Türkiye'de Yaşam

Yabancılar Türkiye’de Elektrik Su Doğalgaz Internet Aboneliklerini Nasıl Yapabilir?

Yerleşik olarak Türkiye’de yaşayan yabancılar da tıpkı Türk vatandaşları gibi Türkiye’de kiraladıkları veya satın aldıkları gayrimenkullerde elektrik, su, internet ve doğalgaz aboneliklerini yaptırmalarını gerekmektedir. Türkiye’de uygulanmakta olan kanunlara göre, mesken ve iş yerlerinde kullanılan elektrik, su ve doğalgaza ait aboneliklerin evi yasal olarak kullanan kişilere ait olması gerekmektedir.

Türkiye’de son yıllarda İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa gibi kentlerde yoğun bir yabancı nüfus yaşamaya başladı. Bu nedenle de başta bu şehirler olmak üzere tüm Türkiye genelinde yabancılara kiralanan ve satılan konut sayısında da ciddi artış görüldü. Buna ek olarak, 2018 yılı itibariyle yatırımla Türk vatandaşlıkta alt sınırın 250 bin dolara çekilmesiyle de beraber yabancı yatırımcılar gayrimenkul yatırımı için Türkiye’yi tercih etmeye başlamışlardır. Genel olarak mülk sahipleri, abonelikleri kendi üstlerine alsa da son dönemde bu konuda çok fazla problem yaşanmasıyla beraber bu aboneliklerin yabancıların üzerine alınması için başvuruların artmaya başladığını söyleyebiliriz. Kural olarak, Türkiye’de geçerli bir oturma izni bulunan yabancılar konut veya işyeri kiraladıklarında veya satın aldıklarında elektrik, su, internet ve doğalgaza ait abonelikleri üzerlerine almalıdırlar. Bu yazımızda kısaca elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri için prosedürlerden bahsedeceğiz.

Yabancılar Türkiye’de Nasıl Elektrik Abonesi Olabilir?

Yabancıların Türkiye’de elektrik aboneliği için ikamet ettikleri bölgeye hizmet sağlayan elektrik dağıtım şirketlerine başvurmaları gerekmektedir.  Eğer İstanbul’da ikamet ediyorsanız, Bedaş, Enerjisa, CK Boğaziçi Elektrik gibi farklı şirketlerden bölgenize dağıtım sağlayan firmaya abonelik için başvuru yapılması gerekiyor. Farklı şehirler için de farklı dağıtım şirketlerinden abonelik işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Internet üzerinden veya şubeler üzerinden yeni abonelik başvurusu kolayca yapılabilir. Yabancıların Türkiye’de yeni bir elektrik aboneliği açtırması için aşağıdaki belgeleri eksiksiz bir şekilde temin etmesi gereklidir:

  • Yabancı kimlik kartı (Yabancı kimlik no içermelidir)
  • Kullanım yerinde enerji kesik değilse mülkiyet belirten bir belge (tapu, kira sözleşmesi vb.)
  • Varsa kullanım yerine ait abone veya tesisat numarası (eski bir fatura)

Kiracılar için,

  • Mülk sahibinin adı ve soyadı
  • Mülk sahibi tüzel kişiyse (şirket) vergi numarası, ad, soyad ve ünvan bilgileri
  • Zorunlu deprem sigortası (DASK) poliçesi
  • Varsa banka hesabınıza ait IBAN

Günümüzde İstanbul’da elektrik aboneliklerinin büyük bir kısmı internet başvurusu ile sağlanmaktadır. Örnek verirsek, Boğaziçi Elektrik Dağıtım firmasından abonelik için https://websube.ckbogazici.com.tr/ linkini ziyaret ederek aşağıdaki ekranda “Kayıt Ol” butonuna tıklayarak öncelikle yeni bir hesap oluşturabilirsiniz.

 

Abonelik 1

 

Açılan ekranda kişisel bilgilerinizi doldurarak sisteme kayıt olabilirsiniz. Eğer T.C. kimlik numaranız bulunmuyorsa, yabancı kimlik numarası ile sisteme kayıt olabilirsiniz.

 

Abonelik 2

 

Üyelik işlemini hallettikten sonra aşağıdaki ekrandan sisteme girebilir, adres bilgilerinizle birlikte abonelik başvurunuzu sistem üzerinden tamamlayabilirsiniz.

 

Yabancı Abonelik 3

 

Yabancılar Türkiye’de Nasıl Doğalgaz Abonesi Olabilir?

Tıpkı elektrik aboneliğinde olduğu gibi yabancıların doğalgaz aboneliklerini de kendi üstlerine almaları Türkiye’de yasal bir zorunluluktur. Doğalgaz aboneliklerinde Türkiye’de aktif olarak iki farklı sistem uygulanmaktadır. Bunlar fatura ve ön ödemeli sistemdir. Faturalı sistemde klasik olarak önce tüketim yapılarak aylık olarak bu tüketiminiz faturalandırılmaktadır. Ön ödemeli sistemde ise abonelere sağlanan bir kart aracılığıyla önce bakiye yüklemesi yapılır, daha sonra bu bakiye doğalgaz sayacına yüklenmektedir. İstanbul’da İGDAŞ, Ankara’da Başkent Gaz ve İzmir’de İzmirgaz temel olarak konutlara doğalgaz dağıtımı sağlayan firmalardır.

Online olarak dağıtıcı firmaların web siteleri üzerinden şu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz: Doğal gaz Bağlantı Sözleşmesi, Abonelik (Kullanım) Sözleşmesi, Sözleşme Fesih Başvurusu, Proje Onay Durumu Görüntüleme, Gaz Açma Randevusu Sorgulama, Yeni Randevu Alma veya Randevu Tarihi Değiştirme, Faturalarınız ile ilgili; Fatura Bilgisi Sorgulama, Fatura Hesaplama, Fatura Tahakkuku, Fatura Ödeme, Sabit Ödeme Sözleşmesi, Fatura İtirazı ve Sayaç Kontrol Talebi işlemlerini yapabilirsiniz.

Aşağıdaki bağlantıları kullanarak internet üzerinden yeni bir doğalgaz aboneliği için başvuru yapabilirsiniz;

Doğalgaz başvurusu için gerekli belgeler şu şekildedir :

  • Sözleşme yapılacak yerin tüketim noktası numarası,
  • Mal sahibi ise tapu, kiracı ise kira kontratı fotokopisi,
  • Sözleşme yapacak kişinin TC Kimlik Numaralı resmi kimlik beyanı, yabancılar için yabancı kimlik numarası
  • Sözleşmenin üçüncü şahıslar tarafından yapılması durumunda noter onaylı vekâletname fotokopisi gerekmekte olup, vekâletnamede doğal gaz işlemleri ifadesi bulunmalıdır.

Yabancılar Türkiye’de Nasıl Su Aboneliği Açtırabilir?

Öncelikle bilinmesi gerekiyor ki, su abonelikleri İstanbul’da İSKİ, Ankara’da ASKİ tarafından sağlanmaktadır. İstanbul ve Ankara şehirlerinde su aboneliği için hem internet ortamında hem de şubelere müracaat ederek başvuru yapabilirsiniz. Aşağıdaki belgeler ile su aboneliğinizi açtırabilirsiniz;

  • T.C. Kimlik Belgesi (Yabancılar için yabancı kimlik numarası)
  • Tapu veya kira kontratı (NVİ adres kaydı sözleşme yapılacak mülkte ise bu belgelere gerek bulunmamaktadır.)
  • 144 TL Teminat Bedeli
  • Güncel su ve kanal iştirak bedelleri

Aşağıdaki adımları takip ederek İSKİ üzerinden yeni bir online hesap açabilir ve su aboneliği başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Öncelikle https://esube.iski.gov.tr/giris.aspx?eno=20 adresinden İSKİ’ye ait e-şubeyi ziyaret etmelisiniz.

Üye kayıt linkine tıklayın.

 

Yabancı Abonelik 4

 

Eğer konutunuz için şahsi olarak abonelik başvurusu yapıyorsanız “Bireysel Üyelik”, bir işyeri ünvanı ile başvuru yapıyorsanız lütfen “Kurumsal Üyelik” sekmesine tıklayınız.

Abonelik 5

 

Eğer ilk defa abone olacaksanız veya mevcut bir aboneliği üzerinize alacaksanız, sağ taraftaki “Sözleşme Numaram Yok” kısmından devam etmelisiniz.

Abonelik 6

 

Üyelik formuna  T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numaranızın yanı sıra, e-posta adresinizi, şifrenizi ekleyerek üyeliğinizi tamamlayabilirsiniz. Bu işlemden sonra tek yapmanız gereken yeni abonelik başvurusu için gereken bilgiler ile üyelik ekranından başvurunuzu tamamlamak olacak.

Yabancılar Türkiye’de Internet Aboneliği’ne Nasıl Başvurabilir?

2021 itibariyle Türkiye, yüksek standartlarda fiber internet sağlayan ve ülkenin neredeyse tamamına internet erişimi sağlayabilen sayılı ülkelerden biridir. Bu nedenle Türkiye’de farklı telefon operatörlerinin yanı sıra, uzun yıllardır çeşitli firmalar internet sağlayıcısı olarak hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra bazı internet paketlerinde TV aboneliği, karasal yayın vb. bir çok ek hizmet de sunulmaktadır. Başvuru yapmak için sadece yabancı kimlik numaranız, adresiniz, telefonunuz ve e-posta adresiniz yeterli olup, eğer ilk defa abonelik alacaksanız, bazı operatörlerin 2-4 ay ücretsiz tanışma kampanyalarından yararlanabilirsiniz.

Eğer bir ev interneti için abonelik başvurusu yapacaksanız, genel olarak kotalı paketler aylık 40-80 TL aralığında iken kotasız paketler 90-250 TL aralığında fiyatlandırılmaktadır. Yine de operatörlere göre fiyat farklılıkları gözlemleneceğinden dolayı, mutlaka yeni bir abonelik açtırırken en son fiyatları operatörünüzden öğrenmelisiniz. Ayrıca mutlaka abonelik işlemleri sırasında imzalayacağınız sözleşmeleri ve teminatları doğru ve eksiksiz şekilde okuduğunuzdan emin olmalısınız.

Türkiye’de yabancıların elektrik, su, doğalgaz ve internet aboneliği hakkında sorularınız varsa, bize yorumlar kısmından iletebilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Merhabalar ben uzarimdeki faturani birisini adına yazdirecekdim amo unun kimlik tarihinin sırası bitmiş uzarina alabilirmi

  2. Arkadaşım var Rus vatandaşı kira sözleşmesi yaptı noter onaylı il göç idaresine oturma izni başvurusu için üzerine faturada istiyor su ve internet üzerine alabilirmi pasaport ve kira sözleşmesi yeterli olurmu

  3. merhaba yapancılar potansiyel vergi kimlik numarası ile Elektrik su doğalgaz gibi abonelik işlemlerini gerçekleştirebilirler mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu