Türkiye'de Sağlık

Yatılı Hastaların Hastane Çantası İçinde Olması Gereken 11 Şey

Hastane çantası kulağa hoş gelmese de, içindekilerle hastaların konforunu arttırarak hastane deneyimini oldukça kolaylaştırarak hasta konforunu üst seviyelere taşıyacak eşyaların bulunduğu çantadır.

Sizler için yatılı hastaların hastane çantasında olması gereken şeyleri derledik.

1.Pijama Takımı ve Sabahlık

Hastane çantası içine ilk koymanız gereken şey pijama takımıdır. Pijamalarınızın normalden daha sık kirleneceğini de düşünürsek mutlaka yedek takımlardan yanınıza almalısınız. Hastanede yatış sürenizi göz önünde bulundurarak her iki gün için bir pijama takımı almanız uygun olacaktır.

Kadın hastalar için uzun ve pamuklu gecelikler de konforlu bir tercih olabilir. Unutmayın pek çok operasyon ve ameliyat sonrasında vücutta biriken gaz ve ödemin atılması için doktorlar tarafından kısa ve sık yürüyüşler önerilmektedir. Hastane içerisinde yapacağınız bu yürüyüşlerde üzerinize giymek için mutlaka çantanızda bir çift sabahlığa da yer veriniz.

Küçük bir hatırlatma!

Evet, yanınızda fazladan pijama takımı ve sabahlık götürmenizin iyi olacaktır, ancak yedek sayısını abartmayın. Kimse hastaneye kocaman bir valizle gitmek istemez.

2.Kolonya /Dezenfektan

Hastaneler her ne kadar düzenli olarak sterilize edilse de pek çok bakteri ve virüse de ev sahipliği yapmaktadır. Siz ve hastane çalışanları hijyene ne kadar dikkat ederseniz edin, sizi ziyarete gelen kişilerin hijyeninden tamamen emin olamazsınız. Bu nedenle hastane çantanızda mutlaka bir şişe kolonya ve dezenfektan bulundurmayı unutmayın.

3.Kulak Tıkacı

Hastanelerin işleyiş saatleri maalesef günlük hayat rutininden oldukça farklıdır. Günün her saati aktif bir hareketliliğin olduğu hastane koridorları ve odaları yatılı hastalar için bazen uyku düzeni açısından rahatsız edici olabilir.

Özellikle geçirdiğiniz operasyon düzenli kontrollerin yapılmasını ve sık aralıklarla ilaç alınmasını gerektiren bir operasyon ise bu durum uyku düzeninizi olumsuz etkileyebilir. Kısa aralıklarda alınacak olan uykular çok daha kıymetli hale gelir. Bu nedenle hastane çantanızda mutlaka kulak tıkacına yer vermelisiniz. En gürültülü anlarda bir çift kulak tıkacı oldukça huzur veren bir ihtiyaca dönüşebilir.

4. Kulaklık

Geçirilen tıbbi operasyonlar, alınan ilaçlar bazen uyumayı zorlaştırabilir veya alınan bakım uyumamayı gerektirebilir. Bu gibi durumlarda özellikle tek kişilik odada kalınmıyorsa kulaklık konforunuzu bir anda arttıracak kritik bir rol oynar. Dilerseniz rahat uyumak için vücudunuzu gevşetecek rahatlatıcı müzikler dinleyebilir, dilerseniz vakit geçirmek için telefon veya tabletinizden bir şeyler izleyebilirsiniz.

5.Göz Bandı

Hastaneler gürültülü ve aydınlık yerlerdir.  Özellikle birden fazla hasta aynı odayı paylaşıyorsa, hastaların farklı zamanlarda verilen ilaçları ve yapılan kontrolleri nedeniyle oda ışıkları çoğunlukla açık tutulacaktır. Küçük bir önlem alarak çantanıza göz bandı koyarak hastane odasındaki konforunuzu en üst seviyeye taşıyabilirsiniz.

 6.Terlik

Hastane çantasının olmazsa olmazlarından biri de terliktir. Hastane odanızın içinde ve koridorlarda rahatça hareket edebilmek için mutlaka çantanızda terlik bulundurun. Geçireceğiniz operasyon sonrası rahat hareket edemeyebilir, eğilmekte zorluk yaşayabilirsiniz. Bu nedenle arkası açık, rahat giyilebilen bir terlik seçmeniz daha doğru olacaktır.

Kumaş ve tüylü terlikler yerine plastik terlikler seçerek daha sağlıklı bir ortam sağlayabilirsiniz.

8. Yedek Çorap ve İç Çamaşırı

Hastanede kalış sürenize bağlı olarak mutlaka çantanızda yedek çorap ve iç çamaşırına yer verin. Unutmayın hastane ortamında kişisel eşyalarınız daha sık lekelenecek ve kirlenecektir. O nedenle yedek sayınızı belirlerken bu durumu aklınızdan çıkarmayın.

7. İnce Bir Battaniye

Hastaneler genellikle sıcak ortamlardır. Kimi zaman kullanılan örtüler hastalara kalın gelebilir. Bu nedenle çantası içinde ince bir örtü bulundurmanız faydalı olacaktır. Bu örtüyü sadece uyurken değil, hastane içerisinde yürüyüşe çıktığınızda sırtınıza almak için de kullanabilirsiniz.

8. Kitap/ Dergi

Ne demişler kitap insanın en iyi dostudur! Hastane ortamında ise iyi bir arkadaşa her zaman ihtiyaç vardır. Geçirmiş olduğunuz hastalığın ve ameliyatın stresini üzerinizden atmak, vakit geçirebilmek ve kimi zaman bulunduğunuz ruh halini iyileştirebilmek için kitaplar iyi arkadaşlardır. Eğer kitap okumaktan hoşlanmıyorsanız ilgi alanlarınıza göre bir kaç dergiyi de tercih edebilirsiniz.

Ne kitabı yahu! Hastanede kitaba ne gerek var, demeyin! Unutmayın, refakatçiniz her dakika yanınızda olamayabilir veya birden fazla kişiyle aynı odayı paylaşıyorsanız her zaman televizyonu açamayabilirsiniz. Böyle anlarda bir kaç sayfa kitap, dergi okumak size iyi gelecektir.

9. Havlu Takımı

Kendi yatağınızda, kendi odanızda uyumamak yeterince rahatsız edici ve gergin bir durum. Bu nedenle bu gerginliği üzerinizden atmak ve bir süre kalacağınız hastane odasını kişiselleştirmek hastane deneyimi daha konforlu bir hale getirebilir. Evinizden getireceğiniz havlu takımlarını kullanarak hem hastane odanızı kendinize ait bir yer haline getirebilir, hem de daha hijyenik bir ortam yaratabilirsiniz.

10.Temel Bakım Ürünleri

Temel bakım ürünleri bir hastane çantasının olmazsa olmazıdır. Diş fırçası, diş macunu, şampuan, sabun vb. malzemelerden oluşan küçük bir bakım setini mutlaka hastane çantanıza koymalısınız. Türkiye’de pek çok özel hastane, yatılı hastalarına hastane konforlarını arttırabilmek için bakım malzemeleri sağlamaktadır. Ancak ne demiştik, her zaman için yedek eşya ile hareket etmek en güvenlisidir.

11. Karton Bardak ve Atıştırmalıklar

Doktorlarınıza danışarak yanınızda küçük atıştırmalıklar, kuruyemişler bulundurabilirsiniz. Bu sayede ara öğünlerinizi daha sağlıklı seçeneklerle değerlendirebilirsiniz. Yanınızda getireceğiniz karton bardaklarda hastanede konaklayacağınız süre boyunca size kolaylık sağlayacaktır.

Hastane Çantası Ne Zaman Hazırlanmalı?

Hastaneye yatış zamanı yaklaştığında gerginliğiniz ve heyecanınız artabilir. Bu nedenle hastane çantanızı son güne bırakmamanız gerekmektedir. Mümkünse çantanızı bir hafta önceden hazırlayınız. Bu sayede eksiklerinizi görebilir ve onları tamamlamak için geniş bir zamana sahip olabilirsiniz.

Sizler için bir hastane çantasında neler olması gerektiğini derledik. Ama diyelim ki o günün telaşesi, geçireceğiniz operasyonun stresi nedeniyle bazı şeyleri yanınıza almayı unuttunuz.

Korkmayın!

Türkiye’de neredeyse tüm hastanelerin giriş katında pek çok ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz küçük dükkânlar bulunur. Hastane çantası için yanınıza almayı unuttuğunuz şeyler için ihtiyaçlarınızı bu dükkânlardan karşılayabilirsiniz.

Kaynak: https://hoospital.com/

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu