun üzerinden mi ödeme yapacak yardımcı olursanız sevinirim

    1. Merhaba, gayrimenkul ödemeleri alıcının hesabından satıcının hesabına banka havalesi ile yapılması gerekmektedir, yurt içi veya yurt dışı havalesi gibi ayrım bulunmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu