Türkiye'de Yatırım

Türk Konut Sektörü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türkiye 1980’li yıllardan itibaren inşaat ve emlak sektörüne büyük önem veren bir ülke olmuştur. Son 15 yıldır ülkenin dört bir yanında yeni konut alanları, alışveriş merkezleri, köprüler, havalimanları yapılmaktadır. İnşaat sektörünün, Türk ekonomisinin lokomotif sektörü olduğunu ve milyonlarca kişiye istihdam yarattığını da belirtmek gerekir.

Kentsel dönüşüm kapsamında şehirlerdeki eski yapılar yıkılarak yerine daha modern ve daha güvenli binalar inşa edilmektedir. Böyle insanların daha iyi koşullarda yaşaması ve daha uygun ödeme koşullarıyla ev sahibi olmaları teşvik edilir.

Şimdi gelin Türk konut ve emlak sektörü hakkında bilmeniz gereken bazı önemli bilgilere bakalım.

Ev Sahibi Olmak Türkler İçin Önemli Bir Konudur

Türk kültüründe ev sahibi olmak önemlidir. “Dünyada mekan, ahirette iman” deyimi ev sahibi olmanın önemini vurgular niteliktedir. Son 20 yılda insanların alım gücündeki artış, ev almak isteyenlere devlet desteği, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından üretilen makul fiyatlı daireler ve bankaların cazip kredi fırsatlarıyla ev sahibi olmak 2000’li yıllarda Türkler için daha ulaşılabilir bir şey olmuş durumdadır.

2017 Yılında 1.409.000 Konut Satıldı

 

 

Aralık 2017 itibarıyla Türkiye’de toplam 1.408.314 adet konut satıldı. Bu rakamın 2016 yılında 1.341.453 olduğunu düşünürsek 2017 yılı için emlak sektöründe %5.1 oranında bir büyüme gerçekleştiğini söyleyebiliriz.  2015 yılında ise Türkiye’de 1.289.320, 2014 yılında ise 1.165.381 konut satışı oldu. Yani Türkiye’de emlak sektörüne olan ilginin düzenli bir biçimde arttığını gözlemlemek mümkün.

Toplu Konut İdaresi Sektöre Yön Veriyor

1984’te kurulan Toplu Konut İdaresi, konut üretim sektörünü teşvik ederek artan konut talebini planlı bir şekilde karşılamakla görevli bir kurumdur. Sosyal fayda ilkesinden hareket ederek uygun fiyatlarla ve uygun ödeme seçenekleriyle milyonlarca kişinin ev sahibi olmasını sağlamaktadır.

2017 yılına kadar Türkiye’nin 81 ilinde toplam 800.112 konut yapan TOKİ için Türkiye’deki emlak sektörünün “piyasa yapıcısı” diyebiliriz.

2017 Yabancılara Konut Satışında Rekor Bir Yıl Oldu

Türkiye’de yabancılara konut satışı düzenli bir şekilde artıyor. 2017 bu bakımdan önemli bir yıl oldu çünkü 2017’de bir önceki yıla göre %22.2’lik bir artış yaşandı ve yabancılara toplam 22.234 konut satıldı.
Konut satışlarında ilk sırayı 8182 konutla İstanbul, ikinci sırayı ise 4707 konutla Antalya ve üçüncü sırayı 1474 konut il Bursa izledi.
2017 yılında Irak vatandaşları Türkiye’den toplam 3805 konut satın aldı. Irak’ı 3345 konutla Suudi Arabistan, 1691 konutla Kuveyt ve 1331 ile Rusya aldı.
Bu durumda yabancılara uygulanan vergi indirimleri ve vatandaşlık hakkı gibi teşviklerin etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Konut Satın Alan Yabancılara Türk Vatandaşlığı Veriliyor

 

Konut alan yabancılara Türk vatandaşlığı

 

2017 yılında Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda yapılan değişiklikle birlikte Türkiye’den konut satın alan yabancılar, Türk vatandaşlığı hakkına sahip olacak. Buna göre en az 400,000 dolar değerinde ev, arsa, iş yeri satın alan yabancılar, başvuru yapmaları halinde doğrudan Türk vatandaşı olabilecekler.

En Gözde Şehir İstanbul

 

En gözde şehir istanbul

 

İstanbul, Türk konut sektörünün kalbidir diyebiliriz. Hem yerli hem de yabancı yatırımcılar tarafından çok ilgi gören İstanbul, Türkiye’deki konut satışının tek başına %20’sini oluşturur.
Türkiye nüfusunun %18.5’inin yaşadığı İstanbul sunduğu iş, eğitim, sağlık, doğal ve tarihi güzellikler sayesinde önümüzdeki yıllarda da Türkiye’nin odak noktası olma özelliğini taşıyacak. Sektör uzmanları İstanbul’a olan ilginin devam edeceğini ve özellikle İstanbul’dan konut satın alan yabancıların sayısının giderek artacağını öngörüyorlar.

2018’de Büyüme Hedefi %5

Konut sektöründe 2018 yılında büyüme oranının %5 olması bekleniyor. Yeni finansman modellerinin halka arz edilmesiyle başta alt ve orta gelir gruplarının da konut satın alma imkanı artacak. 2017 yılında 2016’ya göre inşaat malzemelerinde %19’luk bir fiyat artışı olmasına rağmen konut fiyatlarında ciddi bir artış olmadığını göz önüne alırsak 2018’in ev sahibi olmak için çok uygun bir yıl olacağını söyleyebiliriz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Konut sektörü, konut sektörünün patlamasına kadar bir çok insana ekmek kapısı oldu, evin yapımından, bizler gibi evden eve taşımacılık yapan firmalara kadar bir çok insan konut sektöründen ekmek yedi. Lakin son bir senedir var olan durgunluk satışları azaltsa da evden eve nakliyat sektörü için pek değişen bir durum olmadı. Yine insanlar bir yerden bir yere göç ettiler ve bizler de yardımcı olduk, lakin konut sektörünün sıkıntıları sonucunda piyasada var olan para azlığı, asıl işi evden eve taşımacılık olmasa bile yani asıl mesleği kamyonculuk olanların bile evden eve nakliyat firmasına neden oldu ve bu sebeple, evden eve taşımacılık sektöründe hem kalite düştü hem de fiyatlar geriledi. Ev taşıtmak isteyenler için belki de güzel bir haber ama, riskin boyutu da arttı, işin ehli olmayanlar tarafından yapılan taşıma, size ucuza taşımadan daha pahalıya mal olabiliyor. Sonuç olarak konut sektöründe ki gerileme, sadece konut sektörü değil, alt sektörlere de çeşitli şekiller de yansımalar yapmıştır. Güzel yazınıza kendi tarafımızdan bir bakış atmak istedik. Güzel yazılarınızın devamın dileriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu