Türkiye'de Yaşam

Yabancı Kiracıların Konut Kiralama Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

ATA Kurumsal olarak, yabancı kiracıların konut kiralama sözleşmesi hakkında son dönemde sıkça soru almaya başladık. Genel olarak bakıldığında yabancılara konut kiralanırken, Türk kiracılarla çoğu sözleşme maddesi ortak olarak görülürken, arada bazı farklar da bulunmaktadır. Türk vatandaşları arasında yapılan sözleşmelerde noter onayı zorunluluğu bulunmuyor. Ancak kiracı bir yabancı ülke vatandaşı ise kira sözleşmesinin noter huzurunda yeminli tercüman tarafından yapılması zorunludur. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yürürlükte olan uygulamaya göre noter huzurunda yapılmamış sözleşmeler geçersiz kabul edilmektedir. Yabancılar da yine geçerli bir kira sözleşmesi ile oturma izni başvurusu yapabilmektedir. Bu yazımızda yabancılara konut kiralayan kişilerin sözleşme hazırlarken dikkat etmesi gerekenlerden bahsedeceğiz

Kira Sözleşmesi Nedir ve Neleri İçermektedir?

Kira sözleşmeleri genel olarak konut sahibi ile kiracı arasında düzenlenen ve kiracıya belirlenmiş bir ücret karşılığında yine belirli bir süre konutta ikamet hakkı veren sözleşmelerdir. Her iki tarafın sözleşme süresindeki hak ve sorumlulukları bu sözleşmede açıkça yazılır. Bir kira kontratında genel olarak şu kısımlar bulunmalıdır:

  • Konut sahibi ve kiracının açık kimlik bilgileri
  • Kiralanan gayrimenkule ait detaylar, kullanım hakları ve kiralama süresi
  • Özel şartlar

Bu sözleşmeler eğer yabancı para birimi cinsinden yapılacaksa, Borçlar Kanunu’nun 344. maddesine göre 5 yıl boyunca kira bedeline zam uygulanamaz. Bunun dışında yine yıllık zam oranları kanunen 12 aylık TÜFE oranı ortalamasına göre hesaplanmaktadır.

Yabancılar ile Yapılan Kira Sözleşmesinde Mutlaka Bulunması Gerekenler

Özellikle yabancılar ile kira sözleşmesi yapıyorsanız, mutlaka kanunlara uygun, geçerli ve açık bir dille hazırlanmış bir sözleşme hazırlamanızda fayda olduğunu söyleyebiliriz. Sözleşmede konutun özellikleri, net adres bilgileri, süreler, aylık ve yıllık ücretler net bir şekilde belirtilmelidir. Genel olarak yabancılar ile kira sözleşmesi yapmanın Türk kiracılarla sözleşme yapmak açısından şekil yönünden bir farkı bulunmasa da yabancının sağladığı bilgiler ve para birimi bakımından farklılıklar bulunabilmektedir. İşte yabancılar ile yapılan kira sözleşmesinde mutlaka bulunması gerekenler:

  • Konutun açık adresi (mahalle, sokak, daire, kapı no vs.)
  • Kiralanan gayrimenkulun cinsi
  • Kiraya verenin T.C. kimlik numarası, adı soyadı, ikamet adresi ve vergi numarası
  • Kiracının yabancı kimlik numarası, adı soyadı ve ikamet adresi
  • Aylık ve yıllık kira karşılıkları (para birimi mutlaka açıkça belirtilmelidir)
  • Kira sözleşmesi başlangıç ve bitiş tarihleri (süreli ise)
  • Kiralanan gayrimenkulun durumu ve kullanım amacı
  • Zorunlu Deprem Sigortası Poliçesi

Eğer Türkiye’de bir yabancıya ev kiralıyorsanız, sözleşmelerde yer alan T.C. kimlik numarası bölümüne yabancılara mahsus kimlik numarası girilmelidir. Yabancılara özel olarak verilen bu kimlik numaraları, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Yabancı Kimlik No Sorgulama sayfasından öğrenilebilir. Eğer kiralama yapacak yabancının geçerli bir kimlik numarası bulunmuyorsa, yabancının mutlaka bulunduğu valilik veya en yakın göç idaresine başvurması gerekmektedir.

Özel Şartlar Neler Olabilir?

Ev kiralama işlemlerinde sözleşmelere kanunlara uygun olarak bazı özel şartlar eklenebilir. Genel olarak konut sahipleri, kendi izin ve bilgileri dışında konutlarında yapılacak iç ve dış değişikliklere karşı çıkabilmekte ve bunu da sözleşme ile koruma altına almak istemektedir. Ayrıca eşyalı olarak kiraya verilecek konutlarda evde kiracının kullanımına verilecek veya verilmeyecek tüm eşyalar gayrimenkulün güncel durumu kısmında açıkça belirtilmelidir, yine açık olarak belirtilmesi gereken hususlar olduğunda bu durumlar özel şartlar başlığına eklenebilir. Bazı özel şart örnekleri şu şekilde sıralanabilir :

  • Kontrat süresi bittiğinde eğer kiracı kalmaya devam edecekse üzerine anlaşılmış kira artış tutarını kabul edecektir.
  • Kiracı, gayrimenkulü üçüncü şahıslara devredemez ve kullanımına açamaz.
  • Kiracı, temizlik vergisi, faturalar ve apartman aidatını ödemekle yükümlüdür.
  • Gayrimenkul sahibinin haberi olmadan kiracı evin iç ve dış mekanlarında tadilat ve değişiklik yapamaz.
  • Kiracı kontrat bitiminde evden ayrılacak ise mutlaka 1 ay önceden bilgilendirme sağlamalıdır.
  • Kira sözleşmesinden önceki borçlar ve giderler gayrimenkul sahibine, kira sözleşmesinden sonraki gider ve borçlar kiracıya aittir.
  • Kiracı, bulunduğu apartmanın yönetiminin aldığı kararlara uymayı kabul eder.

Son olarak, eğer bir yabancı olarak Türkiye’de bir gayrimenkul kiralayacaksanız, sözleşme maddelerini çok iyi okumalısınız. Gerekli durumlarda profesyonel bir danışmandan destek alabileceğinizi unutmayın.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu