Mesleki Eğitim Kanunu 18. maddesi uyarınca 20 kişi veya daha fazla sayıda personel çalıştıran işletmelerin stajyer çalıştırması zorunludur. Şirketler personel sayısının %5’inden az olmamak ve %10’u geçmemek koşuluyla işletme bünyesinde yabancı uyruklu veya Türk stajyer öğrenci çalıştırmakla yükümlüdür.

İşletmelerin personel sayısını tespit etmek için her yılın ocak ayında tespitler yapılır. Yaz aylarında faaliyet gösteren işletmelerin çalışan tespiti ise Temmuz ayında yapılır. Stajyer öğrencileri için beceri eğitimi olarak isimlendirilen staj dönemi ise eğitim öğretim yılının başında başlar.

Mecburi Staj Uygulaması Bulunan Okulların Öğrencileri Arasında Ayrım Yapılmaz

Sosyal Sigortalar Kurumu 16 numaralı genelgesinde ‘’stajyer öğrenciler’’ başlıklı bölümde stajyerlik; alınan eğitimin uygulamalı şekilde öğrenilmesi ve meslekte gerekli olan saha çalışmalarının yapılması şeklinde tanımlanır. Bir öğrencinin stajyer olarak nitelenmesi için öncelikle eğitim alınan kurumun statüsünde mecburi staj uygulamaları bulunması ve okul tarafından bir iş yerinde tatbiki eğitim için öğrencinin belli sürelerde bu işletmeye gönderilmesi gerekir.

Eğitim görülen kurumun programında “mecburi staj uygulaması” ibaresi bulunması halinde Türk öğrenciler ve yabancı uyruklu öğrenciler arasında hiçbir fark olmaz ve yabancı öğrenciler ile Türk öğrenciler aynı stajyer ünvanı ile çalışmalarını sürdürebilir.

Yabancı Stajyer Öğrencinin Sigorta Ödemeleri Nasıl Yapılır?

Stajyer öğrenciler staj dönemi boyunca çalıştıkları yerden ücret almış olsalar dahi iş yerlerindeki çalışmaları serbest beyanla olmadığı için, ilgili eğitim kurumunun statülerinden doğan bir mecburiyet olduğu için işletme tarafından sigortalı olarak sayılmaları gerekmez. Bu statüde olan öğrencilerin çıraklık, stajyerlik veya her ne ad altında olursa olsun staj dönemleri boyunca sigortaları eğitim gördükleri okul tarafından ödenmektedir.

Ancak eğitim kurumunun ‘’mecburi staj eğitimi’’ prosedürü yoksa, öğrenciler kendi istekleri ile stajyer öğrenci statüsünde işe başlar veya staj süresi sona ermesine rağmen hala çalışmaya devam ederse şirket tarafından sigorta yapılmaları gerekir.

Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında stajyer öğrenci olarak şirketlerde çalışan Türk öğrenciler ve yabancı uyruklu öğrenciler için iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası uygulanması 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında şirketler için yasal yükümlülükler arasındadır.

Yabancı Uyruklu Stajyer Öğrenci Aylıkları Ne Kadardır?

Hem Türk stajyer öğrencilerin hem de yabancı uyruklu stajyer öğrencilerin alacakları ücretler, sosyal hakları ve diğer tüm çalışma akitleri Türkiye yasalarınca belirlenmiş olup yasa dışında hiçbir esneklik söz konusu olmamaktadır.

Mesleki Eğitim Kanunu 25. maddesi uyarınca işletmelerde stajyer öğrenci olarak çalışan tüm kişiler için şirketler asgari ücretin %30’undan az ücret ödemesi yapamazlar. Yasa gereğince stajyer öğrenci, çırak, çırak adayı gibi statülerde çalışan kişilere ödenen ücretler vergiden müstesna tutulmuştur.

Stajyer öğrencilerin tüm evrak işleri, prosedürler ve staj dosyası takibi ilgili okul tarafınca yapılır. Stajyer öğrenci çalıştıracak şirketlerin sadece öğrencinin performansını ve iş eğitimini rapor halinde okula sunması gerekir.

Yukarıda şirketinde yabancı öğrenci çalıştırmak isteyenler ne yapmalı sorusu üzerinde açıklamalar yaptık. Bu yapılan açıklamaların hepsi; eğitim görülen okul bünyesinde ‘’mecburi staj uygulaması’’ olması durumunda geçerlilik kazanacak bilgilerdir. Okul bünyesinde mecburi staj uygulaması bulunmayan ve isteğe bağlı şekilde şirketlerde stajyer öğrenci kontenjanından çalışmak isteyen kişiler için yönetmelikler ve kanun maddeleri değişiklik göstermektedir.

Eğitim görülen okulda mecburi staj uygulaması olmaması durumunda yabancı uyruklu öğrenciler için çalışma izni aranmaktadır. Bu şekilde şirket bünyesinde çalışan her yabancı uyruklu kişinin çalışma izni olmalı, asgari ücret üzerinden aylıkları ödenmeli ve gerekli sigorta primleri yatırılmalıdır. Mecburi staj uygulaması programı dışındaki tüm yabancı uyruklu öğrenci çalıştırma faaliyetleri ticari boyut kazanacak ve işçi – işveren ilişkisini doğuracaktır. İlgili kanun maddesine uygun şekilde yabancı uyruklu öğrenci çalıştırmayan işletmelere Türkiye yasaları gereğince ağır cezalar uygulanmaktadır.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

3 Comments

  1. Avatar
    Marta 3 Ağustos 2020 at 17:59 - Reply

    Merhaba
    Size bir kaç soru sormak istiyorum . Bir öğrenci için (mısır vatandaşlı) Türkiye’de herhangi bir hastanede staj yapmak imkanı var mı? Varsa, ne yapmam gerekecek ? Bu sene Ukrayna’da medikal üniversite bitirdi ve diplomayı aldı. Eğer mümkünse nerede araştırma yapabilir miyim yada sizden bir bilgi alabilir miyim ? teşekkürseler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 9 Ağustos 2020 at 22:37 - Reply

      Merhaba, normal şartlarda yabancı öğrenciler hastanelerde staj yapabiliyorlar fakat pandemi sebebiyle şu olur mu bilmiyoruz, hastanelerin halkla ilişkiler servisleriyle görüşmenizi öneririz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  2. Avatar
    humbat jafarov 12 Ekim 2019 at 03:38 - Reply

    emeğinize sağlık gerçekten.ne kadar bize buradan burs veren bir dernek vb.çıkmasa da çok işeyarar ve açıklayıcı bilgiler çok kolay anlaşılabilir ve sade şekilde verilmiştir.başarılar dilerim

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.