Türkiye’de Çalışma İzni

Yabancı çalışma izni 2017 sayfamızda ki tüm içerikler, Yabancıların Türkiye’de çalışmaları ile ilgili esasları düzenleyen 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ve Uygulama Yönetmeliğine göre düzenlenmiştir. Benzersiz ve güncel bilgiler içermektedir.

Çalışma izni başvuruları Türkiye içinde veya dışında yapılabilir:

Türkiye dışında ikamet eden yabancı uyruklular, ikamet ettikleri veya vatandaş oldukları ülkedeki Türk Konsolosluklarına başvururlar. Geçerli ikamet iznine sahip yabancılar (eğitim amaçlı ikamet izni hariç en az 6 ay geçerli) doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurabilir. Gönderilen tüm belgeler doğru ve eksiksiz ise, çalışma izni süreci yaklaşık 30 gün sürecektir. Başvuran onaylandıktan sonra, telefon ya da e-posta yoluyla bilgilendirilir.
Yabancı ülke vatandaşlarının, elektronik başvurularını yerine getirebilmeleri için bir vekaletname yetkisine sahip bir Türk vatandaşına ihtiyaçları vardır; çünkü bu süreç, bir Türk TC kimlik numarası gerektirir.

Çalışma izni verildikten ve çalışma vizesi başvurusu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra: Yeni mevzuata göre çalışma izni ikamet tezkeresi olarak kabul edilecek ve “geçerli çalışma izni” veya “Çalışma İzni Muafiyet Onay Belgesi” sahibi olanlar ikamet iznine ihtiyaç duymazlar. Ücretler Yasası uyarınca, çalışma izninin süresi ile eşdeğer bir oturma izni ücreti, çalışma izni veya Çalışma İzni Muafiyet Onay Belgesi verilen yabancılardan tahsil edilecektir. ”

Türkiye’de çalışma izni başvurusunda bulunan yabancılar Eğitim amaçlı ikamet izni hariç olmak üzere, en az 6 ay geçerli olan oturma iznine sahip yabancılar doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurabilir.

İlk başvuru için işveren tarafından gönderilecek belgeler:

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına (elektronik başvuru sırasında taranarak çevrimiçi gönderilen, Bakanlığa doğrudan müracaatta basılan) gönderilen bir çalışma izni başvuru formu
  • Geçen yıl vergi makamları tarafından onaylanmış (elektronik başvuru sırasında taranmış ve gönderilmiş) bir bilanço ve kar / zarar tablosu
  • Örgütün en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren (elektronik başvuru sırasında taranan ve çevrimiçi gönderilen) Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi,
  • Çevrimiçi başvuru yaparken, yetkili kişi için noter tasdikli bir vekaletname ve çalışanın başvuru yapan şirketle yaptığı iş sözleşmesi (elektronik başvuru sırasında taranır ve çevrimiçi gönderilir)
  • Mühendislik, inşaat, müteahhitlik ve danışmanlık hizmetleri alanlarında yabancı uzman istihdam etmek isteyen kurumlar için aynı pozisyonda çalışan Türk vatandaşlarının ücretleri ve yabancı uzman ile işveren arasındaki sözleşme (elektronik ortamda taranır ve gönderilir) uygulama)

Belirli sektörler için gönderilecek diğer belgeler:

  • Eğitim sektöründe, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınan Özel Öğretim Kurumu Sertifikası veya ilgili belediyeden (elektronik başvuru sırasında taranan ve çevrimiçi gönderilen) bir İşletme ve İşletme Lisansı oluşturan Sertifika,
  • Sağlık sektöründeki işletmeler, yardım kuruluşları ve benzeri dernekler, uygunluk belgesi, ilgili devlet kurumundan alınan izinler veya lisanslar (elektronik başvuru sırasında taranan ve çevrimiçi gönderilen)
  • Sertifikalı turizm işletmeleri için, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan (elektronik başvuru sırasında taranan ve çevrimiçi gönderilen) İşletme Lisansı ve Turizm Yatırım Sertifikasının kopyaları,

İlk kez başvuran yabancı kişiler tarafından gönderilecek belgeler:

  • Yabancılar için Başvuru Formu (işveren ve çalışan tarafından imzalanmış basılı çevrimiçi başvuru formunun bir kopyası veya basılı çevrimiçi başvuru formunun iş sözleşmesinin bir kopyası). Türkiye’deki başvurular için, geçerli bir oturma izni (elektronik başvuru sırasında taranır ve çevrimiçi gönderilir)
  • Öğrenim amaçlı oturma izni hariç olmak üzere ikamet izni, en az 6 ay süreyle geçerli olmak zorundadır; Başvuran varsa, Türkiye Cumhuriyeti Konsoloslukları / Elçilikleri vasıtasıyla ikamet ettiği ülkeden başvuruda bulunulur.
  • Pasaportun noter tasdikli bir kopyası Türkçe’ye tercüme edilmiştir (elektronik başvuru sırasında taranarak çevrimiçi gönderilir)

Yukarıdaki belgelere ek olarak, belirli alanlarda uzman olarak çalışma izni başvurusunda bulunan yabancılar aşağıdaki belgeleri sunmalıdır:

  • Yüksek öğrenimlerini Türkiye dışından alan adaylar için Yurtdışında Edinilen Dereceler Eşdeğerlik Yönetmeliğine uygun olarak denklik belgesi

Sorun & Cevaplayalım