Türkiye'de Yaşam

Yabancıların Evlat Edinilmesi Hakkında Yasal Düzenlemeler & Bilinmesi Gerekenler

Türkiye son dönemde dünyanın en çok göç alan ülkelerinden biri konumunda. Üç kıt’a arasında köprü görevi gören coğrafyası, gelişmiş altyapısı ve eğitimli iş gücüyle Türkiye, bugün pek çok yabancı tarafından hem yatırım hem de çalışmak için tercih edilmektedir. Günümüzde artan yabancı nüfusunun da etkisiyle pek çok yabancı Türk vatandaşları tarafından evlat edinilmeye başlanmıştır. Evlat edinme uygulamasının bazı şartları sağlaması durumunda evlat edinilen yabancıların Türk vatandaşlığı sahibi olmaları da mümkün hale gelmiştir. Bu yazımızda yabancıların evlat edinilmesi hakkında bazı yasal bilgilerden ve uygulamalardan bahsedeceğiz.

Yabancı Uyruklu Eşin Çocuğunun Evlat Edinilmesi

Yürürlükteki Medeni Kanun’a göre sadece belirli şartlar sağlandığında evlat edinmek yasal olarak mümkündür. Evlat edinme yasal olarak, Türk eşin yabancı uyruklu eşin velayetinde bulunan çocuğu için yapacağı evlat edinme başvurusu ile başlamaktadır. Türk Medeni Kanunu’nun 306. maddesi uyarınca, çiftin en az iki yıllık bir evliliklerinin olması veya evlat edinme talebinde bulunan eşin otuz yaşını aşmış olması şartı sağlanmalıdır. Bu koşulların oluşmaması durumunda evlat edinme başvurusu geçersiz olarak kabul edilecektir. Ayrıca evlat edinecek kişinin evlat edinme ehliyetine sahip olması ve evlat edinilecek kişinin ise Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşaması için hukuki bir engel bulunmamalıdır.

Evlat Edinilen Kişilerin Türk Vatandaşlığı Kazanması

Türk vatandaşlarının bir yabancı uyruklu veya vatansız çocuğu evlat edinmesi durumunda evlat edinilen çocuğun bazı şartları taşıması halinde Türk Vatandaşlığına geçişi mümkün olmaktadır. İlk olarak, evlat edinilecek çocuğun henüz ergin olmaması yani 18 yaşını tamamlamamış olması gerekmektedir. Genel olarak bu şartları taşıyan kişilerin bu başvuru için aşağıdaki evrakları başvuru sırasında hazır bulundurmaları gereklidir:

  • Evlat edinen tarafından doldurulmuş başvuru formu
  • 2 adet fotoğraf (biometrik)
  • Evlat edinilene ait Pasaport veya yerine geçen belge ve noter onaylı tercümesi
  • Evlat edinenin nüfus kayıt örneği
  • Doğum belgesi ve noter onaylı tercümesi
  • Doğum tutanağı
  • Hizmet bedelinin ödendiğini gösteren dekont

Evlat edinilecek kişilerin başvuru tarihi itibariyle 18 yaşlarını doldurmuş olmaları halinde, yabancının Türkiye’de hukuka uygun olarak ikamet izni ile 5 sene boyunca kesintisiz kalması halinde, tüm şartları sağlamasıyla beraber yetkili makam kararı ile Türk Vatandaşlığını kazanılabilmektedir. Kural olarak evlat edinme başvuruları Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın il müdürlüklerinden alınmaktadır.

Evlatlık İlişkisinin Sona Ermesi

Türkiye’de evlatlık ilişkisinin kurulması ve akabinde elde edilebilecek Türk vatandaşlığı için belirli kuralları yazımızda aktardık. Ayrıca, evlatlık ilişkisi sonradan kopabilen yasal bir bağ olduğundan farklı yasal sonuçlar doğurabilmektedir. Miras hakkı vb. konuları da etkileyebileceğinden bu ilişkilerin yasal dayanaklarının kurallara uygun şekilde oluşturulması oldukça önemlidir. Yine kural olarak, evlatlık ilişkisi sona ermiş olsa bile, evlat edinilen yabancı Türk vatandaşlığı kazanmış ise, vatandaşlık hakkının korunmasında yasal engel bulunmamaktadır. Özet olarak, evlatlık ilişkisi bitse bile, evlat edinilen kişiler Türk vatandaşı olarak kalmaya devam edecektir.

Eğer yabancıların evlat edinilmesi ile alakalı sorularınız bulunuyorsa, bize yorumlar kısmından iletebilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

30 Yorum

  1. Merhaba ben Tacikistan vatandaşıyım annem öldü babam sağ ben Türkiye’de kalıyorum yaşlı bir kadın ve adama bakıyorum yaşım 30 bu karı koça 70 yaşındalar beni evlatlık almak istiyorlar bu mümkünmü

  2. Merhaba ben 17 yaşındayım yabancıyım annem burda turk vatandaşiyla evli 2 seneyi geçti kendi biyolojik babam öldü ve annemin turk eşi beni evlatlık almak istiyor mahkemeye başvurmak istiyor mahkeme nasıl evraklar ister acaba lütfen yardımcı olursanız sevinirim

  3. merhaba. en İran uyrukluyum ve 36 yaşında ve bekarım anne babam sağ ve İran’da yaşıyorlar
    ve patronum beni evlatlık almak ister ne şertler gerekir???
    yardımınız için teşekkür ederim

      1. Merhaba ben 17 yaşındayım yabancıyım annem burda turk vatandaşiyla evli 2 seneyi geçti kendi biyolojik babam öldü ve annemin turk eşi beni evlatlık almak istiyor mahkemeye başvurmak istiyor mahkeme nasıl evraklar ister acaba lütfen yardımcı olursanız sevinirim

  4. Merhaba 2011 de ailesi ile Suriye’den göç eden, şuan lisede eğitimine devam eden aktif olarak halter sporu ile ilgilenen ve bu spor dalında yerel ve ulusal yarışmalara katılan 2005 doğumlu çocuğu evlat edinmek istiyorum. Kendim 51 eşim 50 yaşında. 18 yıllık evliyiz. 2006 ve 2008 2 Çocuğum var. Nasıl bir yol izlemeliyim evlatlık için. Teşekkürler

      1. Özür dileyerek “Teknik” olarak ibaresini anlayamadım. Evlatlık edinmede ki amacım bu çoçuğu halter branşında milli yapmak. Aile olarak vatandaşlık için başvuru yapmışlar. 9 ile başlayan kimlik numarası var. 18 yaşından büyük olduğu için kendi kararı yeterli olmuyor mu acaba? sonuçta yetişkin.

  5. Merhaba iyi akşamlar ben türkmenistan vatandaşıyım 27 yaşındayım 1 senedir istanbul da yaşıyorum ve kaça durumdayım 48 yasinda evli olmadık türk vatandaşi beni evlatliga almak istiyor buna annem ve babam razı edevlet üzerinden ilk başvuru yaptik aukata ihtiyacımız varmi yoksa nasıl yapabiliriz

    1. Merhaba, evlat edinme şartları 18 yaşından küçük anne ve babası hayatta olmayan çocuklar içindir, yine de e devlet üzerinden gelecek cevaba göre hareket etmenizi öneririz.

  6. Şuan Türkiye de yaşayan üç buçuk yaşındaki yeğenim suriye doğumlu ve suriye kimlikli, babası türk ama savaş vs nedenlerle resmi evlilikleri olmadığı için çocuğun türk kimliği yok ve anne babası kimlik çıkaramadan çocuk 5 aylıkken vefat ettiler şuan türkiyede ve engelli bir çocuk.sağlık nedeni ile türk kimliği olmadan tedavisinde çok sorun yaşıyoruz bu sebeple yeğenimi evlat edinebilir miyim süreç nasıl olur

    1. Merhaba, annesi veya babası sağ olan çocukların evlat edinilebilmesi şu an için çok mümkün görünmemektedir, sizin durumunuz biraz farklı olduğu için nufüs müdürlükleri ile iletişime geçmenizi öneririz.

  7. Merhaba , 2.5 yıldır Kazakistan vatandaşı bayan ile evliyim 11 yaşımdaki eşimin kızını evlat edinmek istiyorum ilk başlangış ne yapmamız gerekiyor, hangi evraklar lazım olacak, hangi makama başvurmalıyız, kızın biyolojik babasına ulaşılamıyor ulaşılırsa onun vermesi gereken evrak varmı 3 yıllık vekalet vermişti 2.5 yıl önce şimdi ne almamız lazım

  8. Merhaba. Ban yabancı uyruklu Türkmenistanliyim 24 yaşımdayım calişdigim yerde bı abim var 33 yaşında beni evlatlık edinip nüfusine almak istiyo bı sorun olurmu.

  9. Merhaba ben 35 yaşındayım yabancı uyruklu bayanım Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olan 60 yaşında teyzem benim evlatlık edinmek istiyor bu mümkün’müdür?

    1. Merhaba, teyzenizin alt soyunun muvafakat etmesi halinde evlat edinme işlemi mümkündür.

  10. Merhaba, Azerbaycan vatandaşı 2 çocuğum var ben kendim TC vatandaşı oldum.5 yıldır Türk vatandaşı ile evliyim.cocuklarimi eşim evlat edinmek istiyor.cocuklarim 9 ve 7 yasindalar eşimi öz babalari olarak biliyorlar.bu durumda nasıl bir süreç izlememiz gerekiyor ve çocukların Azerbaycan vatandaşı biyolojik babasından izin almamız gerekiyor mu?mahkeme kararıyla çocuklar benim soyadimda ve tam velayetleri bende.

  11. Merhabalar, ben Türkmenistan vatandaşıyım ve 25 yaşındayım annem Türkmen üvey babam türk ve Türkiye’de yaşıyorlar 5 yıldan beridir evliler ben de onlarla yaşıyorum ve üniversite son sınıfım Türkiye’de okuyorum. Babam beni evlatlık almak istiyor böyle bir şansımız var mı?

    1. Merhaba, 18 yaşından büyük çocukların evlatlık alınması ile ilgili lütfen yaşadığınız ilçenin nüfüs müdürlüğünden görüş alınız, maalesef ki konu hakkında güncel bilgiye sahip değiliz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  12. Kardeşim Özbek bir kadınla evli, bayanın evlendikleri tarihte 18 yaşından küçük oğlu vardı. Ancak kardeşim çocuk 18 yaşına gelmeden evlatlık almayı eşiyle beraber ihmal ettiler. 18 yaşını doldurduktan sonra dava açtılar mahkeme evlatlığa olur dedi. Ne var ki TC vatandaşlığı için müracaatta 18 yaşını doldurduktan sonra yapıldı. Yaklaşık 10 yıldır ilgili makamlar vatandaşlığa onay vermiyor. Mahkeme kararı ibraz edildi. Bu durumda ne yapmamız gerekiyor? Engel ne olabilir ? Yetkililerden tatmin edici bir açıklama da yapılmıyor.

  13. Çocuklar makedon vatandaşı biri 4 yaşında diğeri 2 yaşında. 6. Ayda çocukları teslim aldık 7 ayda kurumla sözleşme imzaladık bu arada yabancı vatandaşlar için kimlik çıkardık. 2 yıl süre aldık şimdi bunları evlat edinmek istiyoruz nasıl bir yol izlemeliyiz? Mahkeme uzarsa bunların kalma süreleri biterse ne olur ? Deport etmeye kalkarlarsa geri bakanlığa mı verilir? Yoksa bizde kalır mı bakanlık mahkeme kararı olmadan evlat verebilir mi?
    Mehmet Rüstem Yıldız 0555 259 88 89

    1. Merhaba ben 33 yaşında evli bir babayım. Türkiye de 6 aydır yaşamaya başlamış İrlanda lı bir çift beni manevi evlat almak istiyor. Eğer bunlara evlatlığı kabul edersem bana da İrlanda pasaportu veya vatandaşlığı verilir mi? Belli bir süre mi gerekli VS..

  14. Hollandalı bir adam ve Türk bir kadının evlenmesi Suriyeli bir çocuk evlat edinmeleri. Evliliğin 4 yılın da adamın Türk vatandaşlığına başvurması fakat kadının vefatı sonucu Suriye vatandaşı olarak görünen bu çocuğun evlat edinilmesi Türk vatandaşlığını kazanmasını sağlar mı? Dağlarda hangi andan itibaren sağlıyor???

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu